باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س) با هویت معماری ایرانی – اسلامی میزبان توریستها میشود
پروژه باغ راه حضرت فاطمه الزهرا(س) مجموعهای ماندگار انقلاب اسلامی در تهران است که میتواند به دلیل هویت خاص معماری ایران – اسلامی میزبان توریستها شود.
پروژه باغ راه حضرت فاطمه الزهرا(س)، بزرگترین پروژه بازآفرینی شهری در راستای شعار “تهران شهری برای همه” با رویکرد کاهش شکاف اجتماعی، افزایش سرانه فرهنگی و رفاهی مناطق ۱۷ و ۱۸، رونق گردشگری شهری و افزایش تاثیرات مثبت فرهنگی در مناطق کمتر برخوردار شهر آغاز به کار کرد.
این پروژه به طول ۹ کیلومتر بر بام تونل قطار تهران تبریز و عرض ۳۰ متر با وسعت حدود ۲۷ هکتار تعریف شده است که با احتساب فضای بین جدار ساختمان های شمالی تا جنوبی طرح و خیابان موجود، این محدوده در مجموع به حدود ۵۰ هکتار در فازهای بعدی افزایش پیدا می کند.
ارزیابی مجدد باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س)
اجرای پروژه همزمان مصادف با ایام فاطمیه بود که برهمین اساس شورای معاونان شهرداری تهران در سال ۱۳۹۹ تصمیم گرفتند پروژه «شارباغ» به «باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س)» تغییر نام پیدا کند.
باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س) در واقع حیاط یا میدانگاهی سبز به طول ۹ کیلومتر با ۱۸ کیلومتر مسیر دوچرخه سواری و پیاده راه به صورت رفت و برگشت است که بنا دارد با ۲۲ کوشک که در فاصلههای ۳۰۰ متری طراحی شده، کمبود سرانههای خدماتی مناطق ۱۷ و ۱۸ را جبران کند و مرحمی بر درد چندین و چندساله ساکنان این دو منطقه باشد.
کوشکگاهها استعارهای از کاروانسراها در طول مسیر جاده ابریشم هستند که حرکتی امن را به وجود میآورند. کوشکگاههها در فاصلههای ۳۰۰ متری از یکدیگر واقع شدهاند که از طریق ارائه خدمات شهری ایجاد خلق تعاملات اجتماعی بر این بستر را ممکن میسازند.
این تعاملات اجتماعی پدید آورنده امنیت در طول شبانه روز هستند. همچنین این باغ راه دارای تعدادی جایگاه پد هلیکوپتر برای فرود و پرواز هلیکوپترها در مواقع بحران است.مدیریت شهری ششم زمانیکه این پروژه را تحویل گرفت تنها فاز یک آن به اتمام رسیده بود و این درحالیست که طبق برنامه ریزیها باید فاز یک تا پیش از آغاز سال ۱۴۰۰ به اتمام میرسید.
رفاه و آسایش در باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س)
شهرداری تهران همزمان با تحویل این پروژه، لزوم ارزیابی مجدد باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س) را عنوان کرد. درحال حاضر قرار است که المانهای ایجاد شده در فاز یک پروژه باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س) با توجه به معماری ایرانی- اسلامی تغییراتی کند. اعمال تغییراتی همچون معماری کوشکها به معماری ایرانی-اسلامی باعث میشود تا پروژه همانند نام مبارک خود، فاخرتر در نظر شهروندان تهرانی به نظر آید.
فاز دوم پارکینگ است. سه کیلومتر از طول تونل اختلاف ارتفاعی با زمین ایجاد کرده بود که شرکت راه آهن و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء تصمیم گرفتند تا این فضا را تبدیل به پارکینگ کنند. یک سازه میانی این وسط وجود دارد که ظرفیت تأمین دو هزار و ۵۰۰ جای پارک خودرو را دارا خواهد بود.
فاز سوم باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س) است. مدیریت این سه پروژه همزمان با هم یکی از چالشهای مهم است.
علیرضا زاکانی شهردار تهران معتقد است که باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س) میتواند به مجموعه ماندگار انقلاب اسلامی، شهروندان و توریستها تبدیل شود.
وی گفت: باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س) پروژهای در خدمت ساکنان مجاور و شهروندان تهرانی است. شهروندانی که سالیان سال، بسیاری از استانداردها و کیفیتهای شهری از آنان دریغ شد و همواره در وضعیتی حاشیهای زندگی کردهاند.
شهردار تهران نیز در جلسه بیان کرد: باغراه حضرت فاطمه زهرا (س) بر ۷ نکته اساسی از جمله لحاظ کردن هویت معماری ایرانیـ اسلامی، محیطی، تفریح و سرگرمی و تأمین رفاه و آسایش مردم منطقه تأکید کردهاند.
برنا
درباره نویسنده
نویسنده