گنبد «سلطانیه» نمادی از عظمت، خلاقیت و معماری ایرانی

زنجان-معماری، عظمت و خلاقیت تنها بخشی از کلماتی است که می تواند گنبد عظیم و تاریخی سلطانیه را توصیف کند، بنای باشکوه که یادگار دوران ایلخانان و نشان از تاثیر فرهنگ ایران بر روی آنان است.

گروه استان‌ها: وقتی صحبت از عظمت و شکوه به میان می‌آید، ناخودآگاه به یاد اساطیر تاریخی افتاده و تلاش می‌کنیم تاریخ را با این واژگان معنی کنیم، غافل از اینکه این اسطوره‌ها ماندگار نیستند و آنچه از گذشتگان برای آیندگان به یادگار مانده، همان تاریخی است که به دست گذشتگان بنا نهاده شده تا ما امروز نظاره‌گر شکوه و عظمت‌شان باشیم.

در روزهایی قرار داریم که گردشگری، جانی دوباره گرفته و مردمان این سرزمین و گردشگران خارجی، سفر را چاشنی ایام ابتدایی سال کرده‌اند تا با حضور در اماکن تاریخی مختلف، ضمن زدودن خستگی حاصل از کار یک ساله، اندکی از وقت خود را در احوالات گذشتگان سیر کنند و بی‌شک زنجان یکی از استان‌هایی است که می‌تواند از این حیث مقصد گردشگری باشد.

گنبد سلطانیه سومین بنای بزرگ جهان و اولین گنبد آجری در دنیا است

یکی از اماکن تاریخی استان زنجان که شهرت جهانی دارد، گنبد عظیم سلطانیه است، گنبدی که سومین گنبد بزرگ جهان و اولین گنبد آجری در دنیا به شمار می‌رود و همین خصوصیات باعث شده تا این ابنیه تاریخی همچون نگینی در دل استان زنجان بدرخشد.

یکی از اماکن تاریخی استان زنجان که شهرت جهانی دارد، گنبد عظیم سلطانیه است، گنبدی که سومین گنبد بزرگ جهان و اولین گنبد آجری در دنیا به شمار می‌رودهمین خصوصیات باعث شده تا این ابنیه تاریخی همچون نگینی در دل استان زنجان درخشیده و هر ساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به این خطه از سرزمین پهناور ایران اسلامی بکشاند.

مرور آمار حوزه گردشگری به ویژه در ایام نوروز حاکی از آن است که گنبد عظیم سلطانیه توانسته است میزبان شایسته‌ای برای بازدیدکنندگان بوده و به تنهایی سهم ارزنده‌ای در بالا بردن سرانه این حوزه داشته باشد. با توجه به اقبال گسترده گردشگران برای بازدید از این شاهکار هنری و تاریخی، مسؤولان استان زنجان به ویژه شهرستان سلطانیه طی سال‌های اخیر تلاش‌های وافری در راستای افزایش میزان ماندگاری گردشگران در این منطقه انجام داده‌اند.

گنبد «سلطانیه» نمادی از عظمت، خلاقیت و معماری ایرانی

بی‌تردید یکی از نیازهای ضروری و اولویت‌های اصلی در افزایش سرانه گردشگری، بحث ایجاد زیرساخت‌ها در این زمینه است. چه بسا مناطقی را سراغ داریم که به لحاظ قدمت تاریخی دارای اصالت لازم و کافی برای حضور و توجیه‌پذیری گردشگر نداشته باشند اما با خاطر فراهم آوردن زیرساخت‌های رفاهی و اقامتی، گردشگران ترجیح می‌دهند از این اماکن بازدید به عمل آورند که متأسفانه استان زنجان در این زمینه با دغدغه‌های زیادی دست و پنجه نرم می‌کند.

