هوشمند سازی درشهرها رخ دهد؛شهرسازان به فکرهویت شهرها خواهند بود
پنجمین اجلاس رؤسای کمیسیونهای شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استانها و نخستین اجلاس معاونان شهرسازی و معماری کلانشهرها و مراکز استانها با حضور ۶۲ نفر از مدیران کشوری ؛ با محوریت بازآفرینی وارتقای تاب آوری بافت های فرسوده و تاریخی به مدت دو روز به میزبانی شهرداری اصفهان در هتل عباسی اصفهان برگزار شد . در این اجلاسیه شرکت کنندگان از مرکز همایشهای بینالمللی اصفهان و تعدادی از اماکن مدرن و تازهساخت اصفهان همچنین مسجد جامع، میدان امام علی (ع)، میدان امام (ره) و خانههای تاریخی بازدید کردند.
در این اجلاسیه شهردار اصفهان ، با اشاره به ضرورت پرداختن به شخصیت شهرها گفت: متاسفانه در ادوارمختلف حوزه شهرسازی و معماری را درگیر کارهای اداری مانند صدور پروانه کرده ایم، از اینرو فرصت ندارند به شهر به عنوان شخصیت نگاه کنند، البته این فرصت در اصفهان ایجاد شده است که گاهی شهر را از بالا نگاه کنیم.
علی قاسمزاده، با اشاره به اینکه کارهای اداری باید الکترونیکی و هوشمند انجام و از اختیار افراد خارج شود افزود: در این راستا شهرسازان میتوانند به فکر هویت و شخصیت شهرها باشند.
وی با اشاره به اینکه گاهی ما در کوچه و پس کوچههای شهر خود گم میشویم و فراموش میکنیم شهر یک شخصیت و یک هویت دارد، بنابراین هویت شهر یعنی تصویری یکپارچهای که از شهر تشکیل میشود و این تصویر و هویت به مرور شکل میگیرد افزود: در این راستا شهرهای اصفهان، تبریز و شیراز هر کدام کلان روایت خاص خود را دارند و این کلان روایتها، خود را در استعارهها نشان میدهد، همچنین هر محلهای از شهر برای خود کلان روایت و خرد روایتها دارند.
وی با بیان اینکه با پدیدههایی مانند هویت آشفته و هویت منفی روبهرو هستیم، گفت: معماری شهرها باید نشان دهد که این شهر مذهبی، دینی یا فرهنگی است.
مسئله جهانبینی در ابنیه های تاریخی به خوبی لحاظ شده است
در ادامه نیز رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه موضوع بافت فرسوده یکی از مشکلات همه شهرهای کشور است افزود: متاسفانه طرحهای شهرسازی مسئله محور و بر اساس نیاز مردم نیست و مردم را درگیر کرده است؛ در این راستا طرحهایی تهیه میشود که بلندپروازانه یا غیر واقعی است، بر این اساس از زمانی که طرح به مرحله اجرا درمیآید، مردم را در سطح گسترده با مشکلات مواجه میکند که ما باید به حل و فصل آن بپردازیم.
محمد نورصالحی، افزود: تهیه طرح بازنگری طرح تفصیلی شهر اصفهان ۱۲ سال طول کشید، در این طرح مباحثی قرار بود مطرح شود که تحققپذیر، مسئلهمحور و به محلات شهر نگاه متفاوت داشته باشد، اما از هشت سال پیش که این طرح ابلاغ شد، مردم با مشکلات دست و پنجه نرم میکنند.
وی با اشاره به اینکه مسئله حملونقل و ترافیک در شهرها نیز یکی از موضوعات مهم است افزود: اگر به ابنیههای تاریخی و میراثی در شیراز و اصفهان و بهطور کلی شهرهای تاریخی نگاه کنیم، متوجه میشویم در هر دورهای از تمدن و حاکمیت، ابنیه تاریخی متأثر از خود به جای گذاشته اند، در واقع گذشتگان توانستهاند جهانبینی خود را در این ابینهها به جای بگذارند.
نورصالحی، با اشاره به اینکه امیدواریم به جایی برسیم که از دوره تمدنی خود آثاری را به جای بگذاریم و به فکر نسل آینده باشیم افزود:طبق رشد جمعیت خود باید اقدامات شهرسازی را برنامهریزی کنیم.
طرح دوفوریتی فرونشست در کلانشهرها به مجلس ارسال شد
در ادامه رئیس دبیرخانه شورای عالی استانها نیز با اشاره به اینکه امروز با صنعت ساختوساز و ساختمان بیش از ۴۰ صنعت دیگر درگیر است گفت: این صنعت سهم قابل توجهی را در رشد تولید و مهار تورم ایفا می کند.
احمد صادقی، افزود: شورای عالی استانها با یک فرایند ساده به دور از فرایند دستوپا گیر حاکمیتی میتواند موارد موردنیاز مدیریت شهری را به مجلس ارسال کند، به عنوان مثال به تازگی در رابطه با بحث فرونشست زمین کلانشهرها، با دریافت نظرات کارشناسی طرحی با قید دو فوریت به مجلس شورای اسلامی ارسال شد.
