صارمی: ضوابط کلان ساخت و ساز را در کشور محدود کرده است

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران گفت: ضوابط و قوانین بالادستی باعث محدود شدن ساخت و ساز در تهران و به طور کلی در کشور شده است

حمیدرضا صارمی معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در مراسم اختتامیه پانزدهمین جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری و دهمین جشنواره پژوهش و آموزش شهری و روستایی گفت:  سوال این است که با وجود طرح جامع شهر تهران چرا تنها ۱۵ درصد از این قانون بالا دستی اجرا شده است؟ چرا با وجود الگوهای موفقی که وجود دارد نمی توانیم برنامه هایمان را با تحقق بیشتری اجرا کنیم. این مساله به یک نظام ایده و نیازر بستگی دارد. باید دید چه ایده هایی داریم و بر اساس چه نیازهایی محقق خواهد شد.

وی افزود: در طول دهه های گذشته قوانین بالا دستی زیادی تحت عنوان طرح جامع در کشور وجود داشته است. طرح های جامع و تفصیلی از سال ۱۳۴۵ در کشور تصویب شده است. در سال ۵۱ شهر خدمات طرح های تفصیلی برای شهرهای تا ۲۰ هزار نفر یک نقطه عطف محسوب می شود.

معاون شهردار تهران ادامه داد: موضوع این است که شهرها با ۳ مساله تنوع، پیچیدگی و عدم قطعیت روبه رو هستند. در شهری مانند تهران، مشهد، تبریز، شیراز، قم، اهواز، کرمانشاه نوع مسائلش پیچیده است. مواجهه با آن به صورت خطی امکان پذیر نیست. برخی تصمیم گیری ها پیامدهای اقتصادی یا اثرات اجتماعی دارد.

وی بیان کرد: در طرح های گذشته رویکرد نظریه پشتیبان در طرح ها وجود نداشته است. موضوعات حاشیه نشینی و مخاطرات بحرانی و …. در نظر گرفته نشده است. به عنوان مثال عنوان شده شهر هشتگرد برای سرریز جمعیت تهران با مقدار مشخص تشکیل شده است که اکنون یک میلیون و ۲۰۰ هزار است اما برنامه هایی برای شهریار و شهر قدس نداشته ایم.

صارمی  بیان کرد: حدود ۷ دهم درصد جمعیت کشور در هشتگرد زندگی می کند و اگر تبدیل به استان شود مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. به هیچ عنوان روابط متقابل شهرها در برنامه ریزی های حوزه شهری در نظر گرفته نشده است.

وی با بیان اینکه آمارها نشان می دهد روزانه یک میلیون ۴۰۰ هزار خودرو وارد شهر تهران برای جابه جایی ۴ میلیون نفر می شود، یادآور شد: تعداد پرونده هایی که درباره حقوق مالکانه است حدود ۷۰ درصد از پرونده های دیوان عدالت اداری را تشکیل می دهد.

معاون شهردار تهران تاکید کرد: اعتماد شهروندان نسبت به طرح های جامع شهری پایین آمده است. باور عمومی این است که توان فنی و تکنیکی برای مواجهه با موضوعاتی مانند آلودگی هوا و ترافیک وجود ندارد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه اجماع جمعی در رابطه با طرح های شهری برای مدیریت شهری نیز وجود ندارد و تمام نهادهای خدمات رسان به نوعی به حوزه شهری نگاه می کنند، گفت: شاخص های کیفیت زندگی به رغم اینکه تا امروز کارهای خوبی انجام شده است اما کیفیت زندگی شهروندان به شاخص های مطلوب جهانی نرسیده است بخشی از این مساله عدم تحقق طرح های جامع و تفصیلی است که خودمان نوشته ایم. طرحی که مساله محور باشد قابلیت اجرایی دارد.

صارمی افزود: باید از سمت طرح های جامع و تفصیلی به سمت طرح های مساله محور حرکت کرد در محور خیابان انقلاب باید هر محله ها را به صورت مساله محور  مدیریت کرد.

وی ادامه داد: جایی که طرح جامع را تهیه می کند با جایی که می خواهد مجری باسد، شناخت کمی و زبان متفاوتی دارد. ما در ۵ سال گذشته مهاجر خالص به تهران کمتر از ۴۰ هزار نفر بوده است. باید جمعیت تهران کنترل شود.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران بیان کرد: ما از مجموع ۱۲۴۱ شهر ۲۷ میلیون و ۷۵۰ میلیون نفر در ۲۰ شهر و ۴۲ میلیون نفر در ۷۷ شهر زندگی می کند. نظام برنامه ریزی در آمایش سرزمینی کشور شکست خورده است. نمی توان به تهران تاکید کرد که از پایتخت بروند.

وی یادآور شد: نیاز به یک نگاه جامع نگر و اشرافیت به موضوع در شهرها وجود دارد محققان باید این رویکرد را پیاده سازی کنند.

صارمی تاکید کرد: در گذشته در تهران باغاتی وجود داشته است و هیچ عقل سلیمی با گسترش باغات موافق نیست و قانون ۱۵ درصد تخریب و ۴۵ درصد حفظ آن است در ۴ سال تنها ۲ پروانه در سنوات گذشته صادر می شود و جریمه قطع یک درخت از دیه انسان بیشتر است اما در مصوبه کنونی شهر تهران درباره باغات باعث شده تا مردم در باغات خود درخت نکارند.

حمید رضا صارمی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: از محققان می خواهیم تا با طمالعات عاقلانه مسیر راه ما را به صورت علمی مشخص کنند. امروز مردم به شیوه های مختلف درختان خود را خشک می کنند تا مشمول قوانین باغات تهران نشوند. اکنون ۳۰ درصد ساخت و ساز و ۷۰ درصد حفظ باغات است. اما اکنون مردم نه تمایل به ساخت باغات و نه حفظ درختان را دارند.

وی افزود: رشد قیمت مسکن در تهران ۸۸ درصد و در کشور ۴۶ درصد است. سالانه یک میلیون ۳۰۰ هزار نفر به خانوارهای کشور و یک میلیون نفر به جمعیت کشور اضافه میشود. خانوارهای کشور ابعاد کوچکی پیدا کرده اند. از ۳۵ هزار پروانه سال ۹۰ به ۵ هزار پروانه در سال ۱۴۰۰ رسیده بود و در سنوات اخیر تلاش کرده ایم تا این رقم افزایش پیدا کند.

معاون شهردار تهران ادامه داد: دهک های فقر مسکن در تهران ۸۰ درصد و استان البرز ۶۰ درصد است. دهک اول جامعه برای تامین سهم اجاره بهای یک واحد مسکونی ۷۵ متر مربع باید ۸۰ درصد از درآمد خود را پرداخت کند و دهک دوم ۱۶۴ درصد از درآمد خود را پرداخت کند. ضوابط ما ساخت و ساز را محدود کرده است. ما را با کشوری که ۶۰ سال است افزایش جمعیت نداشته مقایسه می کنند.

برنا

درباره نویسنده


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/barandat/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35