جلوه معماری قاجار

اگر گذرتان به خیابان ناصر خسرو تهران افتاده باشد احتمالاً چشم‌تان به زیباترین خانه پایتخت نیفتاده است! چرا؟ چون جلوی چشم نیست. خانه «امام جمعه» از آثار دوره قاجاریه و باقی‌مانده از نیمه دوم قرن سیزدهم هجری قمری است.

این بنا، نخست خانه «میرزا آقاخان نوری» صدراعظم ناصرالدین شاه بود. محدوده‌ای که این خانه در آن واقع شده در گذشته‌های دور به نام محله عودلاجان شهرت داشت و تکیه دولت سابق هم در همین محله و با اندکی فاصله از خانه امام جمعه مستقر بود.

این ملک بعدها به شخصی به نام حاجی یحیی، امام جمعه خوی واگذار شد. او که در نخستین دوره مجلس شورای ملی، از طرف اهالی آذربایجان به عنوان نماینده انتخاب شد، پس از ورود به تهران در این عمارت سکنی گزید. خانه امام جمعه از بناهای مسکونی اعیانی به شمار می‌رود که دو بخش اندرونی و بیرونی دارد. بخش اندرونی آن که برای سکونت افراد خانه و خدمه بوده، سال‌ها پیش، تخریب و به مدرسه تبدیل شده است اما بخش بیرونی که محلی برای پذیرایی از مهمانان بوده، همچنان باقی مانده است.

پیشانی شیروانی خانه از آرامگاه کوروش الهام گرفته شده که نمونه آن در دیوانخانه کریمخان نیز وجود دارد. زیباترین بخش طبقه اول، حوضخانه است با کاشی‌های آبی در کف که با سبکی هنرمندانه، چشم گردشگران را به سوی خود جلب می‌کند. در این خانه به خوبی رد پای هنر ایران باستان دیده می‌‌شود.

نشانی: ناصر خسرو، پایین‌تر از میدان امام خمینی(ره)، مقابل وزارت اقتصاد و دارایی، کوچه امام جمعه پلاک ١٣.

روزنامه شهروند

درباره نویسنده


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/barandat/...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /home/barandat/public_html/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35