ش٫ فروردین ۳۰ام, ۱۴۰۴

زنجان در مسیر رو به رشد گردشگری

استان زنجان ظرفیت‌های بالایی در حوزه گردشگری و صنایع دستی دارد، وضعیت شاخص‌ها نوروز امسال نشان داد در صورت سرمایه گذاری و حمایت‌های همه جانبه می‌توان به رونق این بخش بیش از پیش امیدوار بود.

، کشورمان با برخورداری از پتانسیل محیطی بالا و با داشتن پشتوانه تمدن، تاریخ و فرهنگ چند هزار ساله، از قابلیت ویژه ای برای توسعه صنعت گردشگری برخوردار است.

این کشور با توجه به امتیازات ویژه ای که از نظر تنوع آب و هوا، جاذبه های طبیعی، تاریخ و ‌تمدن کهن، آثار باستانی و مذهبی، معماری، صنایع دستی، فرهنگی و جغرافیایی دارد، قابلیت بالایی برای تبدیل شدن به قلب گردشگری جهانی را دارد.

استان زنجان در منطقه شمال غرب کشور واقع شده است و بسیاری از هموطنان برای رسیدن به مقصد خود از این استان عبور می کنند.

طبق آمارها بیش از ۲ هزار اثر تاریخی و طبیعی در استان زنجان شناسایی شده که از این تعداد ۹۲۵ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

همچنین استان زنجان دارای آثار باستانی فراوان و ارزشمندی است که آثاری مانند گنبد سلطانیه به عنوان بزرگترین گنبد آجری جهان و بازار زنجان به عنوان یکی از طولانی‌ترین بازارهای سرپوشیده ایران در میان آنها می درخشد.

نوروز ۱۴۰۴ در حالی سپری شد که بسیاری از استان ها با توجه به ظرفیت، وسعت و جاذبه های مختلف گردشگری سهم عمده ای در این بخش داشتند و استان های هم در حد بضاعت خود تلاش کردند عملکرد مناسبی را ارائه دهند.

بسیاری باور دارند استان زنجان آنگونه که باید و شاید نتوانسته است از این ظرفیت و به نوعی سهم گردشگری استفاده کند و این در حالی است که کارشناسان امر معتقدند استان زنجان در نوروز امسال توانست در شاخص ها موقعیت بهتری را کسب کند اما تا رسیدن به هدف و نتیجه مطلوب فاصله وجود دارد و تحقق این مهم نیازمند همکاری های بین بخشی و از همه مهم تر تقویت زیرساخت هاست.

زنجان در مسیر روبه رشد گردشگری

کسب رتبه هفتم زنجان در جذب بیشترین گردشگر

سرپرست اداره‌کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان زنجان با بیان اینکه در نورز امسال بیش از ۷۸۰ هزار نفر در روزهای تعطیل از جاذبه‌های گردشگری و بیش از ۷۲هزار نفر از موزه‌ها بازدید کردند گفت: رتبه یک پایگاه میراث جهانی برای سایت تاریخی پایگاه میراث جهانی گنبد سلطانیه با بازدید ۲۱ هزار و ۴۶۹ نفر اختصاص داشت.

میکائیل موسوی افزود: رتبه دوم موزه مردم‌شناسی رختشویخانه با بازدید ۱۶ هزار و ۵۰۷ نفر و رتبه سه موزه باستان‌شناسی ذوالفقاری با بازدید ۱۲ هزار و ۳۴۸ نفر است که بر طبق فروش بلیت به ثبت رسیده است.

وی با بیان اینکه خوشبختانه استقبال مسافران نوروزی از مراکز گردشگری استان زنجان نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد روند رو به رشد داشته است اضافه کرد: این استان در حد بضاعت خود تلاش کرد عملکرد مناسبی داشته باشد.

