خانه مهرانگیز کامبیز،خانهای با معماری نوستالژیک
این خانه فرهنگ امکانات متنوعی برای آموزش، مطالعه و تجمعهای فرهنگی دارد. معماری خانه کاملا ایرانی است و دارای اندرونی و بیرونی می باشد.
خانه مهرانگیز کامبیز تهران، خانه ای است که بیشتر از آنکه با نام صاحبش شناخته شود، با نام خانه پدرسالار معروف شده است. سریال محبوب دهه شصت و هفتاد، که در آن زمان همه را پای تلویزیون می نشاند. این خانه را که در منطقه عودلاجان شهر تهران و محله امامزاده یحیی واقع شده است، خانه فرهنگ امامزاده یحیی نیز می نامند.
خانه مهرانگیز کامبیز از مکان های دیدنی تهران در محله قدیمی عودلاجان است و با سریال به یاد ماندنی پدرسالار و بازی درخشان مرحوم محمد علی کشاورز گره خورده است. خانه تاریخی و دیدنی مهرانگیز کامبیز قدمتی نود ساله دارد و از بناهای تاریخی مربوط به زمان قاجار می باشد. این خانه تاریخی در دو طبقه ساخته شده است. تالار خانه در سمت شمال حیاط قرار گرفته است. ایوان طبقه دوم نیز با ستون های بسیار زیبا تزئین شده است. درهای ورودی منزل از جنس چوب بودند. اما در ورودی خانه را به در آهنی تغییر داده اند.
مهرانگیز کامبیز از نوادگان قاجار بوده و در این خانه مراسم مذهبی و روضه برپا می کرده و کودکان را نیز به منزل خود راه نمی داده است. ظاهرا او خانه را می فروشد و پس از فروش منزل به خانه سالمندان می رود. جلال الدین تهرانی در اواخر دوره پهلوی این خانه را خریداری کرد که به همین دلیل به نام خانه آقا جلال تهرانی نیز شهرت دارد. اما مدت زمان زیادی نگذشت که برای همیشه به پاریس رفت و دیگر باز نگشت. بعد ها این مکان به سرهنگی واگذار می شود که آن را به جای عوارض و بدهی های زیادی که داشته است، به شهرداری می دهد و در حال حاضر نیز در تملک شهردای است. امروزه در این بنا خانه فرهنگ امامزاده یحیی دایر شده است. حول و حوش سال های ۶۹، ۷۱ مرحوم اکبر خواجویی پا به این منزل می گذارد. او با دیدن این منزل متوجه می شود که خانه مورد نظرش را برای سریالی که می خواهد بسازد، پیدا کرده است. وی پیگیری های فراوانی انجام می دهد تا بالاخره موفق می شود این خانه را برای لوکیشن سریال پدر سالار در اختیار بگیرد. بعد از اینکه ساخت سریال به پایان رسید، شهرداری فکر جدیدی به حال این خانه کرد. این منزل را به عنوان دومین خانه فرهنگ تهران آماده استفاده نمود و نام آنرا خانه فرهنگ امامزاده یحیی گذاشت. از سال ۱۳۷۵ نیز تملک اینجا به عهده شهرداری منطقه ۱۲ است.
خانه پدرسالار
اگر این سریال را دیده و به خاطر داشته باشید، در سریال، اندرونی خانه متعلق به خانواده برادر بزرگتر، یعنی اسدالله خان بود و در بخش بیرونی خانواده برادر کوچک تر، یعنی عمو مصطفی زندگی می کردند. هر دو آنها امروزه تبدیل به کلاس آموزشی شده اند. از پله های سمت راست ایوان که پایین بیایید، ابتدا مطبخ خانه را می بینید. پله های مقابل آن را که بالا بروید، اتاق آذر، عروس کوچک خانواده و ناصر را خواهید دید که در خانواده آشوب راه انداختند. اتاق آنها امروزه محل بازی کودکان است. اتاق زهرا عروس بزرگ خانواده و جمال پسر بزرگ اسد الله خان، اکنون دفتر مدیریت و اتاق سفال خانه فرهنگ است. از پله ها که پایین می آیید، اتاق جلال پسر وسط و زهره را که در زیرزمین قرار داشت، خواهید دید. اتاق آنها در حال حاضر سالن ورزشی خانه فرهنگ است. اتاق شاه نشین نیز همان جایی است که سفره های طولانی و بلند بالای سریال پدرسالار در آن پهن می گشت. خاطره انگیزترین سکانس سریال در همین اتاق فیلمبرداری شد که مرحوم محمد علی کشاورز در نقش اسد الله خان، زمانی که بچه هایش حرفهایش را نپذیرفتند و به اعتراض سر سفره حاضر نشدند، از میان سفره با عصبانیت راه رفت و تمام بشقابها را زیر پا خرد کرد. تنها اثری که از زمان باقی مانده است، شومینه گوشه مهمانسرا است.
معماری خانه در گذر زمان
معماری خانه کاملا ایرانی است و دارای اندرونی و بیرونی می باشد. از بیرون هیچ دیدی به داخل منزل وجود نداشته اما در حال حاضر جای آن دیواره پوشیده را میله های آهنی گرفته که از میان آن خانه دیده می شود. دیگر خبری از بیرونی و اندرونی نیست. خانه یک تکه شده است. حوض بزرگ و آبی رنگ وسط خانه دیگر وجود ندارد و جای آن را موزاییک های بی روح و سرد پوشانده اند. ستونهای محکم و بلند ایوان هنوز پابرجا هستند. تزئینات رنگی و کنده کاری های ستونها هنوز سرجای خود هستند. سر در اتاق مهمان نیز با گره چینی و تزئینات آینه کاری دوره قاجار مزین شده است.
فعالیت های خانه فرهنگ امامزاده یحیی
این خانه فرهنگ امکانات متنوعی برای آموزش، مطالعه و تجمعهای فرهنگی دارد. کتابخانه کوچک و جمع و جوری برای ساکنان محل دارد، که می توانند برای مطالعه به آن مراجعه نمایند. این خانه فرهنگ محلی برای کانونهای مردمی است. واحد های آموزش مختلفی نیز برای کودکان و نوجوانان دارد.
سلام نو
درباره نویسنده
نویسنده