مسجد «شافعی» کرمانشاه، شاهکار معماری مذهبی

مسجد شافعی یکی از بناهای زیبای کرمانشاه با معماری قدیمی بوده که در گذر زمان به یکی از شاهکارهای معماری سنتی و مذهبی کشور تبدیل شده است.

مسجد جامع شافعی یکی از بناهای زیبای کرمانشاه با معماری قدیمی  بوده که در گذر زمان به یکی از شاهکارهای معماری سنتی و مذهبی کشور تبدیل شده است.

مکان
مسجد جامع شافعی کرمانشاه در راستای راسته بازار کرمانشاه (بلوار جوانشیر) قرار داشته و از یک سو به میدان جوانشیر و از سوی دیگر به تاریکه بازار کرمانشاه منتهی می شود، راه دسترسی به این مسجد از کوچه ای در ضلع جنوب شرق میدان جوانشیر می باشد.

این مسجد یکی از نگین های غرب کشور بوده و بنایی سنتی است که همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته و بازدید کنندگانی از کشورهای مختلف از جمله ترکیه، نیجریه، عراق، کویت و… را به خود جذب کرده است.

تاریخچه
خاندان خلیفه سید علی نقشبندی و خلیفه محمد صالح محمدی و بزرگان خلفای قادریه در سال ۱۳۲۱ یا ۱۳۲۲ مکانی را که کاروانسرای زیارتی اهل سنت بود خریداری کردند و کلنگ ساخت مسجد جامع شافعی جهت اجرا و اقامه فرایض دینی در سال ۱۳۲۴ بر زمین زده شد.

نکته جالب توجه این بود که تاجران و کاسبان که از حیث مالی در وضعیت خوبی بودند علاوه بر کمک مالی برای ساخت مسجد، بصورت جهادی در کنار کارگران نیز مشغول کار می شدند.

معماری
بنای اولیه این مسجد با اجر و چوب ساخته شد و دارای غسالخانه نیز بود، در ساخت مسجد از مهندسان، استادان و کارگران بومی کرمانشاه استفاده شد و تنها در ساخت نمای کاشی این مسجد از مهندسان اصفهانی کمک گرفته شد.

این مسجد ۱۰۶۰ متر زیربنا داشته و در ساخت آن از معماری اسلامی الهام گرفته شده و به سبک مساجد عثمانی در ترکیه ساخته شده است.

ائمه جمعه
اولین امام جمعه مسجد شافعی، ملا سید حسین مسعودی بود که با درخواست خلیفه محمدی پیش نماز مسجد و عهده دار فرایض دینی شد.

ملا سید حسین مسعودی از سال ۱۳۲۴ تا سال ۱۳۵۷ عهده دار پیش نمازی مسجد بود و در حال حاضر به رحمت خداوند رفته و در قید حیات نیست.

پس از ملا سید حسین مسعودی، ملا محمد ربیعی که اصالتا اهل دیواندره بود از سال ۱۳۵۷ تا سال ۱۳۷۵ عهده دار فرایض دینی و اقامه نمازهای جمعه و پاسخگوی مسائل شرعی مردم بود و از سال ۱۳۷۸ ماموستا محمد محمدی عهده دار اقامه نماز جمعه بود که بعد از درگذشت این عالم اهل سنت، در حال حاضر امامت جماعت این مسجد را ماموستا عبدالرحمن مرادی؛ امام جمعه اهل سنت کرمانشاه برعهده دارند.

خوشبختانه از زمان مرحوم ملا سید حسین مسعودی ارتباط خوب و دوطرفه ای میان اهل سنت و شیعیان برقرار بود به طوریکه ملا سید حسین ارتباط خوبی با علمای تشیع همچون آیت الله میبدی داشت.

همراهی و کمک مسئولان از جمله دفتر رهبری، آیت الله مصطفی علما نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه، استانداران، نیروهای نظامی و انتظامی در راه اندازی و تداوم فعالیت های مسجد جامع شافعی قابل تقدیر است.

موذن های مسجد
موذن های مسجد جامع شافعی به ترتیب درویش عبدالصمد جمیل پناه، میرزا حبیب الله لطف یاری، حاج عبدالکریم علی محمد پور، درویش نصرالله عزیزی، درویش فرج الله بیابانی، حاج حشمت الله نقش بندی، محمد باقر ابراهیمی (استاد قرآن و حافظ ۲۰ جز قرآن)، حاج ولی محی الدینی (مدرس قرآن) و در حال حاضر صابر محمدی نسب (موذن وقت) از ابتدا تا کنون بوده اند.

بخش های مختلف و برنامه های مسجد

فضای مسجد دارای شبستان های زنانه و مردانه، کتابخانه، فضای کفش کن، پایگاه بسیج شهدای اهل سنت و فروشگاه لوازم حج و زیارت و غیره می باشد.

پس از تاسیس مسجد برنامه های مختلف فرهنگی و قرآنی و دینی و کلاس های قرآن به شکل تقریبی با حضور علما و قاریان ممتاز برگزار می شد، البته در این مدت نمی توان زحمات مردم از جمله کاسبان و بازاریان و حتی مردم اهل تشیع و مسئولان در راه اندازی مسجد را نادیده گرفت.

تقریب

درباره نویسنده