معماری منحصربه فرد باغ دلگشا شیراز

 

شیراز باغ‌های تماشایی و خاصی دارد، در این میان با ما همراه باشید و درباره معماری منحصربه فرد باغ دلگشا شیراز بدانید.

 به شهر بهشتی شهره دارد که علت آن باغ ها و طبیعت زیبایی است که در قلب این شهر جای گرفته اند. باغ دلگشا نه تنها یکی از زیباترین باغ های اصیل ایرانی است، بلکه با تاریخچه غنی خود از ارزش بالایی برخوردار می باشد. این بوستان زیبا یکی از مشهورترین مناطق گردشگری شیراز به شمار می رود که با فضای سرسبز و گل کاری شده که با آب و هوایی خوش ادغام شده اند، دل از هر بیننده ای می برد. باغ دلگشا جواهری در قلب شهر شیراز است که با معماری منحصربه ‌فرد و چشم ‌انداز های خیره ‌کننده خود همه ساله بسیاری از گردشگران مقصد شیراز را به سمت خود می کشاند.

باغ دلگشا شیراز کجاست و مسیرهای دسترسی به آن

باغ دلگشا بهشتی بر روی زمین، از دیدگاه گردشگری است که در شمال شرقی شیراز جای دارد. این باغ زیبا با فاصله کمی از آرامگاه سعدی قرار داشته و در جنوب تنگ آب خان و دامنه کوهستانی زیبا قرار دارد.

برای دسترسی به این مکان تماشایی، از مرکز شهر شیراز به سمت جنوب غربی حرکت کنید و به سمت میدان سعدی بروید. از میدان سعدی مسیر را به سمت جنوب غربی ادامه دهید تا به خیابان شهید مطهری برسید. سپس از پل ستارخان عبور کرده و به سمت جنوب ادامه دهید تا به باغ دلگشا برسید. این مسیر حدود ۵ کیلومتر طول دارد و از طریق تاکسی، اتوبوس یا خودرو شخصی قابل دسترسی است. همچنین در صورت استفاده از وسایل نقلیه عمومی، شما می توانید از طریق اتوبوس‌ های خطوط پایانه شهید دستغیب-بلوار نارنجستان و ایستگاه مترو ولیعصر نیز به این منطقه سرسبز بروید.

آدرس باغ دلگشا شیراز: استان فارس، شهر شیراز، محله سعدیه جنوبی، بلوار هفت تنان، خیابان نارنجستان

معرفی باغ دلگشا

اگر می خواهید در طبیعتی بکر با بوی بهارنارنج مست شوید و مناظر بی بدیل چشم تان را نوازش دهند، باغ دلگشا شیراز انتخاب عالی است. این باغ تاریخی مملو از درختان سر به فلک کشیده نارنج و پرتغال بوده و شما می توانید در جای جای آن گل های رنگی و انواع درختان زیبا را مشاهده کنید.

 
 

معماری منحصربه فرد باغ دلگشا شیراز

این باغ به قدری خوش منظر و وسیع است که در گذشته برای اقامت شاهان و برگزاری جشن های مهم مورد استفاده قرار می گرفت. این باغ با دیواره های بلندی احاطه شده است و در مسیر های باغ جوی های آب جاری می باشد که همین امر باغ دلگشا را همانند بهشت مثال زدنی می کند. فضای سبز و طبیعت بکر تنها مزیت باغ دلگشا نیست. بلکه در داخل این باغ بزرگ عمارت تابستانی و استخر نیز قرار دارد که نمای باغ را شگفت انگیز کرده است. جالب است بدانید این باغ علاوه بر زیبایی و تاریخچه غنی، اولین عمارت کلاه فرنگی ایران را نیز در خود جای داده است.

 

دلگشا

می توان گفت قدمت باغ دلگشا به سه دوره‌ ساسانیان، صفویان و قاجاریان باز می گردد. این باغ زیبا که امروزه یکی از مشهورترین جاهای دیدنی شیراز است، در گذشته به عنوان محل برگزاری مجالس شاهان، باغ پادشاهی و مکانی برای اقامت مقامات و خاندان‌ های سلطنتی بود.

