ثبت ملی ساختمان بانک ملی رشت

ساختمان بانک ملی میدان دکتر حشمت با ۷۲سال قدمت در شهرستان رشت در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت. ساختمان بانک ملی بندر انزلی نیز سال‌۱۳۸۳ ثبت ملی شده بود.

مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان با اعلام این خبر به همشهری گفت: «این بنای ارزشمند از ساختمان‌های شاخص دوره پهلوی اول در گیلان است. اصول معماری در کنار جایگاه اجتماعی این ساختمان سبب شد که در فهرست میراث ملی قرار بگیرد.»
ولی جهانی افزود: «ساختمان بانک ملی میدان حشمت، جزو هویت تاریخی شهر رشت است و اصالت معماری این بنا حفظ می‌شود و مردم نیز در حفظ بنا همکاری می‌کنند.»
مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گیلان تأکید کرد که هر زمان ساختمان بانک ملی به مرمت نیاز داشته باشد، مرمت و بازسازی این اثر باید با تأیید و نظارت وزارت میراث فرهنگی صورت گیرد.
بعد از آغاز به‌کار شعبه‌های بانک ملی در سال‌۱۳۰۷ در بازار تهران و بندر بوشهر، راه‌اندازی شعبه‌های دیگر در بندرانزلی و رشت در دستور کار قرار گرفت. نخستین شعبه بانک ملی در گیلان در بندر انزلی ساخته شد و چندی بعد، بانک ملی در رشت در مرداد۱۳۰۸ در محل حوالی مسجد صفی رشت راه‌اندازی شد. لیندن بلات، نخستین مدیرعامل آلمانی بانک ملی ایران دستور داد تا شانزدهمین واحد بانک ملی در رشت حوالی مسجد صفی که بعدها به دبستان اروندرود تبدیل شد، شروع به‌کار کند. علت افتتاح بانک ملی در کوی مسجد صفی رشت به‌خاطر اهمیت تاریخی آن محل و حضور فعال بازاریان در آن حوالی بود.
بعد از ۲۴سال در سال‌۱۳۳۲ بانک ملی رشت در ساختمانی در میدان حشمت کار خود را ادامه داد که به‌دست آلمان‌ها ساخته شد. قرارگیری ساختمان بانک ملی رشت در میدان حشمت نیز فرصت خوبی است تا از ابراهیم حشمت طالقانی ملقب به «حشمت الاطباء» و «سردار حشمت» یاد شود. هنگامی که روس‌ها در سال ۱۳۲۹ قمری برابر با ۱۲۸۶ شمسی از طریق آستارا به خاک ایران تجاوز کرده و به شهرهای انزلی و رشت هجوم آوردند، «جمعیت اتحاد اسلام» که دکتر حشمت از اعضای فعال آن بود، به مقابله و مبارزه با روس‌ها پرداخت و گروه‌های مختلفی را به نقاط مختلف گیلان اعزام کرد. دکتر حشمت سال‌۱۲۹۸ از دنیا رفت.

مهر

درباره نویسنده