بلایی که سر باغ دوره پهلوی رامسر آمده است
باغ هشت هکتاری در سال ۱۳۱۰ در شهر رامسر تاسیس شده و از ان به عنوان یکی از اولین اقدامات در دوران پهلوی اول برای اصلاح الگوی کشاورزی در ایران یاد می شود. سالهاست اما نه تنها کاربری خود را از دست داده بلکه به شدت تخریب هم شدهاست. هم بخشهایی از معماری را از بین بردهاند و هم درختان زیادی را قطع کردهاند. حالا اما تصمیم تازهای درباره آن گرفتهاند. تصمیمی که شوکی بزرگی به پژوهشگران و علاقهمندان تاریخ رامسر وارد آورده است.
گفته میشود وزارت راه و شهرسازی ( که همچنان به عنوان وزارت مسکن شهرت دارد) بر آن است در حدود نیمی از این باغ مسکن ملی بسازد! یعنی بیش از نیمی از گونههای گیاهی باغ به طور حتم قطع میشود و تمام بخت احیای باغ ۸ هکتاری از دست میدهد. باغی که طبق نظام کرتی باغداری ایرانی ساخته شده و دو کریدور سبز هم دارد. یکی را با چنار ساخته بودند و دیگری را با درختان اکالیپتوس.
باغ هشت هکتاری رامسر ماموریتهای زیادی داشته. قرار بوده پژوهشهای زیادی برای آینده کشاورزی ایران در آن انجام شود. یکی همین درختان فندق است که اصطلاح نژادی شدهاند. نمونههای چنین تلاشهایی بیشتر هم هست اما در باغ حتی ساختمانهایی ساخته شده بود تا بتوانند مطالعاتی در آنها انجام بدهند تا بدون استفاده از سموم کشاورزی، آفات را کنترل کنند.
با ساختن اداره دامپزشکی اسطبل قدیمی و تاریخی را خراب میکنند به رغم اینکه این بنا ارزش ثبت در فهرست میراث ملی را داشته اما نه تنها اسطبل که هیچکدام از بناهای تاریخی باغ که ارزش معماری دارند نیز ثبت نشدهاند.
جالب و البته تاسف بار است بدانید خود باغ هم به ثبت ملی در نیامده و برای اینکار تومار نوشتهاند و خواستهاند هرچه زودتر قبل از آنکه سر و کله ساختمانهای مسکن ملی اینجا پیدا شود، باغ را هم ثبت ملی کنند. باغی که وقتی آن را میساختند شواهد عجیبی از یک کاخ هم در آن پیدا شده بود.
عصر ایران
درباره نویسنده
نویسنده