هارمونی در طراحی داخلی
ممکن است در طول زمان های مختلف، سبک ها و مدل های متعدد و متفاوتی در طراحی دکوراسیون فضاهای داخلی به وجود بیایند و از بین بروند، اما اصول اساسی که در این زمینه وجود دارند، برای همیشه ثابت باقی می مانند. به همین دلیل فارغ از ویژگی هایی که طرح های مختلف دکوراسیون می توانند داشته باشند، اطلاع از این اصول مهم، برای کسانی که علاقه مند به دکوراسیون داخلی می باشند، ضرورت دارد. در ادامه در مورد رعایت یکپارچگی و هماهنگی در طراحی دکوراسیون که یکی از مهم ترین اصول مطرح شده در این رابطه است، صحبت خواهیم کرد و با تعریف این مفهوم و دلایل اهمیت آن آشنا می شویم.
گرچه یکپارچگی و هماهنگی در طراحی دکوراسیون، به ظاهر تعریفی ساده و پیش پا افتاده دارد، اما می تواند نقش به مراتب بزرگتری نسبت به آنچه که تصور می شود، در طراحی دکوراسیون داخلی خانه یا محل کارتان داشته باشد. از طرفی به نظر می رسد دو واژه یکپارچگی و هماهنگی دارای معانی مشابه و یکسانی هستند.
وقتی از هماهنگی صحبت می کنیم، به این معنی است که تمام المان های به کار رفته در طراحی دکوراسیون، در تناسب با یکدیگر هستند. این تناسب می تواند از طرح، رنگ، یا سبک و حالتی مشابه میان این المان ها حاصل شود. اهمیت این هماهنگی در جایی خودش را نشان می دهد که می بینیم یک بخش از دکوراسیون به تنهایی هویت و شکل ظاهری تاثیرگذار خود را پیدا نمی کند و بایستی حتما در کنار سایر اجزای دکوراسیون قرار گیرد تا تاثیرگذاری خود را به شکل کاملا عینی نشان دهد.
اما وجود یکپارچگی در دکوراسیون، به معنی تکرار ویژگی خاصی از اجزای دکوراسیون در فضاست، که می تواند شامل تکرار رنگ، اشکال، و حتی جنس خاصی از لوازم و وسایل در محیط باشد. چنین تکراری موجب ایجاد پیوند میان المان های مختلف دکوراسیون می شود.
رعایت این اصل در دکوراسیون موجب به وجود آمدن حس پیوستگی و درهم تنیدگی در فضای داخلی خانه یا محل کار شما می شود. بنابراین می توانید همین حالا فکر کنید که تا چه حد می توانید از چنین اصلی در دکوراسیون خانه خودتان استفاده نمایید. هماهنگی و یکپارچگی در دکوراسیون می تواند به عنوان ابزاری مهم برای طراحان حرفه ای دکوراسیون داخلی شناخته شود، که با استفاده از آن قادر خواهند بود کار خودشان را در بالاترین سطح و در هر فضایی که در اختیار داشته باشند به انجام برسانند.
به بیان ساده باید گفت که پیوستگی از آن جهت اههمیت دارد که باعث می شود درک ما از فضا با سادگی بیشتری اتفاق بیفتد. مطمئنا در موارد مختلفی چنین تجربه ای را داشته اید که در یک فضای واحد، مثلا خانه ای قرار داشته باشید و با عبور از اتاقی به اتاق دیگر با تغییر ماهیت فضا مواجه شوید. احتمالا برای شما هم این تجربه، چندان خوشایند نیست. فارغ از آنکه چنین فضایی از نقطه نظر شما چگونه به نظر برسد، دلیل این موضوع که احساس ناخوشایندی در مکان هایی با این خصوصیات دارید، این است که احساس پیوستگی در فضا نخواهید داشت.