معماری منحصربه فرد باغ دلگشا شیراز

البته باید بگوییم تاریخچه اصلی این باغ به دوره پیش از اسلام و زمان حکومت ساسانیان بر می گردد. اما اوج آبادانی این باغ در دوره در حکومت تیمور گورکانی بود و در دوره صفوی نیز بسیار مورد استفاده قرار می گرفت. بازه زمانی دوره حکومت نادرشاه تا آغاز حکومت زندیه، باغ دلگشا در بدترین وضعیت خود قرار داشت و دچار آسیب های فراوان شد. این باغ در طول تاریخ دچار فراز و نشیب های بسیاری شده است، اما همچنان پابرجا مانده و توسط حکومت های مختلف مورد مرمت قرار گرفته است. این باغ در سال ۱۳۸۱ و به شماره‌ ۹۱۲، در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. اما در حال حاضر باغ دلگشا تهت نظر شهرداری شیراز فعالیت می کند.

معماری باغ دلگشا

بوستان دلگشا با وسعتی حدود ۵/۷ هکتار به عنوان بزرگ ترین باغ ایران شناخته می شود. این بوستان با استفاده از طراحی هنرمندانه، ابعاد فرهنگی و تاریخی شهر را به تصویر می ‌کشد. باغ دلگشا از لحاظ ساختاری، به عنوان نمونه‌ ای از معماری باغ‌ های ایرانی شناخته می ‌شود.

معماری منحصربه فرد باغ دلگشا شیراز

 
 

فضای سبز وسیع و جوی های آب روان در این باغ، آرامش وصف نشدنی را به گردشگران هدیه می دهد. از ویژگی ‌های برجسته معماری این باغ می توان استفاده هوشمندانه از نور و رنگ‌ ها، استفاده از عناصر معماری سنتی و ترکیب آن با المان ‌های مدرن اشاره کرد. همچنین باغ دلگشا شیراز به دلیل موقعیت جغرافیایی و مناظر خیره‌ کننده ‌ای که در اطراف آن وجود دارد، برای عکاسان و عاشقان حرفه عکاسی نیز جذابیت بالایی دارد.

عمارت باغ دلگشا

درست در وسط این باغ عمارت زیبایی وجود دارد که به شیوه‌ معماری کاخ‌ های ساسانی بیشاپور طراحی شده است. قدمت این عمارت به دوره زندیه بر می گردد و در سه طبقه ساخته شده است. دو درب ورودی در دو طرف ساختمان قرار دارد که به یک تالار بزرگ و چهار شاه نشین متصل می شود. می توان گفت ایوانی که در طبقه‌ میانی این عمارت وجود دارد یکی از زیباترین و خوش منظر ترین بخش های عمارت محسوب می شود. این ایوان بزرگ دارای دو ستون است که چشم انداز آن به روی استخر داخل حیاط است.

معماری منحصربه فرد باغ دلگشا شیراز

اطراف این ایوان پوشیده از اشعار شوریده شیرازی است که با خط نستعلیق خودنمایی می کند. از زیبایی های دیگر این عمارت می توان به گچبری ‌های سقف چوبی آن، آیینه کاری و نقاشی های رنگ روغن اشاره کرد که جلوه عمارت را چند برابر کرده اند. رو به روی این عمارت حوض بزرگی وجود دارد که آب آن از چشمه قنات آرامگاه سعدی تامین می شود.

موزه باغ دلگشا

در عمارت کلاه فرنگی باغ دلگشا بخشی را به موزه اختصاص داده اند که در آن انواع آثار تاریخی ارزشمند نگهداری می شود. در این موزه مجموعه ای از آثار باستانی همچون سکه‌، تمبر، لباس، نقشه، دوچرخه و کبریت نگهداری می شود که بسیاری از گردشگران را به سوی موزه جذب می کند. همچنین در بخش دیگری از موزه کلکسیونی از ۵۰ رادیو قدیمی به نمایش گذاشته شده است که گردش متفاوتی را به عموم مردم هدیه می دهند.

بابا سفر

درباره نویسنده