از پل موستار تا دژ صحرایی
هنگامی که بحث عجایب معماری دنیا به میان میآید، ذهن همه به سمت تاج محل، دیوار چین، اهرام مصر، تخت جمشید، برج پیزا، کلوسئوم و… میرود. اما شاید تعجب کنید اگر بدانید گنجینه هنر معماری جهان تنها در این سازههای عجیب و غریب خلاصه نمیشود و هستند آثار شگفتانگیزی که به دلیل ناشناخته ماندن مهجور ماندهاند و کسی آنگونه که باید آنها را نمیشناسد. در ادامه این مطلب، تعدادی از این آثار را با شما مرور میکنیم.
دیوار بزرگ هند (ایالت راجستان – هند)
نگران نباشید، اشتباهی پیش نیامده و منظورمان قطعاً دیوار بزرگ چین نبوده و نیست. حتماً در دنیا تعداد کمی میدانند که هندوستان هم دیوار بزرگ خود را دارد که از آن به عنوان دومین دیوار بزرگ جهان، بعد از دیوار چین نام برده شده است. این دیوار واقع در راجستان، ۳۶ کیلومتر طول دارد و عرض آن در بعضی نقاط به ۴۵٠ سانتیمتر هم میرسد. دیوار بزرگ هند که در سال ١۴۴٣ میلادی ساخته شده شامل هفت دژ است.
کاخ مجلس (بخارست – رومانی)
عظیمترین و باشکوهترین بنای پارلمان جهان کاخ پارلمان بخارست است که به دستور دیکتاتور کمونیست رومانی نیکولای چائوشسکو ساخته شد. این بنا به قدری عظیم است که نمیشود از آن عکسی گرفت که ابعادش را درست نشان دهد. این بنای نئوکلاسیک که در سال ۱۹۸۴ میلادی ساخته شده، شامل ۱۲ طبقه (۸ طبقه زیرزمین) و ۳۱۰۰ اتاق با مساحت کلی ٣٣٠ هزار متر مربع است. برای ساخت این بنا یک پنجم بخش مرکزی بخارست منهدم شد.
دژ درآور (صحرای کولستان – پاکستان)
این دژ شامل ۴۰ برج و بارو به شکل مربع است که از دل کویر سر بر آوردهاند. در مجموع، دیوارهای قلعه مساحتی حدود ۱۵۰۰ مترمربع و طولی حدود ۳۰ متر دارند. دژ درآور یک سازه بینظیر در میان صحرای کولستان است. اکثر مردم پاکستان و حتی مردم منطقه از وجود این قلعه بیخبر هستند. این موضوع یک دلیل منطقی دارد، آن هم این که برای دیدن قلعه، مسافران باید یک راهنما به همراه ماشین برای سفری یک روزه از بالاپور پاکستان به کویر کولستان و دژ درآور استخدام کنند.
پل موستار (شهر موستار – بوسنی هرزگوین)
پل زیبای موستار در سال ۱۵۶۶ میلادی توسط عثمانیها ساخته شد. این پل با عرض ۴ متر، طول ۳۰ متر و ارتفاع ۲۴ متر، معروفترین بنای شهر موستار و حتی کشور بوسنی هرزگوین و یکی از بهترین نمونههای معماری اسلامی در منطقه بالکان به شمار میرود. این پل در دهه ٩٠ میلادی و در جریان جنگ بوسنی توسط نیروهای کروات نابود شد، اما پس از جنگ، شهر و پل دوباره بازسازی شدند.
مسجد بزرگ جنه (شهر جنه – مالی)
مسجد بزرگ جنه در سال ۱۹۰۷ میلادی ساخته شده و یکی از بزرگترین بناهای گلی جهان به حساب میآید. تقریباً تمام مسجد با خشتهای پخته شده زیر نور آفتاب، شن، ساروج و گچ ساخته شده است. این بنا یکی از بزرگترین دستاوردهای معماری سبک سودانی/ساحلی محسوب میشود. مسجد جن در سال ۱۹۸۸ به عنوان میراث جهانی در یونسکو به ثبت رسیده است.
روزنامه شهروند
درباره نویسنده
نویسنده