معماری دانشگاههای ایرانی انسجام و نظم هویتی ندارد
مدیرکل نظارت بر طرحهای عمرانی وزارت علوم گفت: در معماری موجود در دانشگاهها بینظمی داریم و با وجود اینکه خیلی از اماکن فاخر در دانشگاههای این مملکت ساخته شده، ولی این بناها انسجام و نظم هویتی ندارند.
سومین نشست مدیران فنی نظارت بر طرحهای عمرانی دانشگاهها، مراکز پژوهشی و پارکهای علم و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بعدازظهر امروز با حضور جمشید اسماعیلی مدیرکل نظارت بر طرحهای عمرانی وزارت علوم و سیدعلی قاسمزاده سرپرست دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) در سالن جلسات بوستان این دانشگاه برگزار شد.
مدیرکل نظارت بر طرحهای عمرانی وزارت علوم در این نشست با بیان اینکه در فضای دانشگاه باید نمونههایی از فرهنگ، جامعه و دین وجود داشته باشد، گفت: در واقع باید نشانههایی از تاریخ، فرهنگ منطقه و موفقیتهای دانشگاه در معماری آن دیده شود که در حال حاضر چنین نیست.
اسماعیلی با بیان اینکه در معماری جمهوری اسلامی یک گمشدهای داریم، اضافه کرد: در دورانهایی از این مملکت فکر مسلمانان حاکم بوده و معماریهایی شکل گرفته که مربوط به آن دورههاست، اما برای معماری دوره جمهوری اسلامی کار زیادی نکردیم.
وی تصریح کرد: در معماری موجود در دانشگاهها بینظمی داریم و با وجود اینکه خیلی از اماکن فاخر در دانشگاههای این مملکت ساخته شده، ولی این بناها انسجام و نظم هویتی ندارند. بنابراین باید کاری کنیم که بناهای ساختهشده در دانشگاهها یک افتخار تاریخی برای این مملکت و معماری بعد از انقلاب باشند که انجام این کار شدنی است؛ اما متاسفانه قصور میکنیم.
اسماعیلی یادآور شد: امروز کشور ما به اندازه کافی نیروی معمار تربیت کرده و معمارها و نیروهای متخصص در همه حوزهها تنه به تنه کشورهای رده نخست دنیا میزنند. در واقع ما نیروی کافی داریم و فقط باید چارچوب استفاده از این نیروها را ایجاد کنیم.
الآن مملکت به اندازه کافی نیروی معمار تربیت کرده و معمارها و نیروهای متخصص در همه حوزهها تنه به تنه دنیا در ردههای نخست میزدیم. اینقدر ما نیرو داریم، فقط چارچوب و نظام استفاده کنیم.
ساختار کنترل پروژهها در دانشگاهها دقیق شود
مدیرکل نظارت بر طرحهای عمرانی وزارت علوم در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه دفاتر فنی و نظارتی دانشگاهها باید ساختار درستی تعریف کنند، گفت: دفاتر فنی باید امانتدار دانشگاه باشند و رئیس دانشگاه و استادان نباید در این حوزه نگران باشند. به همین باید ساختار کنترل پروژهها در دانشگاهها دقیق باشد.
اسماعیلی افزود: دانشگاه باید بداند پیمانکاری که برای او کار کرده، درست کار کرده یا نه. البته این نظارت باید پیشینی باشد؛ یعنی دفتر دانشگاه باید از همان روز اول و شروع پروژه پیمانکار را کنترل کند و بفمد که او درست کار میکند یا خیر. جدی گرفتن نظارت هم به این معنی نیست که مثل کارگر کار کنیم، بلکه باید سیستم را درست تعریف کنیم.
معاونان عمرانی دانشگاهها در حفظ بیتالمال وسواس داشته باشند
سرپرست دانشگاه بینالمللی امامخمینی(ره) هم در این نشست با بیان اینکه دفتر فنی و عمرانی دانشگاهها باید زیرساختهای مورد نیاز دانشگاه را اولویتبندی کنند، گفت: این اولویتبندی باعث میشود که آن کمبودهایی که میتواند دانشگاه را با بحران روبهرو کند، برطرف کنیم. چرا که منابع مالی دانشگاهها محدود است و نیازهای دانشگاه هم فراوان است.
قاسمزاده اضافه کرد: بنابراین انتظار داریم که مدیران فنی و معاونان عمرانی دانشگاهها به مدیریت دانشگاه در شناخت ضرورتها کمک کنند و بتوانند مشکلات ساختاری موجود در دانشگاه به ویژه آن مشکلاتی که در منظر بیننده است را زودتر از هر نقص دیگری رفع کنند.
وی ادامه داد: همچنین در این حوزه به یک نگاه یاریگر در حوزه دفاع از حقوق بیتالمال نیاز داریم و باید در حفظ بیتالمال و حقوق مردم نهایت وسواس و حساسیت را داشته باشیم. بنابراین نظارت ما بر طرحهای عمرانی باید بهگونهای باشد که بیتالمال از این محل ضربه نخورد و صدمه نبیند.
قاسمزاده تصریح کرد: همچنین از پارکهای علم و فناوری انتظار داریم که مطابق با یک پیوست فرهنگی و تاریخی عمل کنند. چون یکی از مشکلات در حوزه عمرانی بعضی از دانشگاههای کشور داریم، این است که طرحهای عمرانی بر اساس نیاز یک دوره خاصی کلید زده و دنبال میشود. بنابراین باید آن نگاه رفیع ایرانی و اسلامی در معماری دانشگاههای ما دیده شود.
تسنیم
درباره نویسنده
نویسنده