تیتو بافق؛ خانه باغی تاریخی در یزد
در فرهنگ دهخدا، « تیتو» به معنای مرغ آبی آمده است. احتمالا تو در تو بودن اتاق های این باغ، دلیل نامگذاری اش به تیتو بوده است. این باغ با سبک معماری بسیار زیبا، از خشت و گل بنا شده و نمای ساختمان باغ با آجرهای زیبا تزیین شده است.
از میراث های فرهنگی و آثار باستانی زیبای بافق خانه باغ تیتو است. باغ تیتو بافق به فرمان محمدتقی خان، حاکم یزد در دوره صفویه و اوایل قرن ۱۳ بنا شده است. ستون های آجری، گچکاری و کاربندی، پنجره چوبی، سیمگل بدنه، کف سنگریزه ای حیاط و استخر بزرگ روبروی ساختمان که قنات از آن عبور می کند، جلوه ای زیبا به این خانه باغ تاریخی بخشیده است.
باغ تاریخی تیتو بافق در تاریخ ۲۸ فروردین ماه ۱۳۸۰ به شماره ثبت ۳۷۵۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. هم اکنون این مجموعه با تغییر کاربری به عنوان مجموعه اقامتی ، تالار و رستوران استفاده می شود.
خانه باغ تیتو به قدمت دوران صفویه است. این باغ با سبک معماری بسیار زیبا، از خشت و گل بنا شده و نمای ساختمان باغ با آجرهای زیبا تزیین شده است. ایوان آن دارای ستونهای استوانه ای شکل است که زیبایی آن را دو چندان کرده است. از خصوصیات این بنا می توان به وجود بادگیر، اتاق های گچ کاری شده، ایوان و حوض آب زیبایی که در جلوی نمای ورودی باغ است، اشاره نمود.
پوشش درختانی همچون نخل و انار زیبایی خاصی به این باغ بخشیده اند. در اندرونی باغ نیز حوض آب نسبتاً بزرگی قرار دارد که درختان انگور سایه ای دل انگیز بر سطح آب آن گسترده اند.
مساحت کل باغ حدود ۱۰ هزار مترمربع است و ساختمان نیز در وسط باغ احداث شده که شامل خان نشین، اطاق سرایدار، تالار، بادگیر، هشتی و سرویس های بهداشتی است. آب قنات یوسف شاهی به طور مستمر در میان باغ جریان دارد و این قنات طراوتی ویژه به این باغ بخشیده است. ستون های آجری، گچکاری و کاربندی، پنجره چوبی، سیمگل بدنه، کف سنگریزه ای حیاط و استخر بزرگ روبروی ساختمان که قنات از آن عبور می کند، جلوه ای زیبا به این خانه باغ تاریخی بخشیده است. بادگیر ۱۳ متری این بنا، در گذشته ای نه چندان دور فضای درونی خانه را تهویه و خنک میکرد.
این باغ زیبا و سرسبز در دل کویر، بسیار دیدنی است و علت طراوت و سرسبزی آن، جریان دائمی و مستمر آب قنات یوسف شاهی است که آن را از آفت خشکسالی منطقه مصون داشته است.
سلام نو
درباره نویسنده
نویسنده