لایحه «ساختمان پایدار» در شهرداری اصفهان در حال تدوین است
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان گفت: در حال تهیه لایحههای مربوط به پایداری ساختمان هستیم و به ساختمانهایی که سنجههای پایداری را رعایت کرده باشند، «گواهی پایداری ساختمان» تعلق میگیرد و به عنوان «ساختمانهای سبز» شناخته میشوند.
وحید مهدویان معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان اظهار داشت: ایجاد و توسعۀ ساختمانهای پایدار، مقولهای است که در دنیا، از آن به عنوان راه حلی برای چالشهای شهری یاد میشود؛ ساختمان سبز یا پایدار، ساختمانیاست که حداقل انرژی را مصرف میکند و خودش، توانایی ساخت برخی از انواع انرژی را دارد؛ کشورهای توسعهیافته در این زمینه، سالها فعالیت کردند و به مدلها و الگوهای مناسبی دست یافتند.
وی ضمن بیان اینکه در کشور ما، آئیننامهها و مقررات متفاوتی در خصوص ساختمانهای پایدار و ساختمانهای سبز وجود دارد، افزود: سال ۱۳۷۲، اولین دستورالعمل مصرف بهینه انرژی تهیهشد، اما طرحهای مرتبط با ساختمانهای سبز، به دلایل مختلفی مثل بالارفتن هزینۀ ساخت، عملیاتی نشده است.
مهدویان با برشمردن دغدغهمندی ادارات و مردم، به عنوان یک از عوامل مهم توسعۀ ساختمانهای پایدار، عنوان کرد: سازمانها، ادارات و مردم، ساخت ساختمانهای پایدار، در اولویت قرار ندادهاند و دغدغهای برای احداث چنین بناهایی وجود نداشته است؛ در کل در میان مشکلاتی که در شهر وجود داشت، مشکل انرژی، در اولویت حل نبود.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان اذعان کرد: در سالهای اخیر، موضوع پایداری ساختمان و احداث ساختمانهای سبز، به عنوان یکی از دغدغههای معاونت شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان مطرحشد، در حوزۀ پایداری ساختمان، ما با دو نوع ساختمان مواجه هستیم، ساختمانهایی که فرایند ساخت آنها به اتمام رسیده و مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاند و ساختمانهایی که در دست ساخت هستند.
وی پیرامون ساخت سازههای پایدار یادآور شد: در اجلاس طراحان و سازندگان ساختمانها، که در خردادماه امسال در اصفهان برگزار شد، کمیتهای بوجود آمد تا طرح ساختمانهای پایدار با استفاده از ظرفیتهای شهرداری و سایر دستگاهها اجرا شود، برنامههای ما در پایدارسازی ساختمانها، انواع سازهها از جمله ساختمانهای احداث شده و ساختمانهای در حال احداث را در بر میگیرد؛ همچنین چکلیستی تهیه و در آن مشخص شدهاست که طراحان و ساختمانسازان، در خصوص پایداری ساختمان، باید چه مواردی را رعایتکنند.
مهدویان ادامه داد: به ساختمانهایی که سنجههای پایداری را رعایت کرده باشند، «گواهی پایداری ساختمان» تعلق میگیرد و به عنوان «ساختمانهای سبز» شناخته میشوند؛ این ساختمانها، از امتیازات قانونی ویژهای برخوردار میشوند؛ اضافه بر این بسته تشویقی ویژه ساختمانهای پایدار هم تهیه شده است.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه در حال تهیه لایحههای مربوط به پایداری ساختمان هستیم، بیان داشت: این لوایح، بعد از تدوین به شورای اسلامی شهر و شورای تأمین استان ارسال میشود تا ساختار اجرایی به وجود آمده، جنبه قانونی نیز پیدا کند، امتیازات ساختمانهای پایدار، تسهیلاتی را در زمینههای آب، برق و گاز برای ساکنان این ساختمانها فراهم میکند.
وی درباره «برچسب انرژی» ساختمانها، اضافه کرد: مالکان و ساکنان ساختمانهای بناشده و مورد بهرهبرداری قرارگرفته نیز میتوانند با رعایت دستورالعملهای مشخصی، «برچسب انرژی» دریافت کنند؛ اگر اکنون به حوزۀ ساخت بناهای پایدار و ساختمانهای سبز پرداخته نشود، در آینده قطعا چالشهای متفاوت زیستی، شهر اصفهان را تهدید خواهدکرد.
مهدویان گفت: گامبرداشتن در مسیر ساختمانهای پایدار و ایجاد شهر پایدار، کار دشواری است، اما اینکار باید شروع شود؛ شهرداری اصفهان در نظر دارد با اجرای دستورالعملهای پایداری ساختمانها، برای سایر شهرها در حوزۀ شهرهای پایدار، به عنوان یک الگوی موفق شناختهشود.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان با گفتن اینکه تفاهمنامهای با بنیاد جهانی انرژی منعقد شده تا بتوانیم از تجارب سایر کشورها در خصوص ساختمانهای پایدار، استفادهکنیم، تصریح کرد: همچنین در تلاش هستیم تا امتیازات جهانی را نیز در این خصوص برای شهر اصفهان بهدست بیاوریم؛ مردم در خرید خانه، ساختمانهایی را که گواهی پایداری یا گواهی مصرف بهینۀ انرژی دارند، در اولویت انتخاب قرار دهند.
وی خطاب به مردم خاطرنشان کرد: مردم باید در جهت ساخت ساختمانهای پایدار، مطالبهگر باشند و از امتیازات گستردهای که سکونت در ساختمانهای پایدار دارد، مطلعشوند و بدانند که حمایت از ساخت ساختمانهای پایدار، باعث افزایش کیفیت زندگی شخصی و اجتماعی آنها در شهر میشود.
مهدویان در خصوص امتیازات ساختمانهای پایدار نسبت به دیگر ساختمانهای دیگر اظهار کرد: در یک تحقیق جهانی، مشخصشده که کیفیت آموزش در ساختمانهای سبز نسبت به سایر ساختمانها، ۲۰ درصد بیشتر است؛ طبق همین مطالعه، درمان بیماران در ساختمانهای پایدار در مقایسه با سایر سازهها، ۸ درصد بهینهتر انجام میشود؛ همه اینها، نشاندهنده برتری استفاده از ساختمانهای پایدار در قیاس با ساختمانهای دیگر است، نیاز است مردم ما به این موضوع توجه ویژهای داشتهباشند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان در انتها تأکید کرد: امیدواریم که در آیندۀ نزدیک، طراحان و سازندگان ساختمانها و شهروندان به این بلوغ فکر برسند که اگر ساختمانی، پایدار نبود و شاخصههای مصرف بهینه انرژی در آن رعایت نشده بود، از آن بهرهبرداری و استفاده نکنند؛ اطلاعرسانی و آگاهیبخشی وسیع در شهروندان نسبت به امتیازات و ویژگیهای سکونت در ساختمانهای پایدار، از برنامههای مهم ما است.
ایمنا
درباره نویسنده
نویسنده