معماری و طراحی بیمارستان
تامین سلامت عمومی جامعه و در دسترس بودن امکانات درمانی برای مردم، از مهمترین دغدغههای مطرح برای دولتهای مختلف در سطح جهان است. معماری و طراحی بیمارستان، کلینیک و به طور کلی مراکز درمانی از پیچیدگی و حساسیتهای زیادی برخوردار است، زیرا چگونگی عملکرد فضاهای مختلف در معماری و طراحی بیمارستان به طور کامل سلامت مردم و جامعه را تحتتاثیر قرار میدهد.
در معماری و طراحی بیمارستان باید در نظر داشت که مسیرهای دسترسی، حرکتی و رفتوآمد مراجعین در این فضا با شرایط، استانداردها و قوانین ویژهای همراه است؛ برای مثال وجود مشکلات جسمی و حرکتی و لوزم استفاده از صندلیهای چرخدار و… برای معماری و طراحی بیمارستان، مخصوصاً در زمینه معماری داخلی اصول و قوانینی خاصی تعیین میکند. همچنین با توجه به این امر که مراجعین معمولاً با نوعی مشکل جسمانی یا روحی به این فضا وارد میشوند، فشارهای جسمی و روحی ناشی از بیماری باعث میشود که اضطراب و ناراحتی بر جو عمومی بیمارستان حاکم شود در نتیجه برای مواجهه با این معضل معماری و طراحی بیمارستان باید بر طبق اصول روانشناختی به انتخاب نوع نورپردازی، جنس، بافت و رنگ مبلمان و مصالح کاربردی بپردازد.
از طرفی با توجه به این موضوع که بیماران و کادر درمان مدت زمان زیادی را در این مکان سپری میکنند؛ معماری و طراحی بیمارستان یکی از مهمترین مواردی است که توجه به آن میتواند به طرز چشمگیری موجب تسریع روند بهبود بیماران و بهبود روحیه کارکنان شود. این امر به قدری حیاتی و حائز اهمیت است که عدم توجه به اصول و جزئیاتش میتواند تاثیری نامطلوب بر روان مراجعین و کارکنان بگذارد بیمارستان را به فضایی ناخوشایند یا مخوف تبدیل کند.
طراحی و معماری آپارتمان
یکی از مسائلی که همواره مورد توجه معماران و طراحان بوده، استفاده از گیاهان در فضای داخلی ساختمانها و در طراحی و معماری آپارتمان است و تحقیقات انجام شده نشان میدهد که مردم بیشتر زمان خود را در فضای داخلی سپری میکنند پس اختصاص یافتن فضاهای مختلف برای کاشت گیاهان و استفاده از تمهیداتی که شرایط مطلوب را برای رشد و شادابی آنها فراهم کند، از جمله مهمترین دغدغههای عصر حاضر برای معماران در طراحی و معماری آپارتمان به حساب میآید.
برای افرادی که چه به عنوان محل کار و چه منزل از واحدهای یک آپارتمان استفاده میکنند، بالکنها پلتفرمهای مهمی جهت استراحت و حتی تعاملات اجتماعی محسوب میشوند و این موضوع پس از دوران کووید-۱۹ افزایش و اهمیت بیشتری یافته و نیز فرصتی مناسب برای بازنگری در نحوه طراحی و ساخت آنها به عنوان فضای باز، بهویژه در طراحی و معماری آپارتمان فراهم شده است.
امروزه به دلیل پیشرفتهای مختلف در صنعت ساختوساز و تاکیدهای مکرر برای ایجاد شهرهای سبزتر، پایدارتر و دوستدار محیطزیست، حضور باغهای شهری در برنامههای توسعه برای بهبود زندگی شهروندان به یکی از عناصر ثابت تبدیل شدهاند. این طرحها مجموعه جدیدی از چالشها مانند پشتیبانی ساختاری، نگهداری، مراقبت از گیاهان و انواع گیاهان مناسب برای محیط شهری را ارائه میکنند. این چالشی است که بسیاری از توسعهدهندگان و طراحان شهری را مشتاقانه به سوی خود میکشد زیرا به آنها این اجازه را میدهد که تا باغها را به مرکز فضاهای زندگی شهری در طراحی و معماری آپارتمان تبدیل کنند.