بر اساس نظرات روانشناسان، چشمان ما هر چقدر بتواند اطلاعات مختلف را دریافت کند، مغز ما تمام تلاشش را می کند تا همه چیز را به ساده ترین شکل ممکن پردازش نماید و این اطلاعات را تبدیل به الگوهای شناخته شده ای برای ما کند. به همین دلیل است که وقتی وارد اتاقی با فضای جدید می شویم، پیش از آنکه به دنبال جزئیات فضا بگردیم، ابتدا سعی می کنیم تشخیص دهیم که وارد یک آشپزخانه شده ایم، یا به حمام یا اتاق خواب وارد شده ایم. در ادامه، پس از آنکه به یک حس ثابت و شناخته شده از اتاق دست یافتیم، تلاش خواهیم کرد که روی هر کدام از المان های محیط متمرکز شویم.
با به کارگیری یکپارچگی و هماهنگی در محیط و ایجاد حس پیوستگی در فضا، می توان به ساده تر شدن شناخت و دریافت این الگوهای ابتدایی برای هر کس کمک کرد. مغز ما به وسیله الگوهای تکرار شونده و جزئیات مشابهی که در نقاط مختلف فضا درک می کند، سریع تر و راحت تر می تواند نسبت به محیط شناخت پیدا کند و در مقایسه با زمانی که هیچ کدام از این ویژگی ها در طراحی المان های دکوراسیون وجود نداشته باشد، بهتر عمل می کند. در نتیجه، این امر باعث می شود که حس آرامش و راحتی بیشتری در چنین فضاهایی داشته باشیم.
ایجاد یکپارچگی و هماهنگی در فضا، رابطه تنگاتنگی با حس مشابهت در نقاط مختلف محیط دارد. به همین دلیل است که همیشه پیشنهاد می شود که از رنگ ها، الگوها، بافت، شکل و جنس وسایل مشابهی استفاده نماییم. به طور مثال می توان از رنگ یکسانی برای کاغذ دیواری ها، کفپوشها و حتی کاشی های روی دیوار استفاده کرد.
اگر چندان علاقه ای به این نوع هماهنگی و تشابه در فضا ندارید، توصیه می شود که از یک المان خاص به عنوان منبع الهام طراحی خود استفاده کنید و آن را در تمام بخش های دکوراسیون اتاق به کار گیرید. به عنوان نمونه، یک الگوی خاص از طراحی را می توان روی کوسن های رومبلی به کار برد و دیگر آیتم های دکوراتیو را نیز بر همان اساس انتخاب کرد. به این ترتیب هماهنگی و یکپارچگی را به جزئیات بسیار کوچکتری از دکوراسیون وارد خواهید کرد و ضمن ایجاد حس یکنواختی در فضا، از همشکل شدن نقاط مختلف آن جلوگیری می نمایید.
با وجود آنکه تاکید بسیار زیادی روی اهمیت یکپارچگی و هماهنگی در دکورایسون فضاهای داخلی می نماییم، اما ممکن است توجه بیش از حد به این مسئله باعث به وجود آوردن حس کسالت در محیط و از بین بردن انرژی لازم در فضا شود. بنابراین با وجود خوب بودن این اصل، بایستی از آن به درستی و به جا استفاده نمایید. بنابراین سعی کنید تنها به چند المان خاص از دکوراسیون خود بسنده کنید و آنها را در هماهنگی با یکدیگر نگاه دارید.
بایستی بدانید که یکپارچگی و هماهنگی اساس طراحی دکوراسیون است. بایستی این اصل را به عنوان اولین نکته در چیدمان و طراحی اجزای دکوراسیون خود رعایت کنید و بوسیله آن جذابیت بصری محیط را افزایش دهید. اما به این موضوع هم توجه داشته باشید که چنین اصل مهم و اساسی باید در تمام بخش های فضا در جریان باشد و نباید به عنوان اصلی غالب در طراحی دکوراسیون به چشم بخورد. در واقع مسئله ایجاد یکپارچگی و هماهنگی در فضا می تواند کلید حل بسیاری از مشکلات در طراحی دکوراسیون باشد و بایستی از آن در جهت بهبود فضای داخلی استفاده نمود. به کمک این اصل می توان محیطی با چیدمان شلوغ و درهم را تبدیل به محلی پرآرامش و مناسب کرد.
درباره نویسنده
نویسنده