ساخت بنایی جدید در مجموعه‌ آقاجان‌نسب بابل

رئیس انجمن حافظان معماری رسته گفت: بیش از یکسال پیش مجموعه تاریخی آقاجان‌نسب از سوی یک پیمانکار مرمت شد اما با وجود نقص‌های فراوان، در این ایام با توجه به شرایط پیش آمده ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا، پیمانکار در اقدامی آشکار به ساخت بنایی جدید در عرصه‌ مجموعه‌ آقاجان‌نسب آغاز کرده‌ تخلف به نظر می‌رسد.

سید علی طاهری اطاقسرا با اشاره به اینکه با مشاهده‌ی سیمای شهری، روند ساخت و ساز و پوست اندازی بافت شهرهای مازندران در طی سال‌های اخیر، می‌توان به افول آگاهی جامعه و ضعفی عمیق در ساختار نهاد های اجرایی و نظارتی این حوضه پی‌برد، گفت: این شهرهای آشفته، نمودی از شرایط جامعه و مسئولان مربوطه است و از نتایج این تحولات، از بین‌ رفتن آثار ارزشمندی است که جلوه‌گر مفاهیمی مهم و عمیق هستند و جای بحث بسیاری دارد.

وی با بیان اینکه از بناهای ارزشمندی که در شهر بابل باقیمانده می‌توان به مجموعه‌ آقاجان نسب اشاره کرد که با وجود آسیب هایی مختلف، تاکنون محفوظ مانده است، تصریح کرد: مجموعه‌ آقاجان‌نسب متشکل از سه بنا و متعلق به عهد قاجار است که در قلب شهر بابل، در جوار ساختمان زیبای گنجینه قرار دارد.

رئیس انجمن حافظان معماری رسته با اشاره به اینکه این مجموعه سال‌ها در انتظار سرمایه‌گذار بوده‌ است تا اینکه در سال ۱۳۹۶ از طریق صندوق احیا به پیمانکار واگذار شد، گفت: از زمان مرمت مجموعه‌ آقاجان نسب انتقاداتی اساسی از سوی متخصصان به شیوه‌ فنی مرمت پیمانکار و نظارت میراث‌فرهنگی وجود داشت، با این حال، با توجه به شرایط، صلاح بر این دیده شد تا به خاطر آثار سوء کم بر ساختار بنا، خللی در روند احیای مجموعه صورت نگیرد و مجموعه به بهره برداری برسد.

طاهری با بیان اینکه اکنون با گذشت بیش از یکسال از مرمت مجموعه، اقداماتی ناشیانه صورت گرفته است که بیش از پیش نظارت و برخورد قاطع سازمان میراث فرهنگی را مطالبه می‌کند، تصریح کرد: در این ایام با توجه به شرایط پیش آمده ناشی از همه‌گیری ویروس کرونا، پیمانکار در اقدامی آشکار آغاز به ساخت بنایی جدید در عرصه‌ مجموعه‌ آقاجان‌نسب کرده‌ که این اتفاق هیچگونه عکس‌العملی قاطع و بازدارنده از سوی میراث فرهنگی شهرستان بابل و استان مازندران نداشته است.
وی افزود: با توجه به قانون، هر گونه احداث بنا و اقدامی که منجر به آسیب شود در محدوده‌ عرصه‌ اثر تاریخی ممنوع است و با رجوع به مواد ۵۵۸ تا ۵۶۹ قانون مجازات اسلامی، این اقدامات جرم محسوب می‌شود و علاوه بر جبران خسارات یک تا ۱۰ سال حبس درپی دارد.

این فعال میراث فرهنگی، در پایان خاطرنشان کرد: بر اساس کنوانسیون حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان که ایران در سال ۱۳۵۳ به عضویت آن درآمده و همچنین اساسنامه‌ سازمان میراث‌فرهنگی مصوب ۱۳۶۴ اگر تخلفی در زمینه‌ تخریب و تجاوز به حریم میراث فرهنگی رخ دهد باید به دادگاه اطلاع رسانی شود و دادگاه موظف است به جرم رسیدگی کند؛ حتی اگر توسط یک شهردار یا مقام دولتی صورت پذیرد.

به گزارش ایسنا، خانه آقاجان نسب مربوط به اواخر دوره قاجار است و در بابل، جنب موزه بابل واقع شده و در تاریخ ۱۷ خرداد ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۶۸۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

بر این اساس، خبرگزاری ایسنا آماده است تا پاسخ مسئولان میراث فرهنگی بابل و استان مازندران را در قالب گفت‌وگو منتشر کند.

درباره نویسنده


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/barandat/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35