د٫ اردیبهشت ۱۰ام, ۱۴۰۳

دانشگاه سه گوش اهواز

 اهواز به شهر پل‌ها شهرت دارد و همین موضوع باعث شده تا گردشگران زیبایی‌های این شهر را محدود به سازه‌های روی کارون بدانند. اکثر گردشگران در سفر به این شهر از پل‌ها دیدن می‌کنند و پس از آن شهر را ترک می‌کنند؛ غافل از اینکه سازه‌های شگفت‌انگیزی مانند دانشگاه سه گوش نیز در این شهر جا خوش کرده‌اند که دیدن آن‌ها نیز می‌تواند هیجان‌انگیز باشد. امروزه این دانشگاه با طراحی خاص و قدمت تاریخی خود به یکی از جاهای دیدنی اهواز تبدیل شده است.

معرفی دانشگاه سه گوش

یک فضای سبز نه‌چندان جالب و چندین ساختمان معمولی که به صورت پراکنده در یک پلان چهار ضلعی قرار گرفته‌اند، تصویری است که تحت عنوان دانشگاه در ذهن اکثر مردم نقش بسته است. همین موضوع باعث شده تا گردشگران در سفرهای خود تمایلی به دیدن دانشگاه‌ها نداشته باشند؛ اما دانشگاه سه گوش اهواز جایی است که می‌تواند شما را به وجد آورد. این ساختمان مثلثی و جذاب یکی از مهم‌ترین گزینه‌هایی است که بازدید از آن را باید در اولویت قرار دهید.

دانشگاهی بی‌همتا در اهواز

این دانشگاه در خیابان موسی صدر، در فلکه‌ای به همین نام قرار دارد و فاصله آن از رود کارون تنها ۴۰۰ متر است. اگر قصد دارید از اتوبوس‌ها برای دسترسی به این ساختمان استفاده کنید، بهترین راه این است که در ایستگاه دادگستری (خیابان مدرس) پیاده شوید و از آن‌جا ۱۰۰ متر را پیاده‌روی کنید. استفاده از تاکسی‌های شهری و اینترنتی نیز روش‌های جایگزینی است که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

چنانچه می‌خواهید با استفاده از ماشین خودتان برای بازدید از دانشگاه سه گوش جندی شاپور بروید، پیشنهاد می‌کنیم که از لوکیشن زیر برای مسیریابی استفاده کنید. در نظر داشته باشید که در خیابان لقمان پارکینگ عمومی وجود دارد و می‌توانید ماشین خود را در آن‌جا نیز پارک کنید.

 
 

تاریخچه دانشگاه سه گوش

دانشگاه سه گوش در نزدیکی رود کارون در حال نفس کشیدن است و تاریخ پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. این ساختمان در سال ۱۳۰۸، فعالیت خود را به‌عنوان ساختمان بانک ملی مرکزی اهواز آغاز کرد و تا سال ۱۳۱۱ نیز برای همین منظور از آن استفاده می‌شد. در سال ۱۳۱۱ برای اولین بار تغییر کاربری داد و به ساختمان استانداری تبدیل شد.

دانشگاهی بی‌همتا در اهواز

در طول جنگ جهانی دوم که اهواز به اشغال متفقین درآمد، این ساختمان زیبا به مقر ارتش متفقین تبدیل شد و در سال‌های بعد نیز به‌عنوان ستاد فرمانداری اهواز، ستاد استانداری اهواز و اداره کل دارایی خوزستان مورد استفاده قرار گرفت. پس از این فراز و نشیب‌های طولانی، سرانجام در سال ۱۳۳۶ این ساختمان به ارزش ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خریداری شد و از مالکیت بانک ملی ایران خارج شد.

دانشگاه سه گوش در سال ۱۳۴۵ به مرکز علوم پایه، محل دانشسرای عالی تربیت دبیر و سازمان مرکزی دانشگاه جندی شاپور تبدیل شد و تا سال ۱۳۵۰ نیز همین کاربری را داشت. پس از سال ۱۳۵۰، این ساختمان بار دیگر تغییر کاربری داد و به دانشکده ادبیات و زبان‌های خارجی دانشگاه جندی شاپور تبدیل شد.

 

درست زمانی که بسیاری از مردم تصور می‌کردند این دانشگاه دیگر تغییر کاربری نخواهد داد، سخن از تبدیل دانشگاه سه گوش به موزه علم و فناوری و خوزستان‌شناسی به میان آمد. برای این منظور، دانشجویان آن‌جا را ترک کردند تا عملیات مرمت این ساختمان با اختصاص ۱ میلیارد تومان اعتبار آغاز شود. عملیات مرمت در سال ۱۳۹۳ آغاز شده و همچنان ادامه دارد؛ همچنین باید بدانید که تاریخ دقیق پایان مرمت مشخص نیست.

دانشگاهی بی‌همتا در اهواز

معماری دانشگاه سه گوش اهواز

دانشگاه سه گوش تقریبا ۳۰۰۰ متر مربع مساحت دارد و به دلیل طراحی مثلثی که دارد به این نام شهرت یافته است. رواق‌های حیاط مرکزی و قوس‌های دایره‌ای ایوان‌ها، خبر از الهام گرفتن از معماری دوره پهلوی اول می‌دهند؛ معماری که دیگر رنگ و بویی از آن در ساختمان‌های امروزی نیست. در برخی از قسمت‌های دیگر نیز می‌توانید نشانه‌هایی از کاشی‌کاری‌های اسلامی و معماری ساسانی را مشاهده کنید که جذابیت ساختمان را دوچندان کرده‌اند.

در اضلاع شمالی و جنوبی ورودی‌های دانشگاه سه گوش قرار گرفته‌اند و حیاط مجموعه نیز دقیقا در مرکز قرار گرفته است. مطمئن باشید که این طراحی خارق‌العاده در همان ابتدا شما را شیفته خود می‌کند. طراحی این ساختمان را شخصی به نام آندره گدار انجام داده است. آندره یکی از معماران فرانسوی در زمان پهلوی اول بود که طراحی بسیاری از بناهای دیگر از جمله آرامگاه حافظ، ساختمان موزه ایران باستان و کتابخانه ملی ایران را نیز طراحی کرده است.

آندره در زمان پهلوی اول رئیس اداره باستان‌شناسی ایران بود و دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران را نیز تاسیس کرده است.

سلام نو

درباره نویسنده