محور چهارباغ؛ نمود عینی از فرهنگ شهروندی اصفهان

رئیس کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: مدیریت شهری در دوره جدید چهارباغ را یک محور پیاده‌راه با اهمیت قلمداد می‌کند و قطعا حساسیت ویژه‌ای روی آن دارد و آن را متعلق به تمام مردم اصفهان می‌داند که می‌تواند نمود عینی بزرگی از فرهنگ شهروندی اصفهان باشد.

در خصوص محور چهارباغ، اظهار کرد: طرح دولتخانه صفوی در نخستین طرح جامع شهر اصفهان در دوران شاه عباس اول تهیه شد؛ مجموعه دولتخانه صفوی شامل میدان امام (ره)، محور چهارباغ و امتداد آن تا باغ هزارجریب و خیابان‌های جانبی از جمله عباس‌آباد و محله جلفا بوده است که با نظارت میراث فرهنگی شناسایی و در کمیسیون ماده پنج به تصویب رسیده است.

وی ادامه داد: دولتخانه صفوی حدفاصل میدان امام (ره) تا محور چهارباغ عباسی یکی از نقاط محور تاریخی فرهنگی شهر اصفهان محسوب می‌شود که مدیریت شهری اصفهان بر احیای آن با همکاری میراث فرهنگی اهتمام ورزیده است و عزمی جدی دارد تا به عنوان محورهای گردشگری بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

رئیس کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان کرد: تقویت هویت شهر تاریخی اصفهان و رونق کسب‌وکار شهروندان در راستای پویایی شهر اصفهان است، در واقع احیای چهار باغ عباسی، موجب تحرک اجتماعی و افزایش جذب گردشگر خواهد شد.

وی افزود: محور چهار باغ عباسی بخشی از احیا دولتخانه صفوی است که با توجه به اهمیت و شهرت چهار باغ این بخش بیش از سایر بخش‌ها مورد توجه است.

میرباقری در خصوص اقدامات انجام شده در محور چهارباغ، تصریح کرد: اقداماتی که تاکنون در محور چهارباغ انجام شده است، بخشی از مطالعات مشاوران بوده پس نمی‌توان گفت که محور تاریخی و فرهنگی چهارباغ تمام اقداماتش تکمیل شده است، اما در حال حاضر با توجه به اینکه بخش رفیوژ میانی آن تکمیل شده است، از سالیان گذشته تاکنون از این محور انجام استقبال خوبی شده است.

وی اضافه کرد: در بدنه محور چهارباغ، نیازمند اقدامات بیشتری و بهتری هستیم که تذکرات آن داده شده و پیگیری‌های آن نیز در حال انجام است، البته شهرداری به عنوان مجری نمی‌تواند به تنهایی تصمیم‌گیری کند و قطعاً میراث فرهنگی نیز بر روی این محور حساسیت‌های ویژه‌ای دارد.

رئیس کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به نظر کارشناسان درباره بدنه‌سازی محور چهارباغ، تصریح کرد: کارشناسان نیز در خصوص بدنه‌سازی چهار باغ تذکراتی داشته‌اند که ارائه کرده‌اند و به طور مداوم توجهات خود درباره این محور را به اعضای شورای اسلامی شهر اعلام می‌کنند، این توجهات در مورد اتفاقات بدنه شرقی و همچنین طبقه دوم چهارباغ عباسی بوده است و پیگیر هستند که به طبقات دوم چهارباغ نیز توجه شود.

وی با اشاره به اینکه به طور کلی چهارباغ، محوری مهم برای شهر اصفهان است، اظهار کرد: اقداماتی که تاکنون انجام شده، در راستای رفع نیازهای این محور بوده است و در آینده نیز باید اقدامات بیشتری برای آن انجام شود.

میرباقری در خصوص تبدیل این محور به خیابانی درجه اول، افزود: در قالب طرح چهارباغ موضوعاتی از جمله پیوست‌های فرهنگی و اجتماعی، فضای سبز شهری، مبلمان شهری، نورپردازی، پاتوق‌های شهری، صنایع دستی، تئاتر شهری، فروشگاه‌های باارزش نه ارزانی‌فروش و خدمات بهداشتی و درمانی مانند داروخانه و اورژانس را نیز باید در نظر گرفت تا این محور تاریخی به خیابانی درجه اول تبدیل شود.

وی با بیان اینکه هر چند اقداماتی مانند بدنه‌سازی شرق چهار باغ نتوانسته است آن طور که باید مورد اقبال واقع شود و انتقادات زیادی به آن وارد است، تاکید کرد: در هر صورت بدنه‌سازی شرق چهارباغ انجام شده است و با نظر کارشناسان باید به این بدنه رونق داد، چرا که احیا و رونق این بدنه برای چهارباغ عباسی مهم است.

رئیس کمیسیون عمران، معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر اصفهان اضافه کرد: مدیریت شهری در دوره جدید نیز چهارباغ را یک محور پیاده‌راه با اهمیت قلمداد می‌کند و قطعاً حساسیت ویژه‌ای روی آن دارد و چهارباغ را متعلق به تمام مردم اصفهان می‌داند که باید از آن استفاده کنند. محور چهارباغ عباسی، محوری تاریخی و فرهنگی است که می‌تواند نمود عینی بزرگی از فرهنگ شهروندی اصفهان باشد.

وی در خصوص لزوم زیست‌پذیری شهر برای شهروندان، تصریح کرد: اگر از منظر تخصصی به موضوع نگاه کنیم؛ زیست‌پذیری شهرها زمانی تداوم خواهد داشت که چهار عامل فضا، سرمایه، تخصص و عدالت در تعادلی مطلوب قرار داشته باشد و به عنوان مدیریت شهری اصفهان نباید بگذاریم که این تعادل در محور چهارباغ به هم بخورد.

میرباقری ادامه داد: شهر یک پدیده ارگانیک و پویا است که نه در بودن، بلکه در شدن خود معنا می‌یابد؛ در واقع این نیاز انسان است که چشم‌انداز فضاهای زیستی خود از جمله شهر را تغییر دهد.

وی خاطرنشان کرد: کارشناسان در حوزه نظریات جدید در خصوص شهر، چهار عامل فضا، سرمایه، تخصص و عدالت را در نظر می‌گیرند و معتقد هستند، شهرها زمانی زیست‌پذیری خود را ادامه خواهند داد که این چهار عامل در یک تعادل مطلوب قرار گیرد و نکته کلیدی فضایی مانند چهار باغ عباسی دقیقاً در این موضوع نهفته است که باید تلاش کنیم این تعادل زیستی از بین نرود.

ایمنا

درباره نویسنده