حیقوق نبی (ع) نماد گردشگری مذهبی در غرب کشور/ گنجینه ای از عصر سلجوقی

در پهنه‌ی سرزمین ایران، پیامبرانی آرمیده‌اند که برای هدایت اقوامی دیگر برگزیده شده بودند ولی وقایع تاریخی سبب شده‌اند تا در این مرز و بوم زندگی کنند. یکی از این پیامبران، حضرت حیقوق نبی (ع) است. آرامگاه حبقوق نبی (ع) که از جاذبه های مذهبی تویسرکان می باشد ، در جنوب غربی شهر تویسرکان، از شهرهای استان همدان، در خیابان شهید اشرفی اصفهانی و در انتهای خیابانی به نام ایشان قرار دارد. 

حیقوق نبی (ع) کیست؟

حیقوق نبی (ع) از پیامبران صاحب کتاب بنی‌اسرائیل و از نسل حضرت موسی (ع) بوده است. نام پدرشان یشوعالیت و نام مادرشان شونامیت بوده است. ایشان بعد از شعیای نبی (ع) مبعوث گردیده و با دانیال نبی (ع) و الیاس نبی (ع) معاصر بوده است.

این پیامبر الهی در زمان خودش نگهبان معبد سلیمان (معبد بزرگ یهودیان) در اورشلیم (بیت‌المقدس کنونی) بوده است و به همین جهت دارای شان و مقام مذهبی خاصی نزد پیروان دین یهود است و نام ایشان در کتاب تورات عهد عتیق که برای یهودیان بسیار معتبر است، ذکر شده است.

بنای تاریخی بارگاه حضرت حیقوق نبی(ع(

ساختمان آرامگاه این پیامبر الهی یکی از بناهای قدیمی با سبک معماری جذاب و زیبایی است که به احتمال فراوان به دوره سلجوقیان مربوط می شود. 

بنای آرامگاه از فاصله دور شبیه به یک برج مدور با سقف مخروطی شکل به نظر می رسد و دارای بدنه هشت ظلعی و گنبد دوپوش است. 

در نمای ظاهری این بنا، هشت ترکه آجری ساخته شده که ستون های اصلی بنا را تشکیل می دهند و با دیوارهای آجری به یکدیگر متصل شده اند که در نتیجه آن، بدنه اصلی بنا به صورت سطوح هشت گانه به نظر می رسد. 

این بنای تاریخی از لحاظ فنی و معماری بسیار دقیق و حساب شده ساخته شده زیرا به دلیل وجود دیوارهای جانبی مقابل زلزله و طوفان مقاوم است و به همین جهت تاکنون بیش از ۹۰۰ سال در برابر عوامل نامساعد طبیعی مقاومت کرده است.

بر اساس روایات و آموزه های دینی، پیکر مطهر اولیا خاص الهی بر اثر گذر زمان دچار نابودی نمی شود و واقعه نمایان شدن پیکر مطهر حضرت حیقوق نبی(ع) در سال ۱۳۷۲ شمسی گواهی بر صدق این مدعا است. 

در این سال عده ای از سارقان اشیا تاریخی و باستانی به قصد سرقت اطراف مزار مطهر حیقوق نبی(ع) که در سردابی در پایین تر از سطح کنونی زمین واقع شده کنکاش کردند و در نتیجه این کار قسمتی از پیکر مطهر این نبی الهی پس از قریب به ۲۶۰۰ سال به طور معجزه آسایی سالم نمایان شد.

اختصاص ۵۰۰ میلیون تومان برای ساماندهی و مرمت آرامگاه حیقوق نبی(ع) در تویسرکان

«محسن معصوم علیزاده» با بیان اینکه حفظ مشخصات تاریخی و معماری بنای آرامگاه این پیامبر الهی و محوطه مطلوب پیرامون آن از مهمترین مزیت های این اثر محسوب می شود، گفت:  فعالیت مستمر تورهای گردشگری می تواند زمینه ساز معرفی بیش از پیش ظرفیت گردشگری باشد.
 

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان  افزود: آرامگاه حیقوق نبی(ع) بنایی قدیمی بازمانده از عصر سلجوقی با معماری مخروطی در آغوش تویسرکان آرمیده و به عنوان نماد گردشگری مذهبی در غرب کشور هر سال گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می‌کند.

وی با بیان اینکه طرح  ساماندهی و مرمت آرامگاه حیقوق نبی می‌تواند در ارتقای بخش میراث فرهنگی و گردشگری مجموعه موثر باشد، گفت: ۵۰۰ میلیون تومان برای مرمت و ساماندهی این آرامگاه اختصاص یافته است.

وی ادامه داد: اهمیت مذهبی و جاذبه معماری و تاریخی این بقعه مطهر موجب شده تا رویکرد فرهنگی در امور مختلف اجرایی در شهرستان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه اکنون توسعه صنعت گردشگری یکی از مهمترین راهکارهای ایجاد فرصت های متنوع شغلی و کاهش نرخ بیکاری در تویسرکان است گفت: وجود بقعه مطهر حیقوق نبی(ع) علاوه بر ایجاد فضای آرامش معنوی و الهی می تواند پذیرای هزاران گردشگر در طول سال و فعالیت بیش از پیش چرخ های اقتصاد شهرستان تویسرکان باشد.

شبستان

درباره نویسنده