ی٫ فروردین ۲۴ام, ۱۴۰۴

همبستگی ارگان‌ها، لازمه اجرای طرح جامع بافت تاریخی شیراز

سرانجام پس از ۱۵ سال بلاتکلیفی، طرح جامع بافت تاریخی و فرهنگی شیراز با هدف ساماندهی حریم حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) و نجات هزاران اثر تاریخی به تصویب رسید؛ اما این پایان ماجرا نیست و تحقق این رویای دیرینه تنها در صورتی ممکن است که شهرداری، میراث فرهنگی، راه و شهرسازی و آستان مقدس، اختلافات را کنار گذاشته و یکپارچه برای اجرا تلاش کنند.

موضوع بافت تاریخی شیراز سالهاست که در کانون توجه‌ها قرار دارد؛ این بافت تاریخی با مساحت تقریبی ۳۵۷ هکتار دارای حدود ۱۲ هزار پلاک با کاربری‌های مختلف مربوط به دوره‌های تاریخی است که از این میان ۴۱۰ اثر ثبت ملی، حدود ۲۰ امامزاده و قریب به ۲ هزار و ۵۰۰ پلاک واجد ارزش هستند.

بهمن ماه سال ۱۴۰۱ بود که انتشار خبر تخریب خانه های تاریخی اطراف حرم شاهچراغ(ع) واکنش‌های گسترده‌ای به دنبال داشت و موجب نگرانی مردم و دوستداران میراث فرهنگی از تخریب خانه‌های تاریخی پیرامون این حرم مطهر شد که البته این ادعا از سوی مسئولان وقت استان تکذیب و اعلام کردند که بنای ما ساماندهی محدوده ۵۷ هکتاری اطراف حرم مطهر است و این ساماندهی به معنای تخریب نیست.

سرانجام طرح ۵۷ هکتاری بافت تاریخی- فرهنگی شیراز پس از ۱۵ سال در شورای عالی معماری و شهرسازی تصویب شد.

متولیان حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) معتقدند این طرح با هدف حفظ هویت تاریخی و فرهنگی شهر شیراز، به‌ عنوان سومین حرم اهل‌ بیت(ع)، تدوین شده و اجرای آن می‌تواند به رفع مشکلات ساکنان این بافت و بهسازی زیرساخت‌های شهری منطقه کمک کند.

با بازسازی و احیای بافت تاریخی، ساکنان اصلی به محل سکونت خود بر می‌گردند و یکی از محلات خوب شیراز پیرامون حرم ها شکل خواهد گرفت.

همبستگی ارگان‌ها، لازمه اجرای طرح جامع بافت تاریخی شیراز

وضعیت اسفناک اطراف حرم مطهر شاهچراغ(ع) در شان مردم شیراز نیست

معاون توسعه و مدیریت منابع آستان مقدس حضرت احمد بن موسی شاهچراغ(ع) با اشاره به موضوع ساماندهی ضلع شرقی این حرم مطهر، گفت: در سال‌های قبل حتی هجمه‌هایی به ما وارد می‌شد که چرا کار ساماندهی در اطراف حرم صورت می‌گیرد، در واقع شرایط زندگی و وضعیت اسفناک اطراف حرم مطهر شاهچراغ(ع) در شان مردم شیراز و ایران نیست و به عنوان متولی این آستان وظیفه داریم که پیرامون حرم را هم در نظر داشته باشیم.

علیرضا صحراییان افزود: اعتباراتی از منابع مختلف جذب می شود تا اطراف حرم بازآفرینی شود و زندگی به بافت اطراف حرم برگردد و گردشگری مذهبی رونق بگیرد.

وی تاکید کرد: برای رسیدن به این هدف یک دست صدا ندارد و همه باید پای کار باشند به گونه ای که استانداری، راه و شهرسازی، شهرداری، میراث فرهنگی همه همکاری کنند.

