زمین” width=”733″ height=”550″ />
ابرکوه
شهر ابرکوه در مسیر سیل قرار داشته و ۳۶۰ رشته قنات زیر آن عبور میکرده است. شهر بر روی بستری سنگی برای حفاظت و جلوگیری از تخریب سیل ساخته شده. اسفند ۱۳۹۹ بخشی از حیاط خانه سلیمی واقع در محله دروازه میدان بافت تاریخی ابرکوه فروکش میکند و راهی به سوی دالانها باز میشود؛ این راهروها در مسیرهایی بوده که در زیر خانهها قرار داشتهاست.
دقایقی پیش زمین لرزه ای نسبتا شدید بوشهر را لرزاند! بخوانید
نوشآباد
شهر زیرزمینی اویی یا نوشآباد در زیر بافت کنونی شهر نوشآباد در ۳ کیلومتری آران و بیدگل است که در مجموعههای تاریخی آبانبار چالهسی بالاده و آب انبار مرکزی توی ده نوشآباد قرار دارد. این مجموعه، قدمتی ۱۵۰۰ ساله داشته و به دوره ساسانیان تا دوره صفوی مربوط میشود. این شهر که به ثبت ملی رسیده، ۳ طبقه دارد.
سامن
شهر زیرزمینی سامن جنوب غربی شهرستان ملایر و در شهر سامن واقع شدهاست. این شهر در سال ۱۳۸۴ بهطور اتفاقی کشف شد. باستانشناسان هسته اولیه شهر را متعلق به قبل از دوره اشکانیان میدانند که در طول تاریخ به وسعت آن افزوده شدهاست. این شهر به صورت دستکند بر بستری از سنگ گرانیت قرار دارد قسمت عمده این شهر زیر زمینی در زیر شهرسامن قرار دارد.
نگاهی به انتقادات وینیسیوس از زمینهای کوپا بخوانید
تیران و کرون
شهرستان تیران و کرون در استان اصفهان دو شهر زیر زمینی در روستاهای دولتآباد و کردعلیا دارد. محوطهای با مساحت بالغ بر۱۰ هزار مترمربع در روستای دولتآباد نشان میدهد که قدمت این شهر زیر زمینی به دوره اشکانی میرسد. شهر زیرزمینی و دستکند روستای کُردعلیا هم ۲۰ هزار مترمربع وسعت دارد و شواهد باستانشناسی قدمت آن را به دوران اشکانیان و با احتمالات ضعیفتر به دوره هخامنشیان برمیگرداند.
بررسی اجمالی موقعیت مکانی سرزمین کرانه باختری بخوانید
کاریز کیش
کاریز کیش بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد و در عمق ۱۶ متری زیر زمین قرار گرفتهاست و بنا بر اطلاعات ارائه شده توسط راهنمایان محلی، قدمتی معادل ۲۷۰ تا ۵۷۰ میلیون سال دارد. این شهر زیر زمینی تنها بنایی در جهان است که سقف آن مملو از صدفها و مرجانهای طبیعی است. مسجد یا نمازخانه شهر زیرزمینی کیش، تنها مسجد مرجانی در جهان است.
گنجینههای زیرزمینی ایران: سفری به اعماق تاریخ
زیر زمین، دنیایی پنهان از رازها و رمزهای تاریخی نهفته است. کشف شهرهای زیرزمینی در ایران، گواهی بر هوش و خلاقیت ایرانیان باستان است. این شهرها که اغلب به صورت تونلها و دالانهای پیچیده ساخته شدهاند، علاوه بر کاربردهای روزمره، به عنوان پناهگاه در برابر بلایای طبیعی و حملات دشمن نیز مورد استفاده قرار میگرفتهاند. شهر زیرزمینی ابرکوه، با معماری منحصربهفرد خود، نمونهای بارز از این دست سازههای شگفتانگیز است.
دخالتهای انسانی عامل از بین رفتن ثبات در کره زمین بخوانید
کشف شهرهای زیرزمینی در ایران، دریچهای جدید به دنیای ناشناختهی گذشته گشوده است. این شهرها که اغلب به عنوان پناهگاه، انبار و یا حتی کانالهای آبرسانی مورد استفاده قرار میگرفتهاند، حاوی اطلاعات ارزشمندی در مورد تمدنهای باستانی ایران هستند. یکی از مهمترین این کشفیات، شهر زیرزمینی ابرکوه است که با معماری پیچیده و حیرتانگیز خود، محققان را به وجد آورده است. کاوشهای باستانشناسی در این شهر نشان میدهد که ایرانیان باستان با چه دقتی و هوشمندی، زیرساختهای زندگی خود را در دل زمین ایجاد کردهاند.