نکات مفید و بدردبخور برای طراحی فضاهای چند منظوره
در مورد خانههایی با متراژهای کوچک، گاهی اوقات پیش میآید که مجبور باشید از اتاقهای خود استفادههای مختلفی داشته باشید. این اتاقها با نام فضاهای چندمنظوره شناخته میشوند و طراحی آنها میتواند چالش بزرگی به شمار آید. اگر شما نیز به دنبال طراحی فضای چند منظوره خودتان هستید، نگران نباشید. ما در این مطلب میخواهیم بهترین نکات در مورد طراحی و استفاده از فضاهای چندمنظوره را به شما ارائه میدهیم تا بتوانید چند فضا با وظایف و اهداف مختلف را در کنار هم بچینید.
فضای چند منظوره چیست؟
بیشتر مردم فضاهای چندمنظوره را با طراحی پلان باز یکی میدانند. در حالی که این دو شباهت خیلی زیادی بهم دارند اما دارای یک تفاوت اساسی هستند. فضای چندمنظوره معمولا دارای یک عملکرد کاملا ویژه و مشخص است و در کنار آن یک کاربرد ثانویه نیز دارد. اما فضای پلان باز یک سبک طراحی است که چیدمانهای متنوعی را در خود جای میدهد. از فضاهای چندمنظوره رایج میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یک میز یا دفتر کار خانگی در آشپزخانه
- فضای نشیمن در اتاق خواب
- فضای مطالعه در اتاق نشیمن یا اتاق خواب
- فضای ناهارخوری در آشپزخانه
چیدمان در طراحی فضای چند منظوره
در فضاهای چند منظوره طرحبندی و چیدمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و شما باید بتوانید به خوبی عملکرد اتاق را نمایش دهید. از آنجا که فضا دارای دو کاربرد جداگانه است، شما باید تعادل را بین آنها رعایت کنید. همین باعث میشود که نسبت در طراحی این فضاها خیلی مهم باشد. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم فضاهای چندمنظوره دارای یک کاربرد ویژه و یک عملکرد ثانویه هستند. از لحاظ بصری، عملکرد غالب اتاق، باید دو سوم فضا را به خود اختصاص دهد و یک سوم نیز به عملکرد ثانویه تعلق گیرد.
شما میتوانید از انواع پارتیشنها برای تقسیمبندی فضای چندمنظورهی خود استفاده کنید. دو تا فرش یا قالیچه و همینطور وسایل روشنایی میتوانند بهتون کمک کنند تا از لحاظ بصری بتوانید هر فضا را متمایز کنید.
طراحی فضای چند منظوره با مبلمان
در فضاهای چند منظوره باید هر دو عملکرد اتاق به صراحت تعریف شوند به طوری که در همان نگاه اول متوجه آن شوید. اگر این اتفاق در اتاق شما نیفتد، شما باید منتظر فضایی شلوغ و بهمریخته باشید. اینکه شما از کدام عنصر طراحی بدین منظور استفاده کنید، میتواند شما را گیج کند. مبلمان میتواند مسیر طراحی شما را سادهتر کند و بهترین انتخاب برای شما باشد.
بهتر است قبل از هر چیزی شما با مفهوم نقطه کانونی دکوراسیون آشنا شوید تا بتوانید فضای اصولی را بچینید. نقطه کانونی دکوراسیون در واقع عنصری است که به هنگام ورود به اتاق، نگاه شما را به خود جلب کرده و متوجه آن میشوید. معمولا نقطه کانونی را به عنوان نقطه تاکید در اتاق میشناسند زیرا که بقیه دکوراسیون شما به آن وابسته است. با توجه به این موضوع ما پیشنهاد میکنیم که مبلمان مربوط به عملکرد اصلی را به نقطه کانونی دکوراسیون تبدیل کنید و آن را در مرکز اتاق قرار دهید. سعی کنید با استفاده از یک یا دو قطعه مبلمان هر دو عملکرد اتاق را به خوبی مشخص کنید. برای مثال در مورد اتاق خوابهایی با فضای مطالعه، شما بهتر است که تختخواب خود را به نقطه کانونی اتاق تبدیل کنید و با استفاده از یک صندلی ساده و قفسهی کتاب گوشهای از اتاق را به مطالعهی کتاب اختصاص دهید.
همیشه به یاد داشته باشید که در مورد فضاهای چندمنظوره “کمتر بیشتر است”. پس از قرارگیری مبلمان در اتاق، حتما یک گام به عقب برگردید. اگر اتاقتان شلوغ بنظر میرسد یا اصلا عملکرد اتاق قابل تشخیص نیست، پس بهتر است در چیدمانتان کمی تغییرات ایجاد کنید. بهتر است هر چیز اضافی و بدون کاربرد را از فضای اتاق خارج کنید.
هماهنگی فضای چند منظوره
ما در بالا به این موضوع اشاره کردیم که طراحی شما باید به گونهای باشد که هر دو عملکرد اتاق باید کاملا مشخص باشند. ولی با این حال شما باید بتوانید این دو فضا را بهم گره بزنید و فضای هماهنگ و یکدستی داشته باشید. بهترین راهکار میتواند انتخاب پالت رنگی مشابه برای هر دو فضا باشد. ۶۰-۳۰-۱۰ یکی از قوانین کاربردی و عالی برای ترکیب رنگها در دکوراسیون منزل میباشد که به شما کمک میکند، طرح رنگی خود را به آسانی ایجاد کنید. قانون ۶۰-۳۰-۱۰ رویکردی بسیار ساده میباشد که بیشتر طراحان داخلی برای ایجاد تعادل رنگی در فضا از آن استفاده میکنند. نسبت ۶۰٪ + ۳۰٪ + ۱۰٪ به مقدار استفاده از هر رنگ در فضا برمیگردد. این مفهوم فوقالعاده ساده است و مطمئن باشید که به راحتی میتوانید از آن استفاده کنید.
مثلا نگاهی به اتاق زیر بیندازید. همانطور که مشاهده میکنید در هر دو فضای اتاق رنگ خاکستری رنگ غالب میباشد. رنگ سفید به عنوان رنگ ثانویه در مبلمان استفاده شده و طیف رنگی سبز به عنوان رنگ تاکید در هر دو فضای عملکردی یافت میشود.
علاوه بر رنگ شما میتوانید برای مبلمان و لوازم جانبی خود از سبک طراحی یکسانی برای هر دو فضا استفاده کنید. مثلا عناصر بزرگ مثل آثار هنری دیواری و عناصر تزئینی کوچک میتوانند این فضا را بهم متصل کرده و انسجامی را بین آنها بسازند.
فضاهای چندمنظوره در آپارتمانهای امروزی بسیار رایج بوده و حتما شما نیز زیاد با آنها روبرو شدهاید. ما در این مطلب سعی کردیم شما را با نکاتی برای طراحی فضاهای چندمنظوره آشنا کنیم. اگر شما نیز میخواهید تا از اتاقهای خود استفادههای مختلفی داشته باشید و فضای بیشتری داشته باشید، حتما این مطلب را مطالعه کنید و نکات آن را جدی بگیرید.
منبع:chibechin.com
درباره نویسنده
نویسنده