معاون توسعه و مدیریت منابع آستان مقدس حضرت احمد بن موسی شاهچراغ(ع) عنوان کرد: پس از چندین سال تلاش مستمر و جلسات مستمر کارشناسی طرحی آماده شده و در شورای عالی معماری شهرسازی هم به تصویب رسید.

صحراییان افزود: انتظار می رود این طرح که توسط شخص فرزانه صادق مالواجرد وزیر راه و شهرسازی تایید شده، اجرا شود.

وی ادامه داد: بخشی از این طرح در محدوده ۱۴ هکتاری حرم مطهر شاهچراغ(ع) است و بخشی دیگر از آن خارج از حوزه ما است که باید تفکیک وظایف شود تا کار به سرعت انجام شود.

معاون توسعه و مدیریت منابع آستان مقدس حضرت احمد بن موسی شاهچراغ(ع) تاکید کرد: اگر این طرح اجرایی شود جذب گردشگر و توریست مذهبی در شیراز چندین برابر می شود.

صحراییان بیان کرد: این آستان یک ظرفیت بزرگ و به عنوان نگین گردشگری فارس محسوب می شود، بدون تردید تحول بزرگی در اقتصاد استان با اجرای این طرح به وجود خواهد آمد.

همبستگی ارگان‌ها، لازمه اجرای طرح جامع بافت تاریخی شیراز

قصدی برای تخریب نداریم

وی ادامه داد: ما قصدی برای تخریب نداریم و تنها فضاهای مناسب برای ورود و خروج مردم مهیا می شود.

معاون توسعه و مدیریت منابع آستان مقدس حضرت احمد بن موسی شاهچراغ(ع) گفت: در مسیری که تا حرم مطهر حضرت سید علاءالدین حسین(ع) می رود تنها قرار است بهسازی و ساماندهی صورت بگیرد و شرایط برای عبور و مرور زائر و گردشگر فراهم شود. جاهایی هم که نیاز به تعریض دارد با هماهنگی میراث و راه و شهرسازی انجام می شود.

صحراییان افزود: برخی جاها در بافت قدیمی بسیار تنگ است که عبور و مرور مردم حتی بدون خودرو به سختی انجام می شود.

وی تاکید کرد: در محدوده ای که قرار است ساماندهی صورت بگیرد هیچگونه تخریبی نداریم و برای چهار خانه قدیمی واقع در مسیر ردیف ملی گرفته شده است و قرار است مقاوم سازی شوند.

معاون توسعه و مدیریت منابع آستان مقدس حضرت احمد بن موسی شاهچراغ(ع) گفت: خانه های ظریف کار، نعمت الهی، حسنی اردکانی تملک شده اند و کارها انجام گرفته و آماده بهره برداری است اما هنوز تملک خانه جهرمی انجام نشده است که به محض تملک کار مقاوم سازی انجام می شود.

صحراییان افزود: در حوزه عمرانی سرفصل هایی وجود دارد که عمدتا بخشی از آن مربوط به شهرداری می شود، برای نمونه وسیله های دسترسی به حرم، اتصال خط یک و چهار مترو و ایستگاه مترو آستان مقدس شاهچراغ(ع) باید اجرا شود که پروژه ای بی نظیر و حدود ۷۰ کیلومتر است.

وی بیان کرد: بحث قطار شهری و مترو تنها مختص حرم مطهر نیست بلکه مربوط به بافت تاریخی هم می شود به گونه ای که مردم از صدرا، گلستان و حتی میانرود به راحتی به حرم می رسند و به این معنا که به قلب بافت تاریخی شیراز دسترسی پیدا می کنند.

معاون توسعه و مدیریت منابع آستان مقدس حضرت احمد بن موسی شاهچراغ(ع) تاکید کرد: این پروژه می تواند کل بافت تاریخی و فرهنگی شیراز را پوشش بدهد.این پروژه در یک فضای ۱۴ هکتاری در قلب بافت ۳۶۰ هکتاری تاریخی شیراز است.

