بخشدار: مقبره تاریخی پیرسهراب چابهار نیازمند مرمت است

بخشدار پیرسهراب از توابع شهرستان چابهار گفت: مقبره «پیرسهراب» یکی از آثار تاریخی جنوب شرق کشور نیازمند مرمت و توجه جدی برای حفظ میراث معنوی و هویتی مردم منطقه است.

محمدانور یزدان‌پناه با ابراز نگرانی از وضعیت فعلی این اثر تاریخی گفت: با وجود جایگاه تاریخی، معنوی و فرهنگی، مقبره پیرسهراب امروز در شرایط مناسبی قرار ندارد و در معرض فرسایش، ترک‌خوردگی و تخریب تدریجی است.
یزدان‌پناه، خواستار ورود جدی نهادهای مسوول برای مرمت این اثر شد و اظهار داشت: حفظ این اثر ضرورتی انکارناپذیر است و نهادهای مرتبط مانند میراث فرهنگی باید با همراهی مردم و فعالان محلی برای مرمت و احیای آن اقدام فوری انجام دهند.

بخشدار پیرسهراب چابهار تاکید کرد: این اثر تاریخی از ارزشمندترین نمونه‌های معماری سنتی بلوچستان به‌شمار می‌آید.
وی با بیان اینکه ساختار این بنا با بهره‌گیری از عناصر معماری محلی و تأثیرپذیری از سبک‌های هندی، گویای تعامل فرهنگی، مذهبی و تاریخی این منطقه با جنوب آسیاست، ادامه داد: گنبد مرکزی، طاق‌نماهای آجری و تقارن معماری، نمایی چشم‌نوازی به این اثر کهن بخشیده‌ است.

یزدان‌پناه با اشاره به پیشینه تاریخی این مکان خاطرنشان کرد: بر اساس روایت‌های شفاهی و باور مردم محلی، پیرسهراب یکی از بزرگان مذهبی و اهل سلوک بوده و گفته می‌شود وی نه‌تنها در ترویج دین و اخلاق نقش داشته بلکه در مقابله با پرتغالی‌ها در سواحل جنوبی ایران نیز ایستادگی کرده و در همین راه جان باخته است.
بخشدار پیرسهراب ادامه داد: احترام و جایگاه این شخصیت در میان مردم به گونه ای بوده که نام روستا و این بخش نیز برگرفته از اوست و پیوند مردم منطقه با ریشه‌های دینی، تاریخی و هویتی‌ را نشان می دهد.

به گفته خیرالنساء امیری رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چابهار، قدمت مقبره پیرسهراب حدود ۶۰۰ سال است.

این اثر تاریخی به شماره ۱۱۱۹۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

چابهار در جنوب سیستان و بلوچستان و در فاصله حدود ۶۰۰ کیلومتری زاهدان مرکز این استان است.

درباره نویسنده