پ٫ اردیبهشت ۱۳ام, ۱۴۰۳

مسجد جامع سوماترا؛ از طراحی بومی تا سقف بدون گنبد

شکل سقف مسجد جامع غرب سوماترا نماد پارچه‌ای است که چهار تن از سران قبیله قریش گوشه‌های آن را نگه داشته‌اند تا حجرالاسود را به نقطه فعلی آن در کعبه برسانند. فرم سقف آن هم برگرفته از معماری سنتی خانه‌های بومی قوم مینانگ‌کابائو در سوماترای غربی است.

مسجد جامع غرب سوماترا (Grand Mosque of West Sumatra) مسجدی در شهر پادانگ، سوماترای غربی، اندونزی است. این مسجد بزرگترین مسجد سوماترای غربی و دومین مسجد بزرگ سوماترا است. این شهر در ناحیه پادانگ اوتارا، پادانگ، سوماترای غربی واقع شده است. این مسجد در مجموعه‌ای به مساحت ۴۰۳۴۳ متر مربع ساخته شده است.

اولین سنگ بنای این مسجد، در ۲۱ دسامبر ۲۰۰۷ توسط فرماندار استان سوماترای غربی گاماوان فوزی (Gamawan Fauzi) گذاشته شد.

ساخت مسجد جامع غرب سوماترا به دلیل مشکلات بودجه زمان زیادی برد. به غیر از اتکا به بودجه دولت منطقه‌ای سوماترای غربی، استراتژی‌های دیگری برای جمع‌آوری هزینه ساخت مسجد مانند کمک‌های مردمی، کمک بخش‌های خصوصی و همچنین دولت‌های خارجی به کار گرفته شد.

در سال ۲۰۰۹، دولت عربستان سعودی ۵۰ میلیون دلار برای ساخت این مسجد سرمایه‌گذاری کرد، اما این بودجه همزمان با زلزله سوماترای غربی در سال ۲۰۰۹ رخ داد، بنابراین این بودجه به جای ساخت مسجد، برای بازسازی زلزله‌زدگان و روند بازسازی مناطق سوماترای غربی مصرف شد. در سال ۲۰۱۴، دولت ترکیه برای این مسجد فرش اهدا کرد.

در هفتم فوریه سال ۲۰۱۴،‌ اولین نماز جماعت در این مسجد برگزار شد اما درهای مسجد به طور رسمی در ۴ ژانویه ۲۰۱۹ به روی عموم باز شد.

این مسجد توسط معمار اندونزیایی رضال مسلمین (Rizal Muslimin) طراحی شده که به عنوان برنده مسابقه سال ۲۰۰۷ برای مسجد جدید در غرب سوماترا انتخاب شد. این مسابقه ۳۲۳ شرکت کننده از سراسر جهان داشت.

متمایزترین ویژگی مسجد فرم سقف آن است، تفسیری معاصر از سقف سنتی خانه‌های بومی قوم مینانگ‌کابائو در سوماترای غربی است.

شکل سقف نیز نماد پارچه‌ای است که چهار تن از سران قبیله قریش گوشه‌های آن را نگه داشته‌اند تا حجرالاسود را به نقطه فعلی آن در کعبه برسانند. چارچوب سقف از لوله‌های فولادی ساخته شده است که با چهار ستون بتنی منحنی پشتیبانی می‌شود.

ساختمان اصلی از سه طبقه تشکیل شده است. نمازخانه اصلی در طبقه دوم قرار دارد. این مسجد گنجایش ۲۰ هزار نفر را دارد.

ایکنا

درباره نویسنده