ی٫ شهریور ۱۸ام, ۱۴۰۳

رشد ۱۱۶درصدی مجوز ساخت در پایتخت

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران از صدور ۶۸۲۱ فقره پروانه ساختمانی در شش ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲خبرداد و گفت: این شاخص در مدت مشابه سال گذشته ۲۷۵۴ فقره پروانه بود. اختلاف میان این آمارها، بیانگر رشد ۱۱۶ درصدی تولید مسکن در سال ۱۴۰۲ است.

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران از صدور ۶۸۲۱ فقره پروانه ساختمانی در شش ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲خبرداد و گفت: این شاخص در مدت مشابه سال گذشته ۲۷۵۴ فقره پروانه بود. اختلاف میان این آمارها، بیانگر رشد ۱۱۶ درصدی تولید مسکن در سال ۱۴۰۲ است.

اگرچه درخواست صدور اجازه ساخت مسکن و صدور پروانه ساختمانی از سوی شهرداری نوعی سیگنال افزایش عرضه مسکن نوساز به شمار می‌رود، اما از آنجا که فرایند ساخت دستکم حدود ۲ سال زمان می‌برد و همچنین الزاما همه پروانه‌های صادره منجر به صدور پایان کار در پایان این موعد دو ساله نمی‌شود، می‌توان گفت که این میزان ساخت و ساز، اگرچه نسبت به سال‌های گذشته از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است، اما در کلیت بازار مسکن شهر تهران که با تقاضای انباشته مواجه است، اثر زیادی نخواهد داشت.

البته در صورتی که این رشد قابل توجه در مابقی ماه‌های مانده از سال نیز تکرار شود، آن موقع می‌توان از یک جهش بزرگ در بازار ساخت و ساز تهران یاد کرد. حمیدرضا صارمی اما دیروز با مقایسه آمار صدور پروانه شش ماهه نخست امسال با مدت مشابه آن در سال ۱۴۰۱ گفت: در این مدت، ۶۸۲۶ فقره پروانه ساختمانی در شهر تهران صادر شده که این آمار در مدت مشابه سال گذشته، ۲۷۵۴ مورد بوده است، بنابراین شاهد رشد حدود ۲.۴۵ برابری صدور پروانه در شش ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته هستیم.

وی ادامه داد: براساس این آمارها، از مجموع پروانه‌های صادر شده در شش ماهه ابتدایی امسال، ۲۳ هزار و ۵۶۰ واحد مسکونی احداث خواهد شد، این در حالی است که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۱۹ هزار و ۹۳۶ واحد مسکونی بوده و این آمار بیانگر این است که شاهد رشد تولید مسکن در سال ۱۴۰۲ خواهیم بود.

معاون شهردار تهران تصریح کرد: از لحاظ متراژ ساخت ‌و ساز نیز در شش ماه ابتدایی امسال، مجوز ساخت برای حدود ۴ میلیون و ۲۴۸ هزار و ۶۲۹ مترمربع صادر شده که این عدد در مدت مشابه سال گذشته حدود ۳ میلیون ۶۴۱ هزار و ۴۶ مترمربع بوده است که مقایسه این دو عدد، رشد حدود ۱۱۶ درصدی ساخت و ساز در پایتخت را نشان می‌دهد.

وی همچنین با اشاره به کاهش زمان صدور پروانه‌های ساختمانی اظهار کرد: شهرداری تهران با هدف افزایش رضایت شهروندان، کاهش زمان صدور پروانه را در دستور کار خود قرار داده است که در نتیجه اقدامات صورت گرفته، میانگین زمان صدور پروانه از ۱۰۲ روز در ۶ ماهه ابتدایی سال گذشته به ۱۸ روز در ۶ ماه امسال کاهش یافت.

   پیام روند صدور پروانه ساخت؟

بر اساس این گزارش، بررسی آمار تعداد پروانه‌های ساختمانی طی ۸ سال گذشته نشان می‌دهد در سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ که اقتصاد کشور شاهد جهش نرخ دلار (نماگر انتظارات تورمی) به‌طور پیوسته بود، تعداد پروانه‌های ساختمانی و در واقع تمایل به ساخت و ساز افزایش یافته بوده است به گونه‌ای که طی این سال‌ها درصد تغییرات پروانه‌های صادره به ترتیب ۱۵.۲، ۳.۹ و ۱۸.۹ درصد بوده است و در اوج خود طی سال ۱۳۹۹ تعداد پروانه‌های صادره ساختمانی به ۱۸۷ هزار و ۶۶۶ فقره رسیده بوده است.

اما در سال ۱۴۰۰ که سال انتخابات و تغییر دولت بود و همچنین اقتصاد ایران تحت تاثیر لحظه‌ای اخبار مذاکرات در بهار و پاییز و زمستان همان سال قرار داشت، تعداد پروانه‌های ساختمانی صادر شده با افت ۲۶.۲ درصدی به کانال ۱۴۰ هزار فقره بازگشت. در سال ۱۴۰۱ نیز علی رغم، آغاز برخی پروژه‌های انبوه‌سازی دولتی، تعداد پروانه‌های ساختمانی با هزار فقره رشد به ۱۳۹ هزار و ۵۷۰ فقره افزایش یافت.

