جزئیات بسته تشویقی نوسازی محلات ناکارآمد و فرسوده
علی علیمردانی، معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی در گفتگو با عصراترک در این باره اظهار کرد: در سال گذشته شورای عالی شهرسازی و معماری کشور مصوبهای تحت عنوان طرح سیاستها و ضوابط تشویقی کالبدی متضمن نوسازی محلهای در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری به استان ابلاغ کرد.
علیمردانی گفت: با ابلاغ این مصوبه، به استانها تکلیف شد که این سیاستها مبتنی بر شرایط هر استان، بررسی، بازنگری، بومیسازی و در کمیسیون ماده ۵ استانها مصوب و برای اجرا به شهرداریها ابلاغ شوند.
وی با تصریح بر این مطلب که رویکرد این ضوابط تشویقی، نوسازی بناهای واقع در مناطق بافتهای فرسوده و محلات ناکارآمد شهری است، عنوان کرد: محلاتی که برای اجرای این مصوبه انتخاب میشوند باید حداقل یک سوم از خدمات پشتیبان سکونتی از جمله برخورداری از فضاهای آموزشی، درمانی و فضای سبز را دارا باشند.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی گفت: در استان خراسان شمالی این مصوبه ابلاغی شورای عالی شهرسازی و معماری کشور پس از بازنگری و بومیسازی، در کمیسیون ماده ۵ استان، مصوب و در تیرماه امسال از سوی معاونت عمرانی استانداری به شهرداریهای بجنورد، شیروان و اسفراین ابلاغ شد.
وی بیان کرد: محلات هدف برای اجرای این مصوبه در شهر بجنورد شامل محلات بافت فرسوده از حد فاصل خیابان ۱۷ شهریور شمالی و جنوبی تا محلات مناطق غرب امیریه، تا محلات جنوب امام خمینی و تا محلات شمال ۳۲ متری بلوار شهدا هستند.
علیمردانی همچنین افزود: محلات هدف در مناطق ناکارآمد شهر بجنورد نیز شامل محلات باقرخانهای یک و دو، خیام، جعفرآباد، اسلام آباد، نیروگاه، صادقیه، شیرآب، آروین، قلعه عزیز، احمد آباد، ملکش، حلقه سنگ، حصار شیرعلی و محدثی هستند.
وی در ادامه به شهر شیروان اشاره و عنوان کرد: محلات هدف این شهر شامل محلات کهنه شهر، سه یک آب، فلسطین و ۲۰ متری هستند.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی همچنین گفت: محلات هدف شهر اسفراین نیز شامل محلات آسیاب سرکاری، تپه ریگ، قلعه نو، قلعه نو خواجهها و کاهی است.
وی خاطرنشان کرد: بازنگری و بومیسازی دستورالعمل ابلاغی شورای عالی شهرسازی و معماری کشور برای دیگر شهرهای استان نیز در حال انجام است.
با این وجود، علیمردانی عنوان کرد: شهرداران برخی از شهرهای کوچک استان به علت تراکم پایین جمعیتی در این شهرها تمایلی به اجرای دستورالعمل ضوابط تشویقی ابلاغ شده در مناطق خود را ندارند.
وی در ادامه درباره جزئیات ضوابط تشویقی بومیسازی شده و مصوب در کمیسیون ماده ۵ استان که به شهرداریهای بجنورد، شیروان و اسفراین برای اجرا در محلات هدف اشاره شده، ابلاغ شدهاند، اظهار کرد: این ضوابط تشویقی که متضمن نوسازی محلهای در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری هستند در چهار گروه بسته تشویقی تعریف و مصوب شدهاند.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی گفت: در گروه اول، از جمله دستورالعملهای مصوب شده برای محلات هدف ، این است که مالکان برای تخریب و نوسازی بنای خود، حداکثر تا دو طبقه تراکم مازاد، بهرهمند خواهند شد.
وی همچنین افزود: در این گروه، سطح اشغال مجاز بخش همکف ساختمان آنها ( به شرط تامین ورودیهای مستقل) برای کاربریهای انتفاعی ( ایجاد واحدهای خدماتی) امکانپذیر شد.
علیمردانی در ادامه خاطر نشان کرد: در گروه اول همچنین مصوب شده است که ۲۰ درصد از فضای باز غیر مسقف ساختمان به عنوان بخشی از تامین پارکینگ اختصاص داده شود.