صحراییان تصریح کرد: هدف این است که به عنوان قلب بافت تاریخی شیراز بیشترین تاثیرگذاری و عملکرد را در این حوزه داشته باشیم.

وی افزود: با هدف تسهیل راه های دسترسی به آستان مقدس و ارایه خدمات مطلوب و گسترده‌تر به زائران و مجاوران این بارگاه، هم‌اکنون پروژه‌های متعددی در دست اجراست که در ایام تعطیلات نوروز، بدون توقف، روند اجرایی آن‌ها ادامه یافت؛ از جمله طرح توسعه صحن محمدی(ع) و ساماندهی ضلع شرقی حرم مطهر با هدف اتصال بازارهای حاجی و بازار شمالی شاهچراغ(ع) به بافت تاریخی اطراف حرم مطهر از جمله مساجد جامع عتیق و طبالیون از یک طرف و اتصال آن به کوچه اسکندری از طرف دیگر.

وی ادامه داد: همچنین در ضلع شمالی آستان مقدس، احداث مرکز دارالشفاء جدید آستان مقدس با مشارکت خیّرین در جریان است و در ضلع جنوبی نیز، پروژه توسعه موزه، در دست اقدام است.

همبستگی ارگان‌ها، لازمه اجرای طرح جامع بافت تاریخی شیراز

اقدامات شهرداری منطقه هشت شیراز برای ساماندهی اطراف حرم شاهچراغ(ع) در یک نگاه

معاون عمرانی شهرداری منطقه هشت شیراز گفت: به منظور اجرای این طرح و بهسازی بافت تاریخی نیازمند همکاری بیشتر دستگاه های خدمات رسان هستیم تا همپای شهرداری کار را به پیش ببرند.

علی شاکری افزود: یکی از دلایلی که باعث کندی کار می شود توان کم دستگاه های اجرایی خدمات رسان است که مسئولیت های خود را به موقع انجام نمی دهند.

وی تاکید کرد: کارهای عمرانی بهسازی بافت تاریخی بر عهده شهرداری است و محله سنگ سیاه حدود ۸۰ درصد احیا شده و امسال هم قرار است محله بیات در جوار حرم مطهر شاهچراغ(ع) و لب آب و بالا کف احیا شود.

معاون عمرانی شهرداری منطقه هشت شیراز ادامه داد: برای محله بیات حدود یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار و برای دو محله لب آب و بالا کف ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار در نظر گرفته شده است.

شاکری افزود: پروژه نقاره خانه در زندیه یک هزار میلیارد ریال اعتبار دارد و ۶۰ درصد کار آن تکمیل شده است.همچنین یک پروژه ۳۰ هکتاری هم پشت آب انبار وکیل در دست طراحی است.

وی عنوان کرد: شهرداری با تمام توان برای احیای بافت تاریخی شیراز پای کار است.

تصویب طرح جامع بافت تاریخی شیراز، گره از ساماندهی پیرامون حرم گشود

تولیت حرم مطهر حضرت احمد بن موسی‌ شاهچراغ(ع) نیز گفت: تصویب طرح جامع بافت تاریخی شیراز، پس از ۱۵ سال گره از ساماندهی پیرامون حرم گشود.

حجت‌الاسلام والمسلمین ابراهیم کلانتری تاکید کرد: با تصویب این طرح، تمام بافت های پیرامونی حرم براساس طراحی شهرداری شیراز وارد مرحله بازسازی و نوسازی خواهد شد.

وی افزود: تصویب این طرح سبب احیای مجدد بافت ۵۸ هکتاری بافت تاریخی شیراز می‌شود.

تولیت حرم مطهر شاهچراغ (ع) ادامه داد: بخشی مهمی از این طرح این است که همه خانه‌های ثبت ملی حفظ و مرمت شود و مورد استفاده قرار گیرد.

درباره نویسنده