موسوی با بیان اینکه در گزارشی وبیناری عملکرد استان ها در نوروز از سوی وزیر میراث فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت افزود: طبق آمار اعلام شده از سوی ستاد مرکزی خدمات اجرایی سفر، زنجان رتبه هفتم کشوری به لحاظ جهش جذب بازدیدکنندگان گردرشگری را به خود اختصاص داده که این خبر خوبی است.

وی با بیان اینکه این آمار بر مبنای مستندات سامانه‌ها بوده است اظهار داشت: زنجان ظرفیت های بالایی در توسعه گردشگری دارد بنابراین باید ظرفیت های تاسیساتی و اقامتی آن را افزایش داد.

یکی از راهکارهای توسعه گردشگری استان جذب سرمایه گذار برای احداث هتل پنج ستاره است که هم اکنون پیگیری های لازم برای ایجاد زیر ساخت های توسعه گردشگری به خصوص هتل پنج ستاره مورد توجه قرار گرفته است.سرپرست اداره‌کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان زنجان یکی از راهکارهای توسعه گردشگری استان را جذب سرمایه گذار برای احداث هتل پنج ستاره عنوان کرد و گفت: هم اکنون پیگیری های لازم برای ایجاد زیرساخت های توسعه گردشگری به خصوص هتل پنج ستاره را مورد توجه قرار داده است.

وی با تاکید بر اینکه احداث چنین هتلی می تواند جذب و ماندگاری گردشگر در استان را به مراتب افزایش دهد گفت: در برخی مواقع رویدادهای خاص در حوزه های مختلفی در شهر برگزار می شود اما امکان اقامت طولانی مدت گردشگر و یا مسافر وجود ندارد و همین مساله ضرورت ساخت هتل پنج ستاره را بیش از گذشته ضروری تر کرده است.

موسوی با تاکید بر اینکه یکی از اولویت های برنامه ای استاندار زنجان نیز توجه و توسعه گردشگری استان است افزود: بر این اساس باید از این فرصت و تفکر برای جذب گردشگری و توسعه زیرساخت‌ها استفاده کرد.

وی با بیان اینکه پیش از این سرمایه گذارانی برای احداث هتل اعلام آمادگی کرده بودند اما به دلایلی محقق نشدند اظهار داشت: در بحث سرمایه گذاری باید مشوق هایی را در نظر گرفت تا رغبت برای انجام کار ایجاد شود.

سرپرست اداره‌کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی استان زنجان با تاکید بر اینکه این استان با استان های اول در حوزه جذب گردشگر قابل مقایسه نیست گفت: استان باید منطبق بر توانمندی های خاص خود برنامه ریزی لازم را انجام دهد.

وی یکی از برنامه های توسعه گردشگری استان را انعقاد تفاهم‌نامه عنوان کرد و گفت: در این راستا تفاهم نامه همکاری بین اداره کل میراث‌فرهنگی زنجان با اداره‌کل میراث‌ فرهنگی استان اصفهان منعقد شد که برپایی نمایشگاه صنایع‌دستی، گردشگری، اجرای تورهای مشترک، معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری از اهداف این تفاهم‌نامه است.

موسوی با بیان اینکه همکاری های بین بخشی نیز در تحقق برنامه های توسعه گردشگری استان بسیار اثرگذار است افزود: حضور استاندار در نوروز امسال و برقراری ایجاد همدلی بین ۲۷ دستگاه خدمات رسان برای گردشگران موجب شد برنامه های ترسیم شده بدون هیج مشکلی انجام گیرد.

زنجان در مسیر روبه رشد گردشگری

رونق گردشگری زنجان با افزایش موزه ها

یک کارشناس گردشگری نیز با بیان اینکه ستاد اجرایی خدمات سفر استان زنجان نوروز ۱۴۰۴ را با همکاری ۱۲ کمیته اجرایی به اتمام رساند گفت: برمبنای حوزه آمار اطلاعات و گردآوری ستاد خدمات سفر، این استان در بسیاری موضوعات و شاخص ها روند افزایشی داشت.

