خانه تاریخی قرایی رشتخوار؛ یادگار معماری دوران قاجار
خانه تاریخی قرایی با ۱۵۵۰ متر مربع مساحت در مرکز شهر رشتخوار قرار دارد و یکی از یادگاران معماری دوران قاجار است
،مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی رشتخوار با بیان اینکه این بنای تاریخی از چهار قسمت با دیوارهای خشتی و سقفهای گنبدی شکل ساخته شده است، گفت: هر قسمت از این خانه تاریخی کاربردی متفاوت داشته است، به این صورت که از قسمت شمالی به عنوان شاهنشین زمستانی، از قسمت جنوبی به عنوان فضایی برای گذراندن فصول گرم سال، از قسمت شرقی به عنوان فضایی برای پذیرایی از مهمانان و از قسمت غربی نیز به عنوان اتاقهای مخصوص خدمه و نگهبانان استفاده کردهاند.
کاظم کامیاب افزود: با توجه به کتیبه سردر ایوان شمالی این اثر تاریخی به دستور حاج سلطان علیخان قرائی ملقب به حاجی خان یاور و توسط معماران یزدی در ۲۰ شعبان ۱۳۴۴ هجری قمری ساخته شده و در ۲۵ اسفندماه ۱۳۸۰ به شماره ۵۱۴۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
وی تصریح کرد: در این بنای تاریخی زیبا تلاش شده با حفظ کاربری اصلی یعنی خانه اعیانی مسکونی، اتاقهای خان، مهمانخانه، مطبخ به همان شکل حفظ شود.
کامیاب خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه این مکان تنها موزه رسمی شهرستان است، آیینها، آداب و رسوم شهرستان همچون مراسم مذهبی و ازدواج، صنایعدستی شهرستان مانند سفالگری، فرتبافی و دیگر بافتهها مثل قالیچه در این خانه موزه به نمایش گذاشته شده است.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی رشتخوار در ادامه از آغاز مرمت و بامسازی خانه تاریخی قرایی این شهرستان خبر داد و گفت: در این مرحله از مرمت سبکسازی و اصلاح شیب ضلع جنوبی، سبکسازی ضلع شمالی و کاهگل کامل پوشش سقفها و کاهگل دیوارهای داخلی خانه قرایی در حال انجام است.
وی ادامه داد: برای این عملیات مرمتی بیش از ۶۰۰ میلیون ریال اعتبار پیشبینی شده است.
صداوسیما
درباره نویسنده
نویسنده