در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ اگر چه، همچون سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ شاهد جهش نرخ دلار بودیم، امااین‌بار سیگنال دلار به بازار ساخت و ساز، راه خروج این بازار از رکود را نشان نداد و با جهش‌های تورمی همه کالاها از جمله مصالح ساختمانی، کار برای سازندگان و توسعه‌دهندگان با سختی رو به رو شد.

بر اساس این گزارش، همانطور که طی سال‌های ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹، تعداد پروانه‌های صادره ساختمانی اوج گرفت، تورم مصالح ساختمانی نیز دچار جهش شد، به گونه‌ای که تورم مصالح ساختمانی طی سال‌های یادشده به ترتیب رکورد ۴۷.۸ درصد، ۳۵.۱ درصد و ۷۶.۴ درصد را ثبت کرده‌اند.

این روند اما در سال ۱۴۰۰و۱۴۰۱ نزولی شده به گونه‌ای که این شاخص به ترتیب به ۵۵.۳ درصد و ۴۰ درصد کاهش یافته است که نشان می‌دهد، با کاهش تقاضا برای ساخت و ساز بخشی از تورم مصالح ساختمانی در دو سال اخیر تعدیل شده است اما بخش اعظم آن به دلیل تداوم شرایط نوسانی در اقتصاد کلان و بازار دلار تداوم یافته است.

   مناطق پیشرو در صدور پروانه ساخت؟

صارمی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: مناطق ۱۵، ۴ و ۱۴ در صدر جدول بیشترین تعداد صدور پروانه در شش ماه ابتدایی امسال قرار گرفتند، همچنین در این بازه زمانی مناطق ۹، ۲۱ و ۳ کمترین تعداد صدور پروانه را داشتند.

به گزارش «تعادل»، در حالی که انتظار می‌رفت، منطقه ۲۰ نیز در میان مناطق پیشرو در صدور پروانه ساختمانی باشد، اما ظاهرا اینگونه نبوده است. پیش از این، در آخرین روز تابستان ۱۴۰۲، رضا شنگی، شهردار منطقه ۲۰ با اشاره به آمار صدور پروانه‌های ساختمانی در این منطقه و صدور ۷۹ پروانه در ۵ ماهه اول سال گذشته، اظهار کرد: این در حالی است که با رفع محدودیت‌ها و ارایه تشویق‌های ساخت و ساز در ۵ ماهه سال جاری تعداد ۲۲۷ پروانه ساختمانی صادر شده است که ۹۷ مورد پروانه شهرسازی و ۱۳۰ مورد نیز سایر پروانه‌ها بوده است و به عبارت دیگر باید گفت که مقایسه صدور پروانه‌ها طی این مدت در سال گذشته با سال ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که شاهد رشد ۴۳ درصدی تعداد پروانه‌های صادره در منطقه ۲۰ بوده‌ایم.

شهردار منطقه ۲۰ درباره چرایی رشد ۴۳ درصدی صدور پروانه در این منطقه با تاکید بر اینکه در ضوابط طرح تفصیلی قدیم، مشوق‌هایی وجود داشت که در بازنگری سال ۹۸، تا اندازه‌ای این مشوق‌ها محدود شد، گفت: ولی این محدودیت‌ها مجددا برطرف شد و همین امر باعث تشویق مردم برای نوسازی بافت‌های فرسوده شد؛ البته از سوی دیگر نیز به دنبال تسهیل‌گری همچون معافیت از پرداخت عوارض و… در این بخش بودیم و پرونده‌های مرتبط با بافت فرسوده را به صورت ویژه پیگیری می‌کنیم و همین تسهیل گری، مشوقی برای سازندگان شد تا پروانه کسب کنند.

شنگی درباره چشم‌انداز ساخت و ساز منطقه نیز با بیان اینکه افزایش قیمت مسکن در مناطق شمالی، ساخت و ساز در مناطق جنوبی و حاشیه‌ای را به یک فرصت برای سازندگان تبدیل کرده است، افزود: بر همین اساس، طی یکی دو سال گذشته ما توانستیم سازندگان مناطق شمالی را در منطقه خود جذب کنیم تا با توجه به راه‌اندازی قرارگاه مسکن، انبوه‌سازی را در منطقه تقویت کنیم.

وی ادامه داد: از این رو، ما بر اساس پروانه‌های صادر شده و در حال صدور، آینده ساخت و ساز مسکن در منطقه ۲۰ را بسیار روشن ارزیابی می‌کنیم و خوشبختانه سازندگان مناطق شمالی، علاقه‌مند به ساخت و ساز در منطقه ما هستند و یکی از دلایل اصلی این امر، میزان نقدشوندگی بالا در مسکن‌های ساخته شده در این منطقه است که به نسبت مناطق شمالی شهر تهران، از قیمت معقول‌تر و منصفانه‌تری برخوردار است.

 

درباره نویسنده


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/barandat/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35