گنبد عظیم سلطانیه به عنوان یکی از شاهکارهای معماری جهاد است

مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد سلطانیه از درخت‌کاری، پاک‌سازی و خانه‌تکانی بناهای تاریخی و آئین شاهنامه‌خوانی به عنوان آئین قبل از شروع سال و نوروز در پایگاه‌های میراث جهانی و ملی کشور یاد و بیان کرد: بدون شک اگر به دنبال ارزش نهادن به میراث فرهنگی هستیم، باید همواره بحث پاک‌سازی بناهای تاریخی را در برنامه‌های سالانه خود بگنجانیم.

گنبد «سلطانیه» نمادی از عظمت، خلاقیت و معماری ایرانی

ابوالفضل عالی از گنبد عظیم سلطانیه به عنوان یکی از شاهکارهای معماری جهاد یاد کرده و با اشاره به اینکه همین موضوع باعث حضور گردشگران داخلی و خارجی در شهرستان سلطانیه شده است، تصریح کرد: وجود این بنا برای حوزه گردشگری استان زنجان بسیار ارزشمند بوده و بدون شک باید از چنین ظرفیتی در استان حفظ و حراست کرد تا آیندگان نیز بتوانند با این سند زنده تاریخی آشنا شوند.

گنبد سلطانیه، آرامگاه الجایتو است که بین سال‌های در ۱۳۰۳ تا ۱۳۱۳ میلادی به دستور پادشاه در شهر سلطانیه (پایتخت ایلخانیان) ساخته شد

گنبد سلطانیه، آرامگاه الجایتو است که بین سال‌های در ۱۳۰۳ تا ۱۳۱۳ میلادی به دستور پادشاه در شهر سلطانیه (پایتخت ایلخانیان) ساخته شد که امروزه از آثار مهم معماری ایرانی و اسلامی به شمار می‌رود.

کلیسای سانتاماریا دل فیوره در فلورانس ایتالیا و مسجد ایاصوفیه در استانبول ترکیه دو گنبد عظیم به لحاظ ارتفاع در دنیا هستند که به ترتیب جایگاه اول و دوم را به خود اختصاص داده‌اند و در جایگاه سوم نام گنبدی است که برای همه ما نامی آشنا بوده و آن گنبد عظیم سلطانیه است، این در حالی است که اگر بخواهیم این گنبد را که از آجر است در زمره گنبدهای آجری قرار دهیم، رتبه اول دنیا را از آن خود کرده است.

گنبد نیلگون سلطانیه همواره در طول سال، میزبان گردشگران بسیاری از داخل و خارج از کشور است. بی‌شک گنبد سلطانیه، آوازه جهانی دارد.

گنبد «سلطانیه» نمادی از عظمت، خلاقیت و معماری ایرانی

وقتی کسی بار سفر را به مقصد استان زنجان می‌بندد، قطع به یقین حضور در گنبد سلطانیه جزو برنامه‌های وی به شمار می‌رود، پس همواره مشتاق بازدید از این شاهکار هنر ایرانی – اسلامی خواهد بود. این بنا در ۴۳ کیلومتری شهر زنجان واقع شده است.

تربت‌خانه گنبد سلطانیه تعداد زیادی سنگ نوشته‌های مرتبط با این بنا و سنگ قبور تاریخی مکشوفه از گورستان تاریخی سلطانیه قرار دارد. این سنگ نوشته‌ها با خطوط اسلامی از قبیل نسخ ثلث و خطوط ارمنی قدیم است، دوره تاریخی این سنگ نوشته‌ها متعلق به دوره‌های ایلخانی، صفوی و قاجار است. در کنار این سنگ نوشته‌ها سرستون‌ها و پایه ستون‌های مکشوفه از کاوش‌های سلطانیه در معرض نمایش قرار دارد.

این گنبد به عنوان هفتمین اثر جهانی ایران در لیست یونسکو به ثبت رسیده و سومین گنبد بزرگ جهان بعد از کلیسای سانتا ماریا دل فیوره ایتالیا و مسجد ایاصوفیه ترکیه است.

درباره نویسنده