وی با اشاره به اینکه کلانشهرها، وزرا و دیگر کمیسیونهای شوراهای اسلامی شهرها و روستاها میتوانند طرحها و لوایح خود را به شوراهای عالی استانها ارسال کنند افزود: اقدامات مؤثری که در رابطه با پیگیری شورای عالی استانها در مصوب شدن اموری مانند قانون درآمد پایدار شهرها انجام شده است، برای نخستینبار به عنوان نماینده جامعه شورایی در شورای عالی معماری و شهرسازی کشور ورود کرده و مانع تصویب شدن قوانینی بدون نظر شوراهای اسلامی شدیم.
شهر متاورس شهری برای حمایت از جوانان و نوجوانان
در این اجلاسیه عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس ستاد توانمندسازی محلات کمبرخوردار نیزبا اشاره به اینکه در استان اصفهان ۸۵ محله در قالب طرح تحول و توانمند سازی اجتماع محور محلات کمتر برخوردار ۲۰۲۰ شناسایی شده است گفت: شعار «اصفهان من، شهر زندگی»، در حقیقت شعاری برخاسته از خواستههای هر فرد است.
علی آقامحمدی، گفت: در بخش مسکن، نیازمند چهار میلیون خانه برای نیازمندان بدون مسکن هستیم که در این راستا بافتهای فرسوده بهترین مکان برای ساختهای جدید است.
وی با اشاره به اینکه ۳۳۰ هزار واحد مسکونی از چهار میلیون مسکن را در محلات تعریف کردیم به این شکل که مسکن در حد وسع مالک تعیین شود افزود: در این طرح ۴۴ هزار نفر ثبت نام کردهاند که از ۵۰ میلیون تا ۵۰۰ میلیون تومان به عنوان وسع خود اعلام کردند.
آقا محمدی از دیگر اقدامات در بافت های کم برخوردار را تحصیل افراد بازمانده از تحصیل از ۶سال تا ۱۷ سال عنوان کرد و گفت: هر مدرسهای که این افراد را ثبت نام کند، دولت مبلغ ۲ میلیون تومان شهریه به مدرسه پرداخت میکند؛ تاکنون ۱۵۰ هزار نفر از این افراد در مدارس ساماندهی شدهاند؛ بخش بعدی ساماندهی نوجوانان مستعد کنکوری است که در این راستا دبیرستان البرز در عرصه آموزش رایگان پیشقدم شده و بخشی از دانشگاه شریف نیز در عرصه توانمندسازی این نوجوانان در کسب و کار اقدام کرده است.
وی با اشاره به اینکه بالغ بر ۶میلیون نفر از کشور تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفتند افزود:برای توسعه ورزش در محلات کم برخوردارنیز فوتبال خیابانی را تعریف کردیم که بر این اساس پیش بینی میشود ۳۲۰ هزار فوتبالیست تربیت شود.
آقا محمدی ، از مدیریت شهری اصفهان خواست تا طرح تحول و توانمندسازی اجتماع محور محلات کمتر برخوردار ۲۰۲۰ را در شهر اصفهان تهیه کند وپشتیبانی از طرح با ما خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه مدیریت شهری کمک کند، شهرداران محله را تعیین و بیمسکنها و افراد نیازمند به اشتغال را شناسایی نماییم تا اصفهان پایلوت ملی ما در کشور شود افزود: در راستای توانمندسازی نوجوانان و جوانانی که در محلات کمتر برخوردار زیست میکنند، به زودی شهر متاورس را در سطح کشور با همکاری شرکت دانش بنیان خواهیم داشت تا آنها را به سمت درآمدها و کسب و کارهای خوب سوق دهیم.
بخشی از چهار میلیون مسکن در بافت فرسوده احداث شود
در ادامه نیزنایب رئیس مجمع رؤسای کمیسیون شهرسازی کلانشهرها و مراکز استانهای کشور گفت: بالغ بر ۸۰ درصد جمعیت ۸۵ میلیونی کشور در شهرها زندگی میکنند، شهروندان این شهرها با چالشهای بسیار روبهرو هستند که بافت فرسوده ابر چالش شهرها محسوب میشود.
فریدون باباییاقدم،افزود: بر اساس قانون جهش تولید بهویژه ماده ۱۲، بخشی از چهار میلیون مسکن را میتوان در بافت موجود شهرها، اراضی خالی، بافتهای فرسوده و حاشیهنشین ساخت، امر مهمی که در قانون نیز منعکس شده است.
باید جلوی تصمیمات اشتباه در شهر ها گرفته شود
رئیس مجمع رؤسای کمیسیون شهرسازی کلانشهرها و مراکز استانها هم گفت: استفاده از تجربه گذشتگان و پیشبینی آینده نقش مهمی در تصمیمگیریها در حوزه شهرسازی دارد، زیرا با مسائلی روبهرو هستیم که چارهای نداریم برای آنها اقدام سریع انجام دهیم، اما این اقدام سریع نباید به تصمیم خطرناک تبدیل شود، بنابراین آینده را باید به گونهای رقم بزنیم که آیندگان افسوس دوران ما را برای این تصمیم گیریها بخورند.
مهدی عباسی،افزود: تجربه ثابت کرده است که یک تصمیم اشتباه در حوزه شهرسازی تمام دستاوردهای این حوزه را نابود میکند، افزود: در تهران یک پروژه بزرگراهی با چند هزار میلیارد اعتبار اجرا شده است، اما به دلیل آنکه یک مرکز تجاری به اشتباه آنجا طراحی شده، این زیر ساخت بزرگراهی کارکرد خود را از دست داده است.
پایگاه خبری ربیع
درباره نویسنده
نویسنده