آشنایی با بنای با شکوه امامزاده محمد صالح انار
قدمت بنا مربوط به قرن هشت هجری قمری است.این بنا از شاهکارهای معماری قرن هشتم می باشد و گنبدخانه متعلق به دوره ایلخانیان است.
از معروف ترین و کهن ترین امامزاده های استان کرمان آستان مقدس امامزاده محمد صالح شهر انار است. این بنای باشکوه دارای ایوان، گنبد، مناره، صحن، ضریح، مهدیه، کتابخانه و رواق و زائرسرا و تمام امکانات رفاهی و پارک بزرگ می باشد و از باشکوهترین زیارتگاههای استان کرمان است. شخصیت مدفون در این بقعه از سادات علوی است که با پنج واسطه به امام علی امیرالمومنین (علی السلام) می رسد.
مقبره امامزاده محمد صالح که دارای قدمتی بیش از هشتصد سال می باشد یکی از بهترین و قدیمی ترین امامزاده های استان کرمان است که در لیست آثار ثبتی سازمان میراث فرهنگی قرار دارد. شجره نامه این امامزاده با چند واسطه متصل به امام علی (ع) می باشد. سقف و گنبد داخلی ایوان این امامزاده توسط سازمان میراث فرهنگی استان کرمان مرمت گردیده و مزار شهدای گرانقدر زینت بخش صحن امامزاده می باشد.
بر اساس اقوال موجود امامزاده محمد صالح (ع) انار در جریان قیام های علویون در زمان امام هادی علیه السلام تحت تعقیب دشمنان اهل بیت قرار گرفت و به استان کرمان و شهر بافت و سپس به منطقه انار روانه شد که توسط دشمنان اهل بیت که تفکر خوارجی داشتند تحت تعقیب قرار گرفته و طی نبردی در همین مکان به شهادت رسید.
مشخصات بنا
تاریخ دقیقی از بنای اولیه این بقعه در دست نیست اما بر سنگ مرقد تاریخ ۷۵۷ ه.ق درج شده که احتمالاً تاریخ بازسازی این بقعه است که این تاریخ به دوران تسلط آل مظفر بر منطقه کرمان و یزد مربوط است. هر چند که قسمت تاریخی این بنا در زیر حجم عظیمی از سازه های جدید مدفون شده اما گنبدخانه و ایوان قدیمی آن که بسیار متناسب و شکیل اطراف قبر را فرا گرفته است به علاوه گچبری های نفیس داخل آن ترکیب خاص و چشم نوازی دارد. این بنا در شمال شهر انار واقع شده و متشکل از گنبدخانه، ایوان، شبستان، صحن جدید و صحن قدیم است که قدیمی ترین قسمت آن گنبد خانه و ایوان آن است که از شاهکارهای معماری قرن هشتم می باشد و گنبدخانه متعلق به دوره ایلخانیان است.
درباره نویسنده
نویسنده