خالق شاهکار تالار آینه کیست؟
کاخ، قصر و ارگ سلطنتی گلستان را تقریبا بیشتر تهرانیها و ایرانیها میشناسند. شاهکاری در قلب پایتخت که هنر معماری، فرشبافی، آیینهکاری و در یک کلام همه هنرهای ظریف ایرانی در آن یکجا جمع شده تا شاهدی باشد بر این مدعا که “هنر نزد ایرانیان است”.
با این مقدمه، اجازه بدهید تاریخ را ورق بزنیم و به گذشتههای بازگردیم. کاخ گلستان سالها پیش از قاجار، در زمان شاه سلیمان صفوی، ساخته شده. تاجگذاری چند پادشاه احمدشاه، محمدرضا پهلوی و… را به چشم دیده. دارای بخشهای مختلف و ۴ تالار اصلی است که تالار آیینه مهمترین آن است. ساخت این تالار ٨سال طول کشیده و پر است از آیینهکاریهای ظریف و زیبا اثر دست ابوالحسن معمارباشی، معروف به صنیعالملک.
اما عمده شهرت تالار آینه مدیون نقاشی کمالالملک از این بخش کاخ است. «محمد غفاری»، معروف به کمالالمک، ۵ یا به قولی ٧ سال شبانهروز کار کرد تا اثری را خلق کند که از تالار واقعی زیباتر و باشکوهتر باشد. گفته میشود زمانی که این نقاش نامدار عصر قاجار و پهلوی در کاخ کار میکرد قطعه الماسی از تخت طاووس کنده و گم میشود. شاه به همه شک میکند، حتی به نقاشاش که در جوانی شیفته او و هنرش شده و او را با خود به کاخ آورده. با پیگیری دربار قطعه الماس در نهایت پیدا و از کمالالملک رفع دلخوری و اتهام میشود.
بعد از این اتّفاق، جواهر ربوده شده به تخت اضافه و تخت طاووس به مکان امنتری منتقل میشود تا دیگر مورد تعرّض قرار نگیرد. در حال حاضر، تخت طاووس در موزه جواهرات ملی بانک مرکزی است و ماکت آن در کاخ گلستان قرار گرفته است.
همشهری آنلاین
درباره نویسنده
نویسنده