قلعه شوش، آکروپل باشکوه خوزستان
قلعه شوش یا قلعه فرانسویها مکانی مناسب برای افراد علاقهمند به تاریخ و معماری تلفیقی ایرانی اروپایی است. در این قلعه میتوانید چشمانداز زیبایی از شهر را تماشا کنید و ساعاتی را در دل قلعهای غرق شوید که به نظر اثری باستانی است؛ اما در واقع کمی بیش از ۱۰۰ سال قدمت دارد. اگر در قلعه شوش پشت سر خود را نگاه کنید، شهر شوش، از قدیمیترین شهرهای ایران و گنبد آرامگاه دانیال نبی را زیر پای خود میبینید.
از آنجایی که قلعه شوش بر بلندای تپه قرار گرفته از این رو به صورت پلکانی ساخته شده است. بنابراین سبک معماری این قلعه همانند قلعههای زمان قرون وسطی در اروپا میباشد. همچنین وجود دو حیاط در ارتفاعهای متفاوت، مصالحی چون خشت و آجر مهر تاییدی بر سبک معماری قلعه شوش است. پلکانی بودن این قلعه باعث شده بسیاری قلعه شوش را همانند زندان باستیل در فرانسه بدانند.
اگر از بالا به این قلعه نگاه کنید همانند ذوزنقهای میباشد که دورتادور آن به راهرویی احاطه شده است. این قلعه دارای دو حیاط و سه ورودی میباشد. در بدو ورود به این قلعه طاق های رومی، تزئیناتی آجری، ورودیهای قوسی شکل و آجرهایی که منقش به کتیبه هستند را ببینید. این کتیبهها به زبان میخی همانند زیگورات چغازنبیل است بنابراین بسیاری این قلعه را نماینده کوچکی از چغازنبیل میدانند. وجود آجرهای بسیار در نمای قلعه شوش باعث شده این قلعه را به قلعه آجر معروف شود. از آنجایی که هر قلعهای برای دیدهبانی نیاز به برج دارد، قلعه شوش هم از این قاعده مستثنی نیست و دارای چندین برج است. برجی در وسط حیاط قرار گرفته که معروف به برج شمالی است، همچنین برج دیگری در قسمت غربی قرار گرفته که در گذشته دارای کاربری کبوترخانه بوده است.
علت ساخت قلعه شوش
هدف از ساخت این قلعه درواقع مکانی برای نگهداری از آثار باستانی بود که در منطقه شوش پیدا میشد. یک گروه باستان شناس فرانسوی بعد از تحقیق در منطقه شوش و به دست آمدن آثار با ارزشی که هیگونه تدابیر امنیتی برای آن لحاط نشده است، این مکان را برای حفاظت از آثار به دست آمده ایجاد کردند.
مرمت و صدمات قلعه شوش
متاسفانه قله شوش در زمان جنگ ایران و عرلق صدمات زیادی دید اما بعد از اتمام جنگ در سال های اول دهه ۷۰ مورد بازساری و مرمت قرار گرفت اما مرمت به صورت حرفه ای و اصولی انجام نشده و در بعضی از قسمت ها رنگ آمیزی ها در جلوه قلعه تاثیر گذاشته و به اصالت قلعه لطمه زده است. در حال حاظر قلعه شوش به دلیل عواملی چون نم و فرسایش خسارات جدی دیده است. از آنجایی که در زمان ساخت قلعه از پی استفاده نشده است احتمال خطرهایی چون ریزش بنا وجود دارد از این رو گاهی درهای این قلعه حتی در زمانهای اوج گردشگران به روی بازدیدکنندگان بسته است.
سفرمارکت
درباره نویسنده
نویسنده