جنگل یا باغ عمودی یک مفهوم معماری است که طیف گسترده رنگی برگهای آن به نوعی جایگزین مصالح سنتی در نازککاری دیوارها در طراحی و معماری آپارتمان مسکونی محسوب میشود. معماری بیولوژیکی با تکیه بر صفحهای از پوشش گیاهی، نیاز به ایجاد یک میکرو اقلیم مناسب، فیلتر نور خورشید و رویکردی گستردهتر و نه کلیشهای در مباحث تکنولوژیکی و مکانیکی برای پایداری دارد، این مباحث شامل موضوعاتی نظیر ایجاد زیستگاه بیولوژیکی برای گونههای جانوری و گیاهی که به دلیل ساختوساز بیرویه بسیار محدود و ضعیف شدهاند، کاهش آلودگی هوای شهری به همراه نماهای متنوع قابل رشد و زنده که بر زیبایی بصری شهری میافزایند، میشود.
معماری آپارتمان مدرن
معماری آپارتمان مدرن میتواند با رویکردهای مختلفی صورت بگیرد؛ از رویکردهایی که عملکرد را اولویت قرار میدهند تا رویکردهایی مانند پایداری یا زیباییشناسی معاصر. جوامع انسانی قرن ۲۱ بیش از قرون گذشته شاهد تغییراتی بودند که در اثر پیشرفت تکنولوژی پدیدار شدهاند، از پیدایش اینترنت گرفته تا هوش مصنوعی، گرمایش زمین، بالا آمدن سطح آبهای آزاد و همچنین پیدایش بیماریهای جدید ناشی از آلودگی هوا، غذا و آب آشامیدنی.
این تغییرات به شکل موثری بر نیازهای انسانها به ویژه در محل کار و زندگیشان تاثیر گذاشته است و با توجه به اینکه سرعت پیشرفت تکنولوژی و علم از سرعت رسیدن انواع هنرها منجمله معماری بسیار بالاتر است، متاسفانه در دهه اخیر شاهد این بودیم که ساختمانهای بسیاری به دلایل مختلفی متروکه یا تخریب شدهاند. و از همین روی است که در معماری ساختمان، بهویژه معماری آپارتمان مدرن، باید بیش از پیش به نیازهای کاربران و حتی پیشبینی تجهیزات و تامین زیرساختها برای تکنولوژیهای جدید امری حیاتی در موفق بودن پروژههای معماری آپارتمان مدرن محسوب میشود.
نکاتی که در معماری آپارتمان مدرن باید توسط معماران مدنظر قرار بگیرد تا باعث شود بنایی با انعطاف بیشتر نسبت به تغییرات پرسرعت سبک زندگی انسان را احداث کند میتواند شامل موضوعاتی از قبیل طراحی ساده و مینیمال، با احجام و اشکال ساده و راستگوشه در ترکیب با رنگهایی خنثی باشد که حس سادگی و سبکی را منتقل کنند. استفاده از پلانهای باز و یکپارچه، توجه به سیرکولاسیون حرکتی و هوایی، استفاده بهینه و حداکثری از نور طبیعی به همراه تمهیدات لازم جهت پایین آوردن میزان انرژی مصرفی و کربندیاکسید منتشر شده در محیط طبیعی در روند ساخت و بهرهبرداری پروژه از جمله موارد مورد نیاز طراحی و معماری آپارتمان مدرن محسوب میشوند.
از طرفی یکی از مهمترین ویژگیهای معماری آپارتمان مدرن توجه به ویژگیهای پایداری با رویکرد دوستدارانه نسبت طبیعت و محیطزیست است. توجه به اصول معماری پایدار برخلاف آنچه در دهههای گذشته به شکل ارزشی افزوده برای ساختمانها درنظر گرفته میشد اکنون به شکل قانون و اصل طراحی و معماری غیرقابل انکار مورد توجه واقع شده است.
اهمیت موضوع معماری و طراحی بیمارستان، به نحوی میباشد که بررسی نمونههای مختلف بیمارستان در نقاط مختلف جهان، فارغ از ویژگیهای جغرافیایی و فرهنگی، نشان میدهد که دغدغهها و چالشهای معماری در تمامی نقاط جهان به میزان قابل توجهی مشترک است و پاسخ به این چالشها نیازمند یافتن راهکارها و رویکردهایی ویژه میباشد.
همشهری آنلاین
درباره نویسنده
نویسنده