حسین خمسه ای، افزایش تردد جاده‌ای و اقامت بیش از یک شبانه روز حضور گردشگر را از جمله شاخص های خوب در این بخش اعلام کرد و افزود: با کارهای شبانه روزی و رقابت با استان های همجوار، زنجان توانست گردشگر ورودی بیشتری را جذب کند به طوری که در حوزه بازدید از جاذبه های گردشگری که قابل رصد و پایش بوده روند بهتری را تجربه کرد.

وی ادامه داد: این در حالی است در تمامی استان ها حتی در اصفهان، فارس، کرمان و خوزستان اغلب جاذبه‌هایی که توسط گردشگران مورد بازدید قرار می گیرد، امکان رصد و پایش الکترونیک وجود ندارد و حضور گردشگران را می توان به طور ملموس مشاهده کرد.

طبق آمارها، استان زنجان با توجه به وجود جاذبه‌هایی تاریخی قابل رصد، مبتنی بر بلیت فروشی، تردد شمارها، رتبه دوازدهم بازدید گردشگران را کسب کرد، این در حالی است که استان‌های دیگر حتی با وجود تعداد زیاد جاذبه های قابل پایش بیش از استان زنجان نتواستند رتبه بالاتر را کسب کنند.وی با بیان اینکه طبق آمارها، استان زنجان با توجه به وجود جاذبه‌های تاریخی قابل رصد، مبتنی بر بلیت فروشی، تردد شمارها، رتبه دوازدهم بازدید گردشگران را کسب کرد اظهار داشت: این در حالی است که استان‌های دیگر حتی با وجود تعداد زیاد جاذبه های قابل پایش بیش از استان زنجان نتواستند رتبه بالاتر را کسب کنند.

خمسه ای با بیان اینکه در حوزه بازدید از موزه ها ذکر نکته هایی مهم و ضروری است افزود: تعداد کلی موزه‌ها و جاذبه‌ها قابل پایش در استان به بیش از ۱۵ مورد نمی رسد، البته جاذبه‌های طبیعی روستایی و حتی مکان هایی مثل بازار تاریخی زنجان از جمله جاذبه‌هایی است که در تردد شمار گردشگر کاملا مشهود بوده اما هرگز بلیت فروشی و یا رصد دائمی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه گردشگران از این مکان ها نیز بازدید کرده اند اضافه کرد: نکته‌ مهم در مورد پایش گردشگران وجود سامانه آنلاین است که بازدید همه گردشگران را مدنظر قرار می دهد و حتی گردشگرانی که در شرایط خاصی به صورت رایگان برای بازدید وارد می شوند را نیز رصد می‌کند.

این کارشناس گردشگری با تاکید بر اینکه همه جاذبه‌هایی که در استان وجود دارد قابل پایش نیست ادامه داد: بنابر این می توان برای آینده برنامه ریزی کرد و حتی می توان جزو ۱۰ استان اول گردشگری کشور قرار گرفت.

خمسه ای با بیان اینکه جاذبه‌های استان بکر و بسیار خاص بوده و می توان با تبلیغات و رسانه ها و تولید محتوا به جذب بیشتر گردشگر کمک کرد افزود: برای رسیدن به اهداف ترسیم شده جذب گردشگری استان، همه دستگاه های متولی امر باید پای کار باشند و این مهم تنها بر عهده میراث فرهنگی نیست.

وی با تاکید بر اینکه توسعه زیرساخت های گردشگری و موزه ها باید بیش از گذشته مورد توجه دستگاه های متولی امر قرار گیرد اظهار داشت: به عنوان مثال در شهر اصفهان منطقه نمونه گردشگری در داخل شهر توسط شهردار ایجاد شده است که همراهی شهرداری ها به ویژه در استان زنجان نیز می تواند به توسعه این بخش کمک فراوانی کند.