وی درباره دستورالعملهای مصوب در گروه دوم نیز عنوان کرد: ساختمانهای واقع در حاشیه معابر اصلی که حد نصاب تفکیک را دارند، یک طبقه تراکم تشویقی برای آنها مدنظر قرار گرفت.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی افزود: درصورتیکه این ملک در محله بافت فرسوده واقع باشد، ضریب مساحت تامین پارکینگ آنها ۷۵ صدم درصد میشود و برای محلات ناکارآمد یک درصد خواهد بود.
وی افزود: البته شهرداری موظف است که به ازای هر ۲۵ صدم درصد کسر شده از ضریب مساحت تامین پارکینگ در ساختمانهایی که در محلات بافت فرسوده هدف، نوسازی میشوند را با ایجاد نیم درصد پارکینگ عمومی جبران کند.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی در ادامه بیان کرد: در گروه دوم همچنین مصوب شده است درصورتیکه ساختمان در معبر ۱۲ متری و یا بیشتر واقع شده باشد، مبتنی بر رعایت ضوابط طرح تفصیلی، تا پنج درصد بیشتر اجازه ایجاد فضای تجاری را دریافت کند.
وی افزود: در این گروه امکان ایجاد یک درب اضافه برای تامین پارکینگ مد نظر قرار گرفته البته مشروط بر اینکه تمامی پارکینگ مورد نیاز ساختمان تامین شود.
علیمردانی در ادامه درباره ضوابط تشویقی مصوب در گروه سوم نیز اظهار کرد: برای این گروه مصوب شده است املاکی که حد نصاب تفکیک طرح جامع شهری را دارند اما در حاشیه گذرهای اصلی قرار ندارند، میتوانند حداکثر یک طبقه تشویقی را داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: این یک طبقه تشویقی برای املاک واقع در گذر شش متری در طبقه همکف ساختمانی مد نظر قرار گرفته است.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی افزود: برای املاک واقع در گذر هشت متری و بیشتر نیز یک طبقه تشویقی در طبقه بالای ساختمان مد نظر قرار گرفته و در پیلوت ساختمان باید پارکینگها احداث شوند.
افزون بر این، وی بیان کرد: ضریب مساحت پارکینگ املاک در محلات بافت فرسوده ۷۵ صدم درصد مد نظر قرار گرفته است.
علیمردانی همچنین افزود: امکان ایجاد یک درب اضافه برای تامین پارکینگها تعریف شده، مشروط بر اینکه تمامی پارکینگ مورد نیاز ساختمان تامین شود.
وی یادآور شد: در گروه سوم تراس در محاسبه تراکم ساختمان لحاظ نمیشود.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی درباره ضوابط تشویقی مصوب در گروه چهارم نیز اظهار کرد: املاکی که حد نصاب تفکیک را ندارند اما حداقل ۵۰ متر مربع مساحت دارند، با این وجود، امکان تجمیع با ساختمانهای مجاور را ندارند، امکان احداث بنا به این املاک داده شد.
وی افزود: در این املاک ریزدانه امکان پیشروی طولی تا دو متر مد نظر قرار گرفته است البته مشروط بر اینکه حقوق همسایگی رعایت شود.
علیمردانی همچنین گفت: برای این گروه امکان احداث یک درب اضافه برای تامین پارکینگ مد نظر قرار گرفته است.
وی خاطر نشان کرد: امکان احداث واحد مسکونی با زیربنای کمتر از حد نصاب نیز تعریف شده است.
افزون بر این، معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: برای این املاک مساحت تراس در محاسبه تراکم ساختمانی لحاظ نخواهد شد.
وی در ادامه بیان کرد: برای زمینهای تا ۹۰ متر مربع، ۱۰۰۰ درصد سطح اشغال مجاز شد و برای زمینهای بیشتر از ۹۰ متر مربع تا ۱۶۰ مترمربع نیز پس از عقب نشینی ملک، ۹۰ درصد از سطح اشغال مد نظر قرار گرفته است.
علیمردانی یادآور شد: زمینهایی که کمتر از ۵۰ متر مربع مساحت دارند و البته امکان تجمیع ندارند، صدور پروانه ساختمانی برای آنها امکانپذیر شد.
وی افزود: برای این املاک کمتر از ۵۰ متر مربع ضوابط تراکم در بنا به آنها تعلق نمیگیرد.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی خراسان شمالی در خاتمه همچنین عنوان کرد: املاکی که قولنامهای هستند و سند ندارند، برای دریافت پروانه احداث بنا نیازی به اخذ مجوز از کمیسیون ماده ۵ را ندارند و تعیین تکلیف وضعیت سندی و دریافت مجوز نوسازی آنها با شهرداریهای شهرهای یاد شده، است.
درباره نویسنده
نویسنده