“کاخ خورشید”؛ ترکیبی از معماری ایرانی و هندی
گفتگو با آقای مجدی، پژوهشگر تاریخ هنر، درگفتگو با برنامه “سرزمین من
آقای مجدی، پژوهشگر تاریخ هنر، درگفتگو با برنامه “سرزمین من” گفت: “کاخ خورشید” ترکیبی از معماری زمان “دوره صفویه” و معماری “مغول هند” را بنمایش میگذارد.
وی با بیان اینکه “کاخ خورشید”(کاخ نادر) واقع در “کلات نادری” مشهد است که توسط نادرشاه در سال۱۱۵۱ در کلات ساختهشد، افزود: با توجه به صعبالعبور بودن منطقه کلات، نادرشاه برای ساخت این بنا از معماران هندی استفاده کرد، از اینرو معماری این بنا ترکیبی از معماری زمان “دوره صفویه” و معماری “مغول هند” را بوجودمیآورد و داخل آن شبیه مقبره عهد تیمورلنگ است، با گنبدی که باید ساخته میشده ولی ساخته نشدهاست.
مجدی افزود: تصویر این بنا مربعی است که گوشههایش زده شدهاست و میانش برج استوانهای است، و نمای بیرونی این بنا، نقاشیهایی از میوههای گرمسیری و طوطی دارد، و با تراشهایی که متعلق به معماری هند است جلوهای از هند را به تصویر میکشد.
وی با مقایسه آثار معماری دورههای مختلف ایران گفت: اگر سه بنای “چهلستون قزوین” از دوره شاه طهماسب صفوی، “هشت بهشت اصفهان” از دوره شاهعباس دوم و “کاخ خورشید” را مقایسه کنیم، درمییابیم که این بنا چگونه پیشرفت کردهاست؛ درواقع این بنا نمادی از باغ بهشت است.
درباره نویسنده

نویسنده