این کارشناس گردشگری با تاکید بر توسعه موزه ها در شهر زنجان ادامه داد: هر چند در توسعه موزه های بخش خصوصی وضعیت خوبی حاکم است اما نیازمند حمایت های مستمر هستند تا بتوانند خدمات دائمی ارائه کنند.

وی خاطرنشان کرد: استان زنجان در زمینه اقامت و آماری نیز از افزایش اقامت گردشگران را دارد، البته این روند می توانست بهتر باشد، هر چند عوامل مختلف نظیر وضعیت آب و هوایی و مسائل دیگر اثر گذار است.

 

زنجان در مسیر روبه رشد گردشگری

ایجاد دهکده سلامت در جذب بیشتر گردشگر

رئیس اداره میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی شهرستان زنجان نیز یکی از مزیت های فعالیت های مربوط به ستاد اجرایی خدمات سفر را هماهنگی بین دستگاههای متولی امر عنوان کرد و گفت: بهره گیری از ظرفیت ها به پیشبرد بهتر کارها کمک می کند.

مهدی باقری با بیان اینکه یکی از معایب فعالیت ها، نبود آراستگی لازم شهری بود افزود: مشاهدات نشان می داد، پارک ها همچنین آراستگی شهری آنگونه که باید و شاید مورد دلخواه نبود.

وی با بیان اینکه تاریک بودن ورودی شهری نیز از دیگر معایب به شمار می رفت اضافه کرد: نظافت ورودی شهری، کاشت نهال نیز بسیار ضعیف است که در مجموع برای جذب گردشگر مولفه های زیادی دخالت دارد.

این مسوول با بیان اینکه برای تحقق این مهم باید رویکرد کلان در شهر به سمت جذب گردشگر باشد تا بتوان به موفقیت های لازم دست یافت ادامه داد: مقایسه استان و شهرستان با استان های دیگر اشتباه است و بر مبنای ظرفیت ها باید دیده شود.

باقری با بیان اینکه استان و شهر تلاش می کند با تقویت زیرساخت ها به جذب بیشتر گردشگر کمک کند افزود: شهرداری باید در فعالیت های مربوطه از قبیل ایجاد سرویس بهداشتی پیشگام باشد و اقدامات شایسته ای را انجام دهد.

وی با بیان اینکه محورهای مواصلاتی به ویژه آزاد راه ها نیز با مشکلاتی مواجه است گفت: طبق اعلام وزارتخانه، زنجان جزو چهار استان کشور است که در جذب گردشگر روبه رشد بوده و به نوعی موفق عمل کرده است.

نگرش منجمد و عدم پویایی و نوگرایی و ابتکار عمل در موضوع گردشگری موجب رکود این صنعت پردرآمد جهانی در زنجان شده است و برای جذب دائمی گردشگر می توان به ایجاد چند دهکده سلامت و توریسم درمانی اقدام کرد که ارزی آوری به دنبال دارد.این مسوول با بیان اینکه زنجان به لحاظ بهداشت و نظافت در سطح بسیار خوبی قرار دارد گفت: مردم زنجان مهمان نواز هستند و از طرفی باید برای جذب گردشگر، سرمایه گذاری صورت گیرد که نمود این مساله در کشورهای همسایه مشخص است.

وی با بیان اینکه نگرش منجمد و عدم پویایی، نوگرایی و ابتکار عمل در موضوع گردشگری موجب رکود این صنعت پردرآمد جهانی در زنجان شده است تاکید کرد: برای جذب دائمی گردشگر می توان به ایجاد چند دهکده سلامت و توریسم درمانی اقدام کرد که ارزی آوری هم به دنبال دارد.

باقری خاطرنشان کرد: در اجرای برنامه ها نباید به تعطیلات نوروز بسنده کرد بلکه در طول سال و به صورت دائمی باید مد نظر قرار گیرد و برنامه ریزی لازم اانجام شود.

 

درباره نویسنده