بازگشایی موزه کتابخانه اختصاصی نیاوران

­موزه کتابخانه اختصاصی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران پس از یک دوره ۱۱ ماهه اجرای پروژه بهسازی و حفاظت و مرمت آثار، بنا و تزئینات وابسته به معماری بازگشایی شد.

مدیرکل موزه‌های کشور در مراسم بازگشایی این موزه گفت: ما ظرفیتی غنی از دانش و تجربه در بدنه موزه داری داریم که نباید نادیده گرفته شود و در این راستا سعی می‌کنیم واسطی باشیم بین موزه‌ها و بدنه کارشناسی وزارت میراث فرهنگی تا ارتباطی مؤثر شکل بگیرد و حفظ شود.
او در مورد سیاست‌ها و برنامه‌های این اداره کل، بیان کرد: در حال حاضر در نظر داریم به جای افتتاح موزه جدید، به رفع مشکلات موزه‌های فعال فعلی بپردازیم. همچنین در مورد موزه‌های خصوصی نیز ساماندهی کلی انجام خواهیم داد تا به سطح استاندارد برسند.
ادیب زاده، در پایان تأکید کرد: با ایجاد رقابت بین موزه‌ها جهت تعاملات بیشتر و برگزاری برنامه‌های فرهنگی مشترک باید شأن موزه‌ها را ارتقا دهیم.
در ادامه مریم جلالی مدیر مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران علت همزمانی بازگشایی موزه کتابخانه اختصاصی با روز بزرگداشت نظامی گنجوی را رونمایی از نسخ خطی این شاعر ایرانی در این موزه دانست و گفت: اسفند ماه، دورخیزی است برای یک آغاز، چراکه احساس نو شدن باعث می‌شود انگیزه‌ها بیشتر شود و علت انتخاب ما برای برگزاری مراسم بازگشایی موزه کتابخانه در این زمان، همین نگاه بود.
او که این میراث بزرگ فرهنگی را پیوند دهنده نسل گذشته به آینده می‌داند، افزود: موزه به عنوان یکی از اصلی‌ترین عناوین سبد فرهنگی خانوار است و ما پاسبان و نگهدار این اسناد هستیم.
مدیر مجموعه کاخ موزه نیاوران در پایان ضمن ابراز تشکر از تلاش‌های مستمر پرسنل این مجموعه در اجرای این پروژه ۱۱ ماهه، بیان کرد: در کار‌های مدیریتی، ما مثلثی را دنبال می‌کنیم که سه ضلع آن مخاطب، سیاست گذار و کارشناسان است که نظر هر سه طیف باید در آن رعایت شود و حائز اهمیت است.
آتوسا مؤمنی، عضو شورای راهبردی کاخ موزه نیاوران در ادامه این مراسم، گفت: بازگشایی موزه کتابخانه نیاوران وسعت مخاطب پذیری را افزایش می‌دهد و فرصتی است تا بازدیدکنندگان اطلاعات جدیدتری را در خصوص این مجموعه و گنجینه غنی آن کسب کنند.
عضو شورای راهبردی کاخ موزه نیاوران در مورد مخاطبان هدف این کتابخانه، خاطر نشان کرد: کتاب‌های این موزه بعضاً خاص هستند و تنها نمونه و نسخه موجود در ایران است که در این موزه گردآوری شده است. همچنین گنجینه‌ای از کتاب‌هایی در این موزه وجود دارد که بخشی از داده‌های فرهنگی تاریخی کشور است و می‌تواند برای افراد اهل فن، نویسندگان و پژوهشگران، محلی برای رجوع باشد. از این رو دیجیتال سازی آن امری ضروری است.
عضو شورای راهبردی کاخ موزه نیاوران، یادآور شد: کاخ موزه نیاوران ریشه‌ای است از فرهنگ، تاریخ و معماری ایرانی و مدرن که به علت گذار از دوره‌ای به دوره‌ای دیگر دارای شأن ملی است که محتویات آن در صورتی که کاملاً شناخته شود و قصه هایش برکشیده شود و بتواند میراث ناملموس جاری در آن‌ها احصا شود، گامی بزرگ و رو به جلو است.
آتوسا مؤمنی در پایان، گفت: اقشار مختلف جامعه در ایام عید اگر علاقه‌مند به حوزه فرهنگی و تاریخی یا حتی به حوزه گردشگری و طبیعت هستند بهترین فرصت برای بازدید است که از ظرفیت‌های ممتاز این مجموعه دیدن کنند.
گفتنی است با توجه به همزمانی بازگشایی موزه کتابخانه اختصاصی نیاوران با روز بزرگداشت نظامی گنجوی، از دو نسخه خطی “خمسه” و “اسکندرنامه” از گنجینه این موزه نیز رونمایی شده است. خمسه در سده دهم هجری قمری توسط سید احمد الحسینی با خط خوش نستعلیق و عیار استادی در قطع وزیری کتابت شده و اسکندرنامه نیز فاقد رقم کاتب است و با خط خوش نستعلیق در قطع رحلی در سده سیزدهم هجری قمری کتابت شده است.
در راستای اجرای پروژه مرمت و بهسازی موزه کتابخانه اختصاصی که بر مبنای راهبرد کلی مجموعه نیاوران در جهت ارتقاء سطح حفاظت پیشگیرانه آثار تاریخی و فرهنگی در موزه‌ها صورت گرفت، دو بخش کلی با عناوین “بهسازی فضای معماری و آرایه‌های معماری” و “ساماندهی حفاظتی ۳۵۷ تابلوی نقاشی موجود در گنجینه این موزه” مورد نظر قرار گرفت.

صداوسیما

درباره نویسنده