استاندار: حصارکشی بافت تاریخی شهر دهدشت در دستور کار قرار گیرد

استاندار کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به بافت تاریخی دهدشت که به شهر قدیم دهدشت نیز معروف است، گفت:حصارکشی بافت تاریخی دهدشت به عنوان یک اولویت مهم در شهرستان کهگیلویه باید اجرایی شود.
یدالله رحمانی در بازدید از بافت تاریخی دهدشت که در دوران ساسانی شکل گرفته و در دوره صفوی به اوج شکوفایی خود رسیده است اظهار کرد: حصارکشی اطراف این مکان تاریخی علاوه بر ایجاد فضایی امن برای گردشگران در عین حال نیز به حفظ بافت نیز کمک می کند.
رحمانی بیان کرد: بافت تاریخی دهدشت به دلیل محصور نبودن طی سالهای اخیر با مشکلات زیادی مواجه بوده که ضروری است برنامههای حفاظتی و بازسازی بهطور جدی پیگیری شوند تا این میراث گرانبها حفظ و احیا گردد.
استاندار با اشاره به سکونت تعدادی خانواده در محدوده این بافت تاریخی دستور داد: برای حفاظت از این میراث تاریخی نیاز است کسانی که در این محدوده سکونت دارند، طبق تصمیم قبلی، ۱۴ قطعه زمین در محدوده نهضت ملی مسکن به آنها واگذار شود تا تخلیه از این بافت صورت گیرد.
رحمانی بر برنامه ریزی برای درآمدزایی این طرح تاریخی تاکید کرد و گفت:نیاز است با جذب سرمایه گذاران مختلف زمینه درآمدزایی این طرح برای توسعه شهرستان کهگیلویه فراهم شود و اگر به خوبی معرفی شود سالانه ارزآوری و گردشگران زیادی را جذب می کند.
به گزارش ایرنا، سال های متمادی است که بلادشاپور (شهر تاریخی دهدشت) مورد بی مهری متولیان حفظ میراث فرهنگی قرار گرفته و حوادث طبیعی از جمله زلزله، آتش سوزی و دیگر بلایای طبیعی قسمت های از این بافت تاریخی را ویران کرده است.
وجود بیش از ۲ هزارخانه در مجموعه ای از عناصر مختلف معماری شهری مانند ارگ حکومتی، برج و بارو، بقاع متبرکه، مساجد، بازار، کاروانسرا، حمام ها و تاسیسات آب رسانی بافت تاریخی دهدشت را تشکیل می دهد که در محدوده ای به وسعت ۴۲ هکتار در بخش جنوبی شهر کنونی دهدشت قرار دارد.
بافت تاریخی دهدشت به شماره ۳ /۱۶۸۹ در سال ۱۳۶۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت تاریخی رسیده است اگرچه این بافت قدیمی بلاد شاپور پیش از این ۴۵ هکتار وسعت داشت اما با توسعه شهرنشینی تخریب شد و هم اینک ۳۷ هکتار از این شهر قدیمی باقی مانده است.
تملک و تصرف بخش های زیادی از بافت تاریخی دهدشت در دست مردم، انجام ساخت و ساز در حریم بافت تاریخی، غفلت از مرمت بخش های مختلف، محصور نبودن محدوده بافت و کمرنگ بودن بخش خصوصی باعث شده که این شهر تاریخی شکوه خود را از دست دهد.
پیش از این مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کهگیلویه و بویراحمد از تملک بخشی از حریم بافت تاریخی دهدشت خبر داد و گفت: ۱۴قطعه زمین اقدام ملی مسکن با هدف معاوضه به مالکان اراضی در بافت تاریخی دهدشت اختصاص یافته است.
حجت الاسلام سید محمد موحدنماینده مردم در مجلس شورای اسلامی نیز تنها رفع مشکل این بافت تاریخی را تملک منازل در محدوده این بافت برشمرد و گفت: تملک منازل در محدوده بافت تاریخی و محصور شدن کامل بافت تاریخی توام با احیا و باسازی از مهمترین راهکاری حل مشکل این بافت تاریخی است.
بافت قدیمی بلاد شاپور با ۴۵ هکتار وسعت یکی از بزرگترین بافت های تاریخی کشور به شمار می آمد اما به دلایل توسعه شهرنشینی تخریب شد و هم اینک ۳۵هکتار از این شهر قدیمی باقی مانده است و براساس شواهد تاریخی این شهر با توجه به موقعیت جغرافیایی آن به عنوان یکی از مراکز سکونت صفویان و تجارت با بنادر جنوبی، نقش مهمی در اقتصاد و تجارت زمان خود داشته است.
ایرنا
درباره نویسنده

نویسنده