خانه مستوفی، دروازه ورود به تاریخ بشرویه

مسئول میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بشرویه با تاکید بر اینکه خانه مستوفی با پیوند منحصربهفرد خود میان منظر فرهنگی و روایت تاریخی، بازدیدکنندگان را مجذوب میکند، گفت: این خانه تاریخی، بهعنوان نقطه آغازین محور گردشگری بافت تاریخی بشرویه، نهتنها نمادی از معماری اصیل بلکه پلی میان گذشته و حال است.
بافت تاریخی بشرویه از منسجم ترین و بی نظیرترین پهنه های فرهنگی خراسان جنوبی به حساب می آید که پژوهش های صورت گرفته شکل گیری اولیه آن را به دوره ایلخانی می رساند در دوران تیموری به آبادی بزرگی می رسد و در دوره صفوی تحت عنوان یک شهر منسجم معرفی می گردد و تا دوره پهلوی اول به رشد و کمال خود ادامه می دهد.
سیدامیر سلیمانی رباطی مسئول میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی بشرویه در مورد ویژگی های خاص بافت تاریخی بشرویه گفت: چهار محله میانده، قلعه نو، سرپل و پایین محله ترکیب بافت تاریخی بشرویه را تشکیل میدهند که در کنار روانی و پویایی زندگی ۷۰۰ ساله در خانه های تاریخی می توان به سبک های مختلف معماری بومی و غیر بومی با مشخصه چهارصفه ها و حوضخانه ها و بادگیرها اشاره کرد.
وی گفت: آنچه در محور گردشگری بافت تاریخی بیشتر اهمیت دارد خانه های تاریخی با کاربری گردشگری و صنایع دستی است که از مهمترین آنها می توان به خانه تاریخی کیانی زاده (اقامتگاه بومگردی عمارت)، خانه تاریخی غضنفری (خانه صنایع دستی گل کویر)، خانه تاریخی اسدی (خانه صنایع دستی کرباس)، خانه تاریخی عادل (اقامتگاه بومگردی خان سالار)، خانه تاریخی شهابی (اقامتگاه بومگردی شهابی)، خانه تاریخی رحمانی (اقامتگاه بومگردی ماهور)، خانه تاریخی کیانی (اقامتگاه بومگردی اسپیدار)، خانه تاریخی پناهی (اقامتگاه بومگردی بشروی)، خانه تاریخی برگی (اقامتگاه بومگردی سروجان)، خانه تاریخی شریف زاده (اقامتگاه بومگردی)، خانه تاریخی فولادی (اقامتگاه بومگردی فولادی)، خانه تاریخی آقاجواد یزدی (خانه صنایع دستی خراطی)، خانه تاریخی ملامحمدتقی (خانه صنایع دستی گیوه)، خانه تاریخی مقمیان (خانه صنایع دستی نقش کمند) اشاره کرد.
وی در کنار خانه های تاریخی خصوصی به بناهای تاریخی عام المنفعه پربازدید اشاره کرد و گفت: حسینیه تاریخی حاج علی اشرف، مسجد تاریخی میانده، حوزه علمیه میانده، حمام های تاریخی فاضلخان، خانه تاریخی خاوری(زورخانه باستانی)، خانه تاریخی استاد فروزانفر و آب انبارهای تاریخی محلات چهارگانه و باغ خان در شمار اماکن تاریخی پربازدید قرار می گیرد.
مسئول میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی بشرویه در مورد مستوفی پرآوازه افزود: خانه تاریخی مستوفی معمولا نقطه اول محور گردشگری بافت تاریخی بشرویه محسوب می شود و پیوند منظر فرهنگی این خانه با روایت تاریخی راوی بیننده را محسور خود می کند.
وی در خصوص پناهی پرآوازه اذعان داشت: قدیمی ترین خانه شهر بشرویه مربوط به دوره تیموری؛ چهارصفه ای با تالارهایش الگویی که در معماری دوره های بعد بسیار مورد تقلید قرار گرفت،خانه ای که به گفته محققان و سرشناسان استراحت گاه دو روزه ی تیمور جهانگشا در هنگام ورودش به شهر بشرویه قلمداد می شود.
وی در درباره گنجینه ملاعبدالله ادامه داد: خانه تاریخی ملاعبدالله عالم سرشناس دوره صفوی اولین موزه خصوصی ایران لقب گرفته است و نمایشگاهی از هنرها، سنت ها و در یک کلام موزه مردم شناسی بشرویه است.
سلیمانی رباطی در پایان گفت: معمولا روزانه بین ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ مسافر از بافت تاریخی بشرویه دیدن می کنند و آنچه از زبان آنها بیان می شود شهری کوچک و غیر منتظره با کلی بنای تاریخی اما ناشناخته است.
درباره نویسنده

نویسنده