خانه زینت الملوک شیراز

خانه زینت الملک یا زینت الملوک یکی از آثار تاریخی و معماری دوره قاجاره که ساختش حدود ۱۲ سال طول کشیده است. سقف بیشتراتاق های این خانه چوبی است، که با تصاویر گوناگونی از حیوانات، پرندگان و گل و بوته تزئین شده است.

خانه زینت الملک یا زینت الملوک یکی از آثار تاریخی و معماری دوره قاجاره که ساختش حدود ۱۲ سال طول کشیده است. سقف بیشتراتاق های این خانه چوبی است، که با تصاویر گوناگونی از حیوانات، پرندگان و گل و بوته تزئین شده است. این خانه به فاصله یک کوچه از باغ قوام قرار داره و البته به وسیله راهی زیرزمینی به عمارت اصلی باغ قوام متصل می شود و در واقع اینجا محرم خانه و اندرونی باغ قوام به حساب می آمده است. در داخل این خانه مجسمه های مومی از مشاهیر و گذشته شیراز وجود دارد که نمی شود آن را نادیده گرفت. 

تاریخچه خانه زینت الملوک

قدمت این بنا به تاریخ ۱۲۹۰ برمی گردد. مِلک متعلق به علی ‌محمدخان قوام ‌الملک بوده و ساخت آن از سال ۱۲۹۰ تا ۱۳۰۲ طول کشیده است. خاندان قوام برای سال‌ها از والیان شیراز بوده ‌اند. زینت الملک نام دختر قوام‌ الملک چهارم بوده و در این خانه زندگی می ‌کرده است. خانه زینت الملک علاوه بر این که در دسته معروف‌ترین جاهای دیدنی شیراز قرار دارد، در شمار آثار ملی ایران هم ثبت شده است.

زینت الملوک

بهتر است که با خانم زینت المولک هم بیشتر آشنا شوید. شنیده‌ها حاکی از آن است که این بانو از افراد خیر و مومنی بوده که به مراسم دینی مانند عزاداری ‌ها در دهه محرم مقید بوده‌ است؛ ازاین ‌رو در منزلشان اقدام به برگزاری مراسم مختلف و برپایی سفره‌های مذهبی می‌ کرده‌ است. زینت ‌الملک در امور خیریه هم فعالیت داشت؛ به همین دلیل بخشی از خانه را جایگاهی برای کمک به فقیران قرار داده بود.

معماری خانه زینت الملوک

ورودی خانه زینت الملوک تزئیناتی دارد؛ معرق ‌کاری شده است، از هشتی که عبور می ‌کنید، راه ‌رویی وجود دارد که با زاویه شمال شرقی وارد حیاط بنا می ‌شود. در حیاط هم دو باغچه زیبا و حوضی بزرگ و کوچک وجود دارد. تزئینات خانه زینت الملوک هم دیدنی و قابل ‌اعتناست. در قسمت بالایی ساختمان می ‌توان شاهد کاشی ‌کاری‌هایی بود که به شکل هلالی و در هفت رنگ مختلف قرار گرفته‌ اند. تصاویر و نقوشی هم در بنا دیده می ‌شود. برای مثال، نقش‌هایی از خورشید، دو فرشته، دو شیر با شمشیرهایی در دست و آیه ‌ای از قرآن بر دیوارها وجود دارد. آیه‌ ای که گفته شد به این شرح است: «نصر من الله و فتح‌ قریب ».

 

بخش های مختلف خانه زینت الملوک

بخش‌های دیگر خانه شامل ایوانی بدون سقف می ‌شود. در قسمت شرقی حیاط هم ۲۰ اتاق وجود دارد؛ این اتاق‌ها به یکدیگر متصل ‌اند و راه دارند. تالار شاهنشین بنا درغرب قرارگرفته است و آینه ‌کاری ‌هایی در آن وجود دارد که در کنارگچ‌ بری ‌هایی با تصاویر اروپایی، دیدنی هستند. زیرزمین خانه زینت الملوک هم در این روزها بدل به نگارخانه‌ ای شده که بازدید از آن خالی از لطف نیست؛ مجسمه شخصیت‌ های بزرگ شیرازی در این موزه قرار دارد. 

مجسمه بانو زینت الملوک در موزه مادام توسو

 خانه زینت الملوک قوام شیرازهمان ‌طور که گفته شد در زیرزمین خانه زینت الملوک موزه ‌ای برپا شده است. در این موزه تندیس مشاهیر وجود دارد. جالب است بدانید که مجسمه زینت الملوک هم ساخته شده و در موزه قرار گرفته است. مجسمه‌ های موجود در نگارخانه متعلق به دوره‌های تاریخی متفاوتی هستند؛ تندیس‌هایی از دوران هخامنشی تا دوران‌ معاصر. از جمله مجسمه‌ های موجود می ‌توان به تندیس سعدی شیرازی، بارید موسیقی ‌دان، ملاصداری شیرازی، قطب ‌الدین شیرازی و شهید عباس دوران اشاره کرد.

نگارخانه

تصویر مجسمه ها با لباس محلی اصیل ایرانی در موزه مادام توسو خانه زینت الملوک درنگارخانه عمارت می ‌توانید مجسمه افراد معروف و البته نمادهایی از گذشته‌ها را هم ببینید. برای مثال، تندیس‌ هایی از افراد محلی با لباس‌های مخصوص به خود هم در این موزه در معرض نمایش قرار داده شده‌ اند. گشت ‌زدن در این نگارخانه مروری جذاب و سریع بر تاریخ در دوره‌های مختلف است.

زیرزمین خانه زینت الملوک

زیرزمین خانه زینت المولک از روشنایی خوبی برخوردار است. دلیل این روشنایی و تهویه مناسبی که در این بخش از خانه وجود دارد، پنجره‌های مشبک سنگی است. شیشه‌ های رنگی پنجره‌های ارسی خانه هم در ظهرها و زمانی که نور خورشید به آن‌ ها می‌ تابد، فضایی به ‌شدت دیدنی به‌ وجود می ‌آورند. علاوه بر زیرزمین خانه که به موزه بدل شده است، در حیاط هم عکاسخانه ‌ای دایر کرده ‌اند که می ‌توانید به آنجا بروید، لباس‌های قجری بپوشید و عکس بگیرید. ضمن اینکه فروشگاهی برای فروش محصولات فرهنگی و هنری هم در خانه دایر شده است.

ایوان جنوبی خانه زینت الملوک

در ایوان جنوبی خانه هم کافه ‌ای وجود دارد که می‌ توانید روی تخت‌ های چوبی ‌اش بنشینید و درجه‌ یک‌ ترین خوراکی و سوغات شیراز یعنی فالوده معروفش را امتحان کنید. البته گزینه ‌های دیگری هم وجود دارد که بنا به میل ‌تان می ‌توانید آن‌ها را نوش‌ جان بفرمایید. دیدن این خانه در فصل بهار برایتان لذت و کیف دیگری خواهد داشت.

بهترین فصل برای سفربه شیراز و بازدید از خانه زینت الملوک

هوای دل ‌انگیز شیراز در عید نوروز یا اردیبهشت می ‌تواند سفر و بازدیدتان را خوشایند تر کند. زمانی که عطر بهارنارنج در کوچه‌های شیرازی می ‌پیچید، گشتن در میان دیدنی‌ هایش شیرین‌ تر و به‌ یاد ماندنی‌ تر خواهد بود.

مسیردسترسی خانه زینت الملوک

اگر می ‌خواهید سری به خانه زینت الملوک بزنید باید راهی گود عرب‌ها شوید. گود عرب‌ها در خیابان لطفعلی‌ خان زند قرار گرفته است. این خیابان در کوچه کناری نارنجستان قوام قرار دارد. اگر به شیراز سر زدید، دیدن این خانه زیبا را از دست ندهید. برای بازدید از عمارت زینت الملوک می ‌توانید از ساعت ۸ صبح تا ۷ شب به آن مراجعه کنید.

تسنیم

